ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι αστρονόμοι της Βαϊκάλης έχουν «πιάσει» έναν επικίνδυνο αστεροειδή

Έναν άγνωστο στην επιστήμη αστεροειδή κατέγραψε το τηλεσκόπιο του Κρατικού Πενεπιστημίου του Ιρκούτσκ. Το ουράνιο σώμα, που ως προς το μέγεθός του μοιάζει με το μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, πέρασε επικίνδυνα κοντά στη Γη, σε απόσταση 11.300 χιλιομέτρων - κάτω από τις τροχιές των γεωστατικών δορυφόρων! Το βάρος του διαστημικού επισκέπτη ανέρχεται σε 10.000 περίπου τόνους, και το μέγεθός του - σε 15 περίπου μέτρα. Στο φακό του αυτοματοποιημένου τηλεσκοπίου Master-II οι αστρονόμοι τον «έπιασαν» μέσα σε εννέα μόλις ώρες πριν περάσει πολύ κοντά στην περιοχή μεταξύ της Ινδίας και της Ινδονησίας. Με ταχύτητα 16 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ο αστεροειδής, ευτυχώς, δεν άγγιξε τον πλανήτη μας. Οι αστρονόμοι της Ρωσίας αποδείχτηκαν οι μόνοι μάρτυρες της «ουράνιας επίθεσης», - είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο επιστήμονας-αστρονόμος Σεργκέι Γιάζεφ.

- Η βασική τιμή ανακάλυψης θα πρέπει να απονεμηθεί στους συναδέλφους μας από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Με την πρωτοβουλία τους ακριβώς δημιουργήθηκε δίκτυο αυτοματοποιημένων τηλεσκοπίων Master, το οποίο εκτείνεται σε όλη τη χώρα. Ένα τέτοιο τηλεσκόπιο εγκαταστάθηκε κοντά στο Ιρκούτσκ, το οποίο φωτογράφιζε κανονικά το διαστημικό χώρο. Ξαφνικά, στο οπτικό του πεδίο εμφανίστηκε ένα μικρό αστέρι που κινόταν στον ουρανό. Μέσα σε 45 λεπτά βγάλθηκαν 20 εικόνες αυτού του ουράνιου σώματος.

Για την ανακάλυψη αυτή ανέφεραν αμέσως στο Διεθνές Κέντρο Ερεύνησης των Μικρών Πλανητών. Ο αστεροειδής πήρε το νούμερο MASD91. Οι ειδικοί κατάφεραν να μετρήσουν το μέγεθός του - από την απόσταση και τη φωτεινότητα του, - εξήγησε ο επιστήμονας.

- Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι γίνεται λόγος για ένα μικρό αστεροειδή - λίγο μικρότερο από το σώμα, που έπεσε φέτος το Φεβρουάριο έξω από το Τσελιάμπινσκ. Γλίστρησε δίπλα στη Γη και κατευθύνθηκε στο διαπλανητικό χώρο. Δεν έχουμε στοιχεία αν καταγράφτηκε ή όχι από άλλα τηλεσκόπια. Απ’ ότι φαίνεται, μόνο το τηλεσκόπιο μας εντόπισε αυτό το ουράνιο σώμα. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στη σκέψη ότι δεν είναι αρκετά για τη Γη συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Οι ειδικοί που εργάζονται με τηλεσκόπια Master, είχαν προτείνει από καιρό την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων με μεγαλύτερα τηλεσκόπια με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση επικίνδυνων σωμάτων.

Το πλεονέκτημα τέτοιου δικτύου συνίσταται στο ότι αυτά τα ρομποτικά συστήματα επιτρέπουν την παρακολούθηση του διαστημικού χώρου. Τα ειδικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών επιτρέπουν τον εντοπισμό και την ταξινόμηση όλων των νέων αντικειμένων που αποτυπώνονται από τα τηλεσκόπια. Ο αστεροειδής MASD91 αποδείχτηκε «σβέλτος» – μετακινόταν στην εικόνα πιο γρήγορα από ό,τι τα παλαιότερα γνωστά παρόμοια αντικείμενα, γεγονός που μαρτυρεί την επικίνδυνα κοντινή προσέγγισή του στη Γη.