ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η Κίνα φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή των UAVs

Τελευταία δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του πρωτότυπου του νέου κινεζικού σχεδόν αόρατου μη επανδρωμένου αεροσκάφους κρούσης Lijiang... Το κινεζικό UAV έχει μια σειρά από κοινά χαρακτηριστικά με το υπερσύγχρονο αμερικανικό σκάφος κρούσης Χ-47, γεγονός που δείχνει ότι ως προς τις διαστάσεις των προγραμμάτων της στον τομέα της μη επανδρωμένης αεροπορίας η Κίνα είναι ήδη συγκρίσιμη με τις ΗΠΑ,- είπε ο Βασίλι Κάσιν, εμπειρογνώμονας του Κέντρου Ανάλυσης της Στρατηγικής και της Τεχνολογίας της Ρωσίας.

Είναι γνωστό ότι, παράλληλα με το σκάφος Lijiang δοκιμάζεται ένα άλλο μεγάλο και εξαιρετικά δαπανηρό UAV με την ονομασία Suanluang, το οποίο κατ΄προσέγγιση είναι ανάλογο με το αμερικανικό στρατηγικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος Global Hawk. Η μόνη χώρα που εφαρμόζει ταυτόχρονα τόσο μεγάλα προγράμματα στον τομέα της μη επανδρωμένης αεροπορίας είναι οι ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει μείνει πίσω. Πραγματικά, παρόλο που διάφορα σχέδια βαρέων UAVs εκπονούνταν εδώ και μερικά χρόνια (π.χ. τα σχέδια Scat και Proriv), ωστόσο όλα τους εξακολουθούν να βρίσκονται μόνο στο χαρτί. Μπορούμε να περιμένουμε την εμφάνιση του πειραματικού πρότυπου μόνο στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

Είναι επίσης γνωστό ότι στην Κίνα υλοποιούνται παράλληλα δεκάδες σχέδια νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Στην αεροδιαστημική έκθεση στο Ζουχάι τον Νοέμβριο του 2012 παρουσιάστηκαν μερικές δεκάδες κινεζικών UAVs όλων των τύπων και μεγεθών. Παρουσιάστηκαν επίσης και ειδικά πρότυπα όπλων ακριβείας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, π.χ., οι μικρές διορθώμενες βόμβες βάρους μόλις 20 και λιγο παραπάνω κιλών. Νωρίτερα, οι Κινέζοι άρχισαν να κατασκευάζουν το δικό τους ανάλογο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους κρούσης του Ισραήλ Harpy, το οποίο είχε σταλεί στην Κίνα τη δεκαετία του ‘90. Τώρα οι Κινέζοι κατασκευάζουν τα βελτιωμένα πρότυπα αυτών των σκαφών.

Η Κίνα έχει σχεδιάσει ήδη το δικό της κατασκοπευτικό μαχητικό τακτικό UAV Pterodactyl που ανήκει στην κατηγορία MALE (μέσου υψομέτρου και μεγάλης διαρκείας πτήσης). Προς το παρόν δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα κινεζικά σχέδια είναι πλήρως εξασφαλισμένα με παραγωγική, επιστημονική και μηχανολογική βάση. Σήμερα ξέρουμε ότι η Κίνα είναι ικανή να κατασκευάζει τακτικά κατασκοπευτικά σκάφη αναγνώρισης σχετικά υψηλής ποιότητας. Εξάλλου, δεν υπάρχει τέτοια βεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα κινεζικά σχέδια βαρέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης, καθώς επίσης και στρατηγικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων. Η Κίνα σχεδιάζει προφανώς να χρησιμοποιεί τα UAs τόσο για δραστηριότητες στις δυσπρόσιτες περιφέρειες Σιντζάν και Θιβέτ, όσο και για επιχειρήσεις αναγνώρισης πάνω στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές.