ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Για την εξερεύνηση του Διαστήματος θα πληρώσει όλος ο κόσμος

Οι χώρες με αναπτυγμένο διαστημικό κλάδο καταδεικνύουν επιτυχίες στην εξερεύνηση του περίγειου χώρου, αλλά για την περαιτέρω κίνηση χρειάζεται να εργαστούν από κοινού όλα τα κράτη της Γης. Η Ρωσία θα χορηγήσει το προσεχές μέλλον για την εφαρμογή των νέων διαστημικών προγραμμάτων της 58 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποια θα χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, και για την κατασκευή πυραύλου-φορέα νέας γενιάς με σκοπό την εκτόξευση διαστημοπλοίων προς τη Σελήνη, τον Άρη, τον Δία και άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Τελειοποιούνται επίσης και οι επίγειες διαστημικές υποδομές. Τον Νοέμβριο του 2015 από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι (Vostochny) (περιοχή Αμούρ, ρωσική Άπω Ανατολή) προβλέπεται να εκτοξευτεί ο πρώτος τέτοιου είδους πύραυλος.

Εν τω μεταξύ, για την υλοποίηση των πολυδάπανων διαστημικών προγραμμάτων δεν αρκούν συχνά οι προσπάθειες ξεχωριστών χωρών. Για αυτό τον λόγο σήμερα στο διαστημικό κλάδο εμφανίζονται όλο και περισσότερα κοινά σχέδια. Όπως είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Φρέντερικ Νόρντλαντ, ο ΕΟΔ και η ρωσικός όμιλος Roscosmos υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού εξερεύνηση του Άρη.

- Μεγάλη σημασία για εμάς έχουν οι εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία και συγκεκριμένα, η έναρξη των δύο αποστολών στον Άρη στο πλαίσιο του προγράμματος ExoMars. Το 2016 θα σταλεί στον Κόκκινο πλανήτη ειδική αρειανή συσκευή και το 2018 το ExoMars Rover θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη.

Ένα άλλο παράδειγμα της επιτυχούς συνεργασίας καταδεικνύεται από την Κίνα και τη Βραζιλία. Όπως είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαστήματος της Βραζιλίας Ζοζέ Ραϊμούντο Μπράγκα Κοέλιο το Δεκέμβριο από το βραζιλιάνικο κοσμοδρόμιο Αλκαντάρα θα εκτοξευτεί ισχυρός δορυφόρος Βραζιλίας-Κίνας.

- Οι δραστηριότητές μας επικεντρώνονται στην εξερεύνηση της Γης και του εδάφους της Βραζιλίας με τη βοήθεια δορυφόρων του πιο διαφορετικού προορισμού. Δεν είμαστε εναντίον της κοσμοναυτικής, αλλά η κατεύθυνση αυτή απαιτεί σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία δεν έχουμε προς το παρόν.

Στο κυνηγητό στο διαστημικό χώρο προσχωρούν και ιδιωτικές εταιρίες. Ως παράδειγμα μπορούμε να παραθέσουμε την αμερικανική εταιρεία Space X, η οποία εκτόξευσε τον πύραυλο Falcon και πραγματοποίησε δοκιμές του διαστημοπλοίου εφοδιασμού Dragon. Στη Ρωσία εμφανίστηκε μια νέα εταιρεία - η Dauria Aerospace. Εξάλλου, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από μόνες τους δεν μπορούν να προσφέρουν σημαντική επιστημονική συμβολή. Το μέλλον των νέων ανακαλύψεων και σοβαρών σχεδίων ανήκει σε διεθνείς συμμαχίες, πιστεύει ο ακαδημαϊκός Αντρέι Ιόνιν.

- Δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά είναι πολύ ακριβά και τα κεφάλαια είναι περιορισμένα, μπορεί να γίνεται λόγος για τη δημιουργία κάποιων πολυμερών συμμαχιών για την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας δεν αποκλείει ότι η προοπτική της περαιτέρω εξερεύνησης της Σελήνης μπορεί να προκαλέσει νέο κυνηγητό των διαστημικών χωρών. Παρόλα αυτά η ενοποίηση των προσπαθειών της ανθρωπότητας στο διαστημικό τομέα εξακολουθεί να είναι προτιμότερη.