ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σε δημοπρασία οι φωτογραφίες του «πολέμου του οπίου»

Σε δημοπρασία πρόκειται να πωληθεί ένα σύνολο φωτογραφιών που απεικονίζουν την Κίνα και την Ιαπωνία και φέρνουν στο φως την ιστορία της Άπω Ανατολής. Μια από τις πιο σκληρές φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο γεννημένος στην Κέρκυρα, Βρετανός φωτογράφος Felice Beato, που ακολουθούσε τα βρετανικά στρατεύματα κατά τον δεύτερο πόλεμο του Οπίου, δείχνει τα πτώματα των Κινέζων στο βόρειο οχυρό του Peiho το 1860. Το οχυρό ήταν ένα από τα πολλά που είχε δημιουργήσει η Κίνα για την άμυνά της στις οροσειρές που περικλείουν τον ποταμό Peiho και έπεσε στις 20 Αυγούστου του 1860 μετά από σκληρή μάχη.

Οι πόλεμοι του οπίου ήταν οι δύο πολεμικές συρράξεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται από το 1839 έως το 1842 και η δεύτερη από το 1856 μέχρι το 1860, οι οποίες ξέσπασαν ανάμεσα στην Κίνα και τη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από σύγκρουση των Άγγλων εμπόρων με τη κινέζικη κυβέρνηση για το ζήτημα της εισαγωγής οπίου στην Κίνα.

Ο Beato έφτασε στην Κίνα τον Μάρτιο του 1860 και απαθανάτισε την αγριότητα των μαχών στις οποίες συμμετείχε ως αυτόπτης μάρτυρας, ενώ οι φωτογραφίες του, που έδειχναν μόνο τους νεκρούς από την κινεζική πλευρά και ποτέ τους Γαλλο-Βρετανούς, χρησιμοποιήθηκαν για την ενημέρωση της βρετανικής κοινής γνώμης για τα τεκταινόμενα του τότε πολέμου.

Ο διάσημος φωτογράφος κ. Beato κατέγραψε με τον φωτογραφικό φακό του και το Imperial Summer Palace στο Πεκίνο πριν καταστραφεί από πυρκαγιά από τις δυνάμεις της Αυτοκρατορίας το 1860, αλλά και μια πανοραμική θέα του λιμανιού του Χονγκ Κονγκ, όπως επίσης την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, μια παγόδα εκτός από τους δολοφονημένους Κινέζους στρατιώτες.

Περίπου 68 φωτογραφίες συμπεριλήφθηκαν σε ένα άλμπουμ που αγοράστηκε από τον καπετάνιο Roderick Dew, ο οποίος καθοδήγησε τον Βρετανό φωτογράφο κατά τη διάρκεια της κινεζικής εξέγερσης του1862.

Το στούντιο του Beato στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, καταστράφηκε από φωτιά αμέσως μετά μαζί με τα πρωτότυπα αρνητικά, καθιστώντας τις φωτογραφίες του Dew μοναδικό αρχειακό υλικό.

Το άλμπουμ έχει παραμείνει στην οικογένειά του για τα τελευταία 150 χρόνια και χρησιμοποιήθηκε ως αρχείο της υπηρεσίας του στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Οι φωτογραφίες θα βγουν στο σφυρί στις 31 Ιανουαρίου στο Lawrences Auctioneers και αναμένεται να πωληθούν γύρω στα 85.000 ευρώ.