ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τεχνολογία προβολής εικόνων σε φυσαλίδες

Ένα σύστημα που επιτρέπει την παραγωγή φυσαλίδων πάνω στις οποίες μπορούν να προβληθούν εικόνες και που απελευθερώνουν άρωμα όταν σπάσουν πρόκειται να παρουσιαστεί στη συνδιάσκεψη CHI2014 στο Τορόντο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Το εν λόγω σύστημα, ονόματι SensaBubble, αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Σε βίντεο επίδειξης φαίνεται πώς μπορεί να δημιουργεί φυσαλίδες διαφόρων μεγεθών, και στη συνέχεια να τις «ακολουθεί», προβάλλοντας πάνω τους εικόνες.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Σριράμ Σουμπραμανιάν, του τμήματος επιστημών υπολογιστών του πανεπιστημίου. Όπως ανέφερε στο BBC, σκοπός της ομάδας του είναι η αξιοποίηση διαφορετικών επιφανειών για την προβολή πληροφοριών. «Μας ενδιαφέρει η δημιουργία νέων και συναρπαστικών εμπειριών για τους ανθρώπους. Σκεφτείτε το laptop ή το τηλέφωνό σας – δεν μπορείτε να περάσετε το δάχτυλό σας μέσα στην οθόνη σας». Στην περίπτωση των φυσαλίδων αυτών, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την προβολή σύντομων μηνυμάτων, τα οποία θα εξαφανίζονται όταν η φυσαλίδα σπάει – αφήνοντας πίσω τους μια μυρωδιά.

Χρήσεις που θα μπορούσε να «δει» αυτό το σύστημα περιλαμβάνουν αξιοποίησή του για σκοπούς προώθησης προϊόντων (όπως για παράδειγμα από εστιατόρια ή καταστήματα ειδών διατροφής) αλλά και εκπαίδευσης παιδιών μικρότερων ηλικιών. Επίσης, σύμφωνα με τον Σουμπραμανιάν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως σύστημα ειδοποίησης, όπως για παράδειγμα μέσω μιας φυσαλίδας η οποία απελευθερώνεται στο γραφείο και προβάλλει τα μη αναγνωσμένα emails που βρίσκονται στο inbox.

«Θα μπορούσατε να πάτε παραπέρα: αν κωδικοποιήσουμε κάθε κατηγορία email με διαφορετική μυρωδιά, θα μπορούσατε να καταλάβετε από το άρωμα κατά προσέγγιση πόσα emails έχετε από την οικογένειά σας σε σχέση με αυτά που έχετε από τη δουλειά» πρόσθεσε.