ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι αδελφοί Ράιτ ήρθαν... δεύτεροι;

Γνωρίζουμε τους αδερφούς Ράιτ ως τους πρώτους ανθρώπους που κατάφεραν την παρθενική πτήση με αεροπλάνο στην παγκόσμια ιστορία... Την βεβαιότητα αυτή ήρθε να αμφισβητήσει η πολιτεία του Κονέκτικατ. Σύμφωνα με το CNN, κρατικοί νομοθέτες εκεί, πέρασαν ένα νομοσχέδιο, αυτή την εβδομάδα, όπου ισχυρίζονται ότι ο Γουστάβος Ουάιτχεντ… πρόλαβε τους αδερφούς Ράιτ δύο χρόνια νωρίτερα.

Επικαλούνται δημοσίευμα εφημερίδας του Κονέκτικατ το 1901, όπου ο Ουάιτχεντ -Γερμανός μετανάστης στις ΗΠΑ- πέταξε με αεροσκάφος στα 150 πόδια (45,72 μέτρα) για περίπου μισό μίλι πάνω από την πόλη του Μπρίτζπορτ. Ο ισχυρισμός αυτός, μάλιστα, έχει υποστηριχτεί, από έναν αξιόπιστο, σύμφωνα με το CNN, αεροπορικό οδηγό.


Οι εξελίξεις έδωσαν το έναυσμα για σενάρια περί «μυστικής συμφωνίας» μεταξύ των αδελφών Ράιτ και του αμερικανικού εθνικού Μουσείου Σμιθσόνιαν. Με βάση αυτή, το Μουσείο υποσχέθηκε να μην αναγνωρίσει ποτέ άλλο αεροσκάφος ως το πρώτο που κατάφερε μία μηχανοκίνητη πτήση, με αντάλλαγμα να φιλοξενεί το ιστορικό αεροπλάνο των δύο εφευρετών.

Άλλη διάσταση στις θέσεις του Κονέκτικατ δίνει ο Αυστραλιανός ιστορικός Τζον Μπράουν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του φωτογραφικά ντοκουμέντα. Τον περασμένο Μάρτιο, μέσα από σε σοφίτα μουσείου στη Γερμανία, λέει ο ίδιος ότι βρήκε μία χαμένη φωτογραφία που έμοιαζε να απεικονίζει αεροπλάνο.


«Είναι ακριβώς μια… μεγάλη κηλίδα», λέει ο εμπειρογνώμονας του Μουσείου Σμιθσόνιαν, Τομ Κράουτς, περιγράφοντας την θολή εικόνα. «Δεν είναι αεροπλάνο», προσθέτει. Μάλιστα, αναρωτιέται, «εάν ο Ουάιτχεντ ήταν ο πρώτος που πέταξε με αεροπλάνο, γιατί δεν το επανέλαβε και αργότερα; Ξέχασε το μυστικό της πτήσης;» και συνέχισε: «Τα επόμενα χρόνια άρχισε να φτιάχνει μηχανές που βασίζονταν σε σχέδια άλλων. Γιατί να το κάνει αυτό, αν η δική του εφεύρεση ήταν τόσο επιτυχημένη;».

Πάντως, η πολιτεία του Κονέκτικατ «ποντάρει» στον Ουάιτχεντ, προσδοκώντας χρήματα και κύρος. «Θα γίνουμε συνώνυμο με την πρώτη πτήση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα μουσείο. Έτσι. θα δημιουργήσουμε κάποια τουριστικά αξιοθέατα» λέει ένας από τους εμπνευστές του νομοσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, το Κονέκτικατ, σημειώνει το CNN, ξεκίνησε μια διαμάχη που θα μπορούσε να καταλήξει σε ξαναγράψιμο της ιστορίας του κόσμου. Ή, αλλιώς, να το απαξιώσει σε μια «θολούρα» με αναπόδεικτα επιχειρήματα..