ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Βλάβη απειλεί την εκτόξευση του πρώτου σεισμογράφου στον Άρη

Τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα πρώτα σεισμόμετρα που θα μελετήσουν τη γεωλογία του Άρη απειλεί να καθυστερήσει την εκτόξευση της αμερικανικής αποστολής InSight στις αρχές Μαρτίου.

Όπως ανακοίνωσε η NASA, ο θάλαμος κενού που στεγάζει τα τρία ευαίσθητα σεισμόμετρα παρουσίασε εισροή αέρα, η οποία θα εμπόδιζε τη συλλογή ακριβών μετρήσεων στην αρειανή επιφάνεια.

Το όργανο βρίσκεται ακόμα στη Γαλλία και εξετάζεται από τους μηχανικούς που το κατασκεύασαν στη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES.

Η βλάβη πρέπει να διορθωθεί άμεσα προκειμένου να εγκατασταθεί εγκαίρως το όργανο στο κύριο σώμα του σκάφους Insight.

Αναμένοντας την κατάλληλη θέση του Άρη


Αν η αποστολή δεν εκτοξευτεί εντός του προκαθορισμένου χρονικού παράθυρου, που διαρκεί από τις 4 έως τις 30 Μαρτίου, η NASA θα πρέπει να περιμένει αρκετούς μήνες μέχρι να βρεθεί ο Άρης και πάλι στην κατάλληλη θέση.

Το ίδιο το σκάφος υποβάλλεται ακόμα σε δοκιμές σε εργαστήριο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed-Martin στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Τις επόμενες εβδομάδες θα μεταφερθεί στην Αεροπορική Βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια από όπου θα εκτοξευτεί. Τα σεισμόμετρα προγραμματίζεται να προστεθούν τον Ιανουάριο.

Εφόσον εκτοξευτεί τον Μάρτιο, το InSight (Interior Exploration) using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) θα προσεδαφιστεί κοντά στον ισημερινό του Άρη τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα ξεκινήσει μια αποστολή δύο ετών.

Το βασικό όργανο του σκάφους θα μελετήσει την ταχύτητα διάδοσης σεισμικών κυμάτων στο υπέδαφος προκειμένου να αποκαλύψει την εσωτερική δομή του πλανήτη.

Ο Άρης πιστεύεται ότι δεν έχει ηφαιστειακή και τεκτονική δραστηριότητα, οπότε οι σεισμοί του πιθανότατα είναι σπάνιοι και ασθενείς.