ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τα Drone του μέλλοντος για χρήση σε γη, θάλασσα και αέρα (Βίντεο)

Σαν ιδέα, παραπέμπει κάπως στα δημοφιλή ρομπότ της διάσημης παιδικής σειράς κινουμένων σχεδίων και παιχνιδιών «Transformers», ωστόσο το Multi – Modal Vehicle πάνω στο οποίο εργάζεται η μονάδα «έξυπνων» συστημάτων, ρομποτικής και κυβερνητικής (Intelligent Systems, Robotics and Cybernetics - ISRC) των Sandia National Laboratories στις ΗΠΑ, δείχνει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο σκάφος θα μπορεί να κινηθεί σε γη, σε θάλασσα και αέρα, μεταμορφωνόμενο ανάλογα, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις συνθήκες του κάθε περιβάλλοντος. Τα φτερά του απορρίπτονται, αποκαλύπτοντας ειδικά πτερύγια όταν βουτάει στο νερό, ενώ τροχοί εμφανίζονται όταν το σκάφος πλησιάζει από το νερό στην ξηρά – τροχοί οι οποίοι, πέρα από τη δυνατότητα κίνησης, θα του επιτρέπουν και να κάνει άλματα ύψους μέχρι και δέκα μέτρων.

Η μορφή του οχήματος για χρήση στο έδαφος.

Επί της παρούσης, τα δεδομένα στον «κόσμο» των μη επανδρωμένων οχημάτων είναι ότι για μία επιχείρηση πλήρους φάσματος (γη, θάλασσα, αέρας) απαιτείται η χρήση πολλαπλών διαφορετικών οχημάτων, από διαφορετικούς κατασκευαστές, με διαφορετικά συστήματα χειρισμού και επικοινωνίας, κάτι που δημιουργεί την ανάγκη για λεπτομερή και επίπονο σχεδιασμό. Το Multi – Modal Vehicle φαίνεται να μπορεί να το αλλάξει αυτό, καθώς θα αποτελεί μία πλατφόρμα η οποία θα μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τους μηχανολόγους οι οποίοι εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα, η πραγματική του αξία έγκειται στην παροχή μεγάλης ευελιξίας σε εξαιρετικά σύνθετες αποστολές, χωρίς να προαπαιτείται πολύ περίπλοκος σχεδιασμός έτσι ώστε τα σκάφη να βρίσκονται στις σωστές θέσεις τη σωστή στιγμή.

Το όχημα στη θάλασσα.

Ωστόσο, ένα μειονέκτημα το οποίο αυτή τη στιγμή φαντάζει προφανές είναι το κόστος του, καθώς η λειτουργία του θα προϋποθέτει τη χρήση πολλών αναλώσιμων τμημάτων μίας χρήσης (όπως τα απορριπτόμενα φτερά), τα οποία θα είναι δύσκολο έως αδύνατον να ανακτηθούν μετά την ολοκλήρωση της αποστολής.

Το όχημα στον αέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, η Sandia είναι εξαιρετικά φιλόδοξη για το όλο πρόγραμμα, σε σημείο που ευελπιστεί το Multi – Modal Vehicle κάποια στιγμή να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων. Ωστόσο, μέχρι τώρα το σύστημα βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο concept, αν και προχωρημένου, καθώς έχουν γίνει κάποιες δοκιμές πάνω σε μεμονωμένα τμήματα του σκάφους που έχουν κατασκευαστεί ειδικά για αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος. Επόμενος στόχος είναι η προσέγγιση βιομηχανικών συνεργατών και η εξασφάλιση χρηματοδότησης.


Πηγή