ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σιέρα Narigua στο Μεξικό: Ανακαλύφθηκαν χιλιάδες πετρογλυφικά της Λίθινης Εποχής

Στην λευκή έρημο της Coahuila, στα νότια της πολιτείας της Narigua, οι αρχαιολόγοι του INAH (Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας), έχουν ανακαλύψει έναν αρχαιολογικό χώρο... με το μεγαλύτερο αριθμό πετρογλυφικών που μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί. Στην περιοχή οι ερευνητές εντόπισαν και καταλογογράφησαν περίπου 8000 στοιχεία λαξευμένα σε πέτρα, διάσπαρτα σε μια έκταση σχεδόν τρία μίλια σε ακτίνα.


Τα όμορφα χαρακτικά, τα οποία σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογούνται από περισσότερο από 6.000 χρόνια πριν, αναπαριστούν ζώα, και περίπλοκες κυματιστές γραμμές, ομόκεντρους κύκλους και αναπαραστάσεις των αστέρων.


Αυτό είναι ένα μικρό παζλ για τους ερευνητές, δεδομένου ότι, όπως εξήγησε η αρχαιολόγος του «INAH Gerardo Rivas, δεν υπήρχε καμία απόδειξη των οικισμών των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στην περιοχή.

Η Rivas πιστεύει ότι τα πετρογλυφικά μπορεί να αποκαλύψουν πολύτιμες ενδείξεις για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το εξελιγμένο επίπεδο των δεξιοτήτων αυτών των ανδρών της πέτρας, και το είδος των μέσων που είχαν τη δυνατότητα να παράγουν.


Τα πετρογλυφικά υπάρχουν σε διάφορα μέρη του χώρου ενώ καλύπτουν μια πολύ μεγάλη περιοχή και συνδέονται και με άλλες περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που είναι γνωστές ως πρώην οικισμούς των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Σε αυτούς τους χώρους, βρέθηκαν σόμπα, λίθινα ευρήματα, και ορισμένες αιχμές βελών.

Η αρχαιολόγος μας εξηγεί ότι, τα χαρακτηριστικά της κοπής και χάραγμα των πετρών ποικίλλουν από τόπο σε τόπο. Οι πέτρες που βρέθηκαν στην κύρια ομάδα της Σιέρα Narigua έχουν ομόκεντρους κύκλους και άλλους συνδυασμούς που αποτελούνται από ευθείες γραμμές ή κυματιστές. Σε άλλα μέρη του χώρου, όμως, έχουν βρεθεί αναπαραστάσεις ζώων όπως ελάφια και ψάρια.


Η μελέτη του χώρου ξεκίνησε τον Αύγουστο του περασμένου έτους και τώρα το Ινστιτούτο είναι έτοιμο να επιτρέψει την πρόσβαση για τους τουρίστες της περιοχής, το οποίο βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από τη μεξικανική πόλη του Μοντερέι.