ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

BBC: Καταστροφή συριακών χημικών νότια της Κρήτης

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η είδηση που δημοσίευσε το βρετανικό δίκτυο BBCστην ιστοσελίδα του, βάσει της οποίας μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίαςαναμένεται να καταστραφεί σε διεθνή ύδατα, δυτικά του Νομού Χανίων. Για σοβαρό κίνδυνο μιλά ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος. Σύμφωνα με το έγκυρο βρετανικό δίκτυο, το πρώτο φορτίο απέπλευσε από το λιμάνι “Λατάκια” της Συρίας, με το πλοίο “Ark Futura”, συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας – Ελλάδος όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η όλη επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των Βρετανών, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. (το MV CAPE RAY) σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο και θα καταστραφούνμε τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.

Το συγκεκριμένο πλοίο ναυπηγήθηκε το 1977 για λογαριασμό σαουδαραβικής εταιρείας και αγοράστηκε το 1993 από το αμερικανικό ναυτικό, οπότε και μετασκευάστηκε για πολεμική χρήση. Το 2013 εξοπλίστηκε με ειδικό σύστημα για την καταστροφή χημικών όπλων (Field Deployable Hydrolysis System) για να χρησιμοποιηθεί ειδικά στην περίπτωση του συριακού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Χανιώτικων Νέων δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για την εξέλιξη αυτή, με την υποσημείωση βέβαια ότι για υποθέσεις όπως αυτές περισσότερο αρμόδια είναι τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος.

Έντονη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας

Την έντονη διαφωνία του για τις πρακτικές που αναφέρεται ότι θα ακολουθηθούν εξέφρασε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Γιδαράκος.

Στον κ. Γιδαράκο θέσαμε υπ’ όψιν το ρεπορτάζ του BBC και απάντησε:

«Διαφωνώ κάθετα μ’ αυτήν τη μέθοδο, γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Ο καθηγητής επεσήμανε πως απλά με τη μέθοδο της υδρόλυσης -όπως τουλάχιστον σημειώνει το BBC ότι θα καταστραφούν τα χημικά- δεν θα μπορέσουν να αδρανοποιήσουν αυτό το μείγμα των τοξικών ουσιών.

«Αν δεν ξέρεις βέβαια τι έχουν μέσα τα χημικά αυτά, δεν μπορείς να μιλήσεις με 100% σιγουριά. Ένα όμως είναι σίγουρο ότι πρόκειται για ένα μείγμα υψηλών εκρηκτικών ουσιών που θέλουν αλλεπάλληλες μεθόδους για να μπορέσεις να τα αδρανοποιήσεις και αν το καταφέρεις και αυτό».

Τονίζεται, ότι η περιοχή της Αδριατικής και το τμήμα αυτό της Μεσογείου είχε γίνει “νεκροταφείο χημικών” από την ιταλική μαφία.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Τύπος πριν από μία διετία, η μαφία βύθισε μέσα σε μία 20ετία περίπου 30 πλοία στην Αδριατική με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών!

Γιώργος Κώνστας -Παρασκευάς Περάκης, ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ