ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τα φρούτα «έφαγαν» τον αληθινό Κινγκ Κονγκ

Πριν από 80 χρόνια ο διακεκριμένος παλαιοντολόγος και ανθρωπολόγος Γκούσταβ Χάινριχ Ραλφ φον Κένιγκσβαλντ εντόπισε σε ένα παραδοσιακό φαρμακείο του Χονγκ Κονγκ ένα γιγάντιο δόντι που έμοιαζε με ανθρώπινο. Όπως διαπίστωσε το δόντι αυτό ανήκε σε ένα άγνωστο μέχρι τότε είδος πιθήκου που ο ίδιος ονόμασε «Γιγαντοπίθηκο». Τα επόμενα χρόνια εντοπίστηκαν και άλλα απολιθώματα του εν λόγω είδους που όπως διαπιστώθηκε ζούσε πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και έφτανε σε ύψος τα 3 μέτρα! Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν, σημαντικά στοιχεία για τον αληθινό… Κινγκ Κονγκ και για το άδοξο τέλος του.

Η μελέτη

Όλα τα ευρήματα για τον Γιγαντοπίθηκο έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας. Ο Γιγαντοπίθηκος είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος γνωστό είδος πιθήκου και οι ειδικοί πιθανολογούν ότι ήταν συγγενικό είδος με τους ουραγκοτάγκους. Ομως δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδηλώνουν την αιτία της εξαφάνισής του,ς.

Ερευνητές του Εργαστηρίου Συστημικής Εξελικτικής Σπονδυλοζώων της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών μελέτησαν 17 δόντια Γιγαντοπιθήκων που εντοπίστηκαν πρόσφατα. Οι ερευνητές αρχικά διαπίστωσαν ότι τα ευρήματα έχουν ηλικία περίπου 400 χιλιάδων ετών και είναι από τα πλέον πρόσφατα ευρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας για αυτά τα τεράστια ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι ανήκαν στους τελευταίους εκπροσώπους του είδους τους. Πολλά από τα δόντια εμφάνιζαν διαβρώσεις γεγονός που υποδεικνύει διατροφικά προβλήματα. «Κάτι δεν πήγε καλά λίγο πριν ο Γιγαντοπίθηκος εξαφανιστεί και νομίζω ότι έχει να κάνει με τη διατροφή του» αναφέρει ο Γίντζι Ζιάνγκ, επικεφαλής των ερευνητών.

Τα φρούτα της… εξόντωσης

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι Γιγαντοπίθηκοι έτρωγαν μπαμπού τα οποία ήταν υψηλής θρεπτικής αξίας για αυτούς. Ομως κάποια στιγμή υπήρξαν κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη (μείωση της θερμοκρασίας) οι οποίες περιόρισαν σημαντικά την παρουσία των μπαμπού υποχρεώνοντας έτσι τους Γιγαντοπιθήκους να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες και να στραφούν στα φρούτα. Ομως τα φρούτα δεν διέθεταν την ίδια θρεπτική αξία με τα μπαμπού ενώ επιπλέον η οξύτητά τους κατέστρεφε τα δόντια των Γιγαντοπιθήκων.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Quaternary International». Πάντως άλλοι ειδικοί όπως ο Κορνέλιους Κιούπξικ του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία σημειώνει ότι πολλά είδη πιθήκων όπως οι χιμπαντζήδες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων μεγάλης οξύτητας χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν προβλήματα καταστροφής των δοντιών τους.