ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Αστρονομικά ρολόγια - θαύματα του Μεσαίωνα

Τα αστρονομικά ρολόγια έχουν ηλικία πάνω από 1.000 χρόνια -κάποιοι λένε πως το πρώτο αστρονομικό ρολόι ήταν ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Προέβλεπαν την κίνηση των άστρων, του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών. Επίσης είναι από τα πιο όμορφα τεχνουργήματα. Δείτε μερικά τέτοια παραδείγματα. Το "Horologium miracle Lundense" στον καθεδρικό ναό της σουηδικής πόλης Lund. Κατασκευάστηκε στα 1380, σταμάτησε η λειτουργία του το 1837 και αναπαλαιώθηκε και άρχισε να λειτουργεί ξανά το 1923. Ο πάνω πίνακας είναι το αστρονομικό ρολόι και το κάτω το ημερολόγιο που μπορούσε να βοηθήσει στο υπολογισμό των κινητών θρησκευτικών εορτών μεταξύ άλλων:




Το Ρολόι του καθεδρικού ναού της πόλης Wells στο Σόμερσετ της Αγγλίας. Ο μηχανισμός του κατασκευάστηκε στα τέλη του 1380 ή στις αρχές του 1390, αλλά αντικαταστάθηκε τον 19ο αιώνα και μεταφέρθηκε σε μουσείο, όπου λειτουργεί ακόμα. Στο καντράν του εσωτερικού ρολογιού εμφανίζεται η γεωκεντρικό άποψη του κόσμου, όπου η Γη είναι στο κέντρο και ο ήλιος κινείται γύρω της. Ο Ήλιος πραγματικά κινείται και χρειάζονται 24 ώρες για ένα ολόκληρο γύρο:



Το Gros Horloge στην πόλη Ρουέν στη Νορμανδία της Γαλλίας. Είναι δημιουργία των Jourdain del Leche και Jean de Felain το 1389. Μια πρόσοψη προστέθηκε το 1529 όταν τοποθετήθηκε στην τωρινή θέση του. Δείχνει τις φάσεις της σελήνης σε ένα "oculus" (λατινικά, το μάτι. Όρος για κάποιο άνοιγμα σε κάποιον θόλο ή κάποιο τοίχο) και τις ημέρες της εβδομάδας με αλληγορικά έργα στην βάση του. Ο μηχανισμός ηλεκτροδοτήθηκε στα 1920:



Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (Pražský orloj). Βρίσκεται στον τοίχο του Παλιού Δημαρχείου. Είναι το παλαιότερο ακόμα λειτουργικό αντιπροσωπευτικό δείγμα. Το αστρονομικό καντράν και το μηχανικό ρολόι κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν το 1410. Γύρω στα 1490 προστέθηκε το ημερολόγιο και διακοσμήθηκε ολόκληρο με τα ανάγλυφα Gothic έργα. Το ρολόι βελτιώθηκε με τους 12 Αποστόλους και άλλα κινητά αγάλματα τον 17ο αιώνα μετά από μια μεγάλη επισκευή το 1865-1866. Το σημερινό ημερολόγιο κατασκευάστηκε το 1870:



Ο Πύργος Zygtlogge με το αστρονομικό ρολόι του 15ου αιώνα στην Βέρνη της Ελβετίας. Ο πύργος και το ρολόι επεκτάθηκαν στα τέλη του 15ου αιώνα, και το ρολόι ανοικοδομήθηκε εντελώς από τον Kaspar Brunner ανάμεσα στο 1527 και το 1530. Η δομή έχει δυο καντράν:




Το αστρονομικό ρολόι στην εκκλησία της St. Mary στο Ροστόκ της Γερμανίας. Χτίστηκε το 1472 από τον Hans Düringer. Το ημερολόγιο του ισχύει μέχρι το 2017. Διαθέτει μια ανάλογη βόλτα Αποστόλων όπως αυτό της Πράγας:




Το ρολόι στον Άγιο Μάρκο στην Piazza San Marco της Βενετίας. Χτίστηκε μεταξύ του 1496 και του 1499 από τον Gian Paolo Rainieri και το γιο του Gian Carlo. Μετά από δυο μεγάλες ανακατασκευές ο μηχανισμός του ρολογιού αντικαταστάθηκε σχεδόν ολόκληρος στα 1750, από τον Bartolomeo Ferracina:



Το μεγαλύτερο αστρονομικό ρολόι, το Torrazzo της Κρεμόνα στην Ιταλία, είναι η παλαιότερη δομή από τούβλα που υπάρχει ακόμη και σήμερα και χει ύψος πάνω από 100 μέτρα. Ο μηχανισμός του ρολογιού είναι δημιουργία των Francesco και Giovan Battista Divizioli μεταξύ του 1583 και του 1588:



Το ρολόι στον Cathédrale Notre-Dame του Στρασβούργου στην Γαλλία. Το κανονικό ρολόι φτιάχτηκε ανάμεσα στο 1838 και το 1843 από τον Jean-Baptiste Schwilgué που αντικατέστησε το προηγούμενο του 16ου αιώνα, που δούλευε επί 50 χρόνια όταν σταμάτησε να λειτουργεί το 1788:



Το ρολόι του καθεδρικού της πόλης Besançon στην Γαλλία. Φτιάχτηκε το 1860 από τον Auguste-Lucien Vérité, αλλά μερικές εργασίες συνεχίστηκαν για ακόμη τρία χρόνια. Ο μηχανισμός έχει 30.000 κομμάτια, 21 αυτόματες φιγούρες και εικόνες:



Ο Πύργος Zimmer (γνωστός ως πύργος του Κορνήλιου) στην πόλη Lier του Βελγίου. Ο πύργος αρχικά ήταν φρούριο, κατασκευασμένος στις αρχές του 15ου αιώνα. Το Jubelklok (Επετειακό Ρολόι), όπως ονομάζεται, είναι δημιουργία του Louis Zimmer το 1928 και έχει 12 μικρά ρολόγια γύρω από ένα κεντρικό: