ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι άνθρωποι που ρίσκαραν τη ζωή τους για την επιστήμη

Πόσα μπορεί να διακινδυνεύσει ένας άνθρωπος για χάρη της επιστήμης; Ίσως μερικές ώρες παραπάνω στο εργαστήριο, ίσως την προσωπική του ζωή. Μερικοί όμως έκαναν πολλά – μα πάρα πολλά – παραπάνω, βάζοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα προκειμένου να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην πρόοδο των επιστημών. Διαβάστε τη συγκλονιστική ιστορία 4 επιστημόνων που τα έπαιξαν «όλα για όλα» για να εξελίξουν το ερευνητικό τους έργο. 1. Σύμφωνα με το μύθο, ο Κινέζος Γουαν Χου δέθηκε σε μια καρέκλα με 47 ρουκέτες καθώς θέλησε να είναι ο πρώτος που θα επισκεφθεί το φεγγάρι. Όταν οι υπήκοοί του άναψαν τα φυτίλια, υπήρξε ένας φοβερός κρότος και πολύς καπνός, όμως δεν υπήρχε πια ο Γουαν Χου! Ένας μικρός κρατήρας στο φεγγάρι πήρε το όνομά του από το φιλόδοξο Κινέζο, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία σαν τον πρώτο αστροναύτη.


2. Ο Ισαάκ Νεύτων έμπηξε μια βελόνα στο μάτι του για να μελετήσει καλύτερα την ανθρώπινη όραση. Ο Άγγλος φυσικός είναι γνωστός για το έργο του επάνω στου νόμους της βαρύτητας, ωστόσο ήταν πρωτοπόρος ερευνητής και στον τομέα της οφθαλμολογίας. Πραγματοποίησε πειράματα με καθρέφτες, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατανοήσει την ανατομία του ματιού και την αντίληψη των χρωμάτων. Έτσι, πήρε μια βελόνα και σύμφωνα με τα χειρόγραφά του «την έμπηξε μεταξύ του ματιού και του οστού, κοντά στο πίσω μέρος του οφθαλμού, και πιέζοντας το μάτι με την άκρη της βελόνας εμφανίζονταν λευκοί, σκούροι και χρωματιστοί κύκλοι».


3. Ο Ρουμάνος γιατρός Νικολάι Μινοβίτσι ήθελε να μάθει πώς νιώθουν οι κρεμασμένοι κι έτσι κρεμάστηκε ο ίδιος. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Μινοβίτσι πραγματοποίησε μια σειρά από πειράματα, σε ένα από τα οποία στερέωσε μια θηλιά στο ταβάνι, πέρασε από μέσα το κεφάλι του και ζήτησε από το βοηθό του να τον σηκώσει. Αν και τα πόδια του δεν απομακρύνθηκαν εντελώς από το έδαφος, δήλωσε πως αισθάνθηκε ένα φοβερό κάψιμο. Έπειτα από αυτό, δυσκολευόταν να καταπιεί για έναν ολόκληρο μήνα. Τα ευρήματά του δημοσιεύθηκαν το 1904 στη μητρική του γλώσσα και ένα χρόνο μετά στα γαλλικά με τον τίτλο «Μελέτη για το Κρέμασμα».


4. Ο Αυστραλός Φραντς Ράιχελτ δοκίμασε το αλεξίπτωτό του πηδώντας από τον Πύργο του Άιφελ. Στις 4 Φεβρουαρίου του 1912 ο αδικοχαμένος Φραντς Ράιχελτ ήθελε να δοκιμάσει αν το αλεξίπτωτο που σχεδίασε θα μπορούσε να σώσει ζωές στην περίπτωση αεροπορικού ατυχήματος.