ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Αρχαίες πινακοθήκες σε μόνιμη παγωνιά

Ταυτόχρονα δύο αρχαίες «πινακοθήκες» ανακάλυψαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών και Αυτόχθονων Λαών του Βορρά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην περιοχή της Γιακουτίας στην ανατολική Ρωσία, στο Πριπολιάριε. Οι ειδικοί μελετούσαν το βορειοανατολικό άκρο της δημοκρατίας. Το πρώτο δείγμα από τις βραχογραφίες είδαν σε υψόμετρο 1100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ηλικία των ευρημάτων ήταν 2-3 χιλιάδες έτη. Η προϊστορική πινακοθήκη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, λειτουργούσε ως διακόσμηση σε αρχαίο ιερό. Ο επικεφαλής επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών Βίκτορ Ντιάκονοφ αναφέρει: «Τα σχέδια είναι πολυστρωματικά, διαφορετικής ηλικίας, το ένα πάνω στο άλλο. Βρέθηκαν δύο ομάδες σχεδίων: στο ένα απεικονίζονται άνθρωποι, πνεύματα και μάγοι. Στο άλλο, μυθολογικά ζώα και πτηνά». Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων φιγουρών είναι προσανατολισμένα με το κεφάλι προς τα κάτω, που μπορεί να είναι πνεύματα νεκρών, που κατεβαίνουν στον «κάτω» κόσμο, προσθέτει ο αρχαιολόγος.

Ένα ακόμα σχέδιο οι επιστήμονες του Ινστιτούτου ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στην περιοχή της οροσειράς του Τσέρσκι. Αυτό διαφέρει ως προς τη μέθοδο δημιουργίας, πρόκειται για ένα προϊστοικό γκράφιτι. Μία μεγάλη φιγούρα ενός ανθρώπου με τεντωμένο το χέρι έχει χαραχθεί στο βράχο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να συσχετίσουν το σχήμα με την αρχαία μυθολογία. «Τι πιθανότερο είναι ότι απεικονίζεται ένας χαρακτήρας από διάσημο τοπικό μύθο για μία κοπέλα, η οποία μονομάχησε με τον ήλιο και πετρώθηκε, - σχολιάζει ο συνεργάτης του Τομέα Λαογραφίας του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών Γιούρι Σλεπτσόφ. – Στη Γιακουτία αυτό είναι το δεύτερο σχέδιο γκράφιτι».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό τα σχέδια να δημιουργήθηκαν από άγνωστες φυλές, οι οποίες προηγήθηκαν των Εβένων και των Γιουκαγκίρ, λαών της ανατολικής Σιβηρίας, που από τα αρχαία χρόνια ζούσαν σε αυτήν την περιοχή. Οι βασικές λαογραφικές έρευνες έχουν ακόμα μέλλον. Οι ειδικοί θα συσχετίζουν με λεπτομέρεια τα σχέδια που βρέθηκαν με παραδόσεις και στις αρχές του επόμενου έτους θα μπορέσουν με ακρίβεια να προσδιορίσουν την ηλικία και το μυθολογικό νόημα των ευρημάτων.