ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τα πιο τρομακτικά σαγόνια που άνοιξαν στη Γη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη πραγματοποίησαν παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Μελέτησαν το άνοιγμα του στόματος μεγάλων σαρκοβόρων και φυτοφάγων δεινοσαύρων και διαπίστωσαν ότι δεν ήταν οι Τυραννόσαυροι εκείνοι που είχαν το μεγαλύτερο άνοιγμα στόματος αλλά οι Αλλόσαυροι.

Το κεφάλι των Αλλόσαυρων είχε μήκος περίπου ένα μέτρο και σύμφωνα με τη νέα μελέτη όταν άνοιγαν το στόμα τους η απόσταση της άνω γνάθου με την κάτω άγγιζε τα 90 εκατοστά! Το μέγιστο άνοιγμα του στόματος των T.rex ήταν περίπου 80 εκατοστά. Σύμφωνα με τη μελέτη βέβαια οι Τυραννόσαυροι διέθεταν πιο ισχυρούς μύες από τους Αλλόσαυρους και έτσι το άνοιγμα του στόματος τους μπορεί να ήταν μικρότερο αλλά ήταν πολύ πιο ισχυρό. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της διατροφής των δεινοσαύρων.


Οι Αλλόσαυροι είχαν το μεγαλύτερο άνοιγμα στόματος αλλά οι Τυραννόσαυροι το πιο ισχυρό δάγκωμα

Ο μεγαλύτερος φτερωτός δεινόσαυρος

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Ντε Πάλμα, έφορο παλαιοντολογίας σπονδυλωτών στοπ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παλμ Μπιτς στη Φλόριδα ανακάλυψε ένα άγνωστο μέχρι είδος δεινοσαύρου. Τα απολιθώματα του βρέθηκαν στην Νότια Ντακότα για αυτό και έλαβε το όνομα Ντακοράπτορας. Ηταν ένας δεινόσαυρος καλυμμένος με φτερά και πούπουλα. Είχε μήκος περίπου 5.5 μέτρων γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο με φτερά που γνωρίζουμε. Ηταν σύμφωνα με τους ερευνητές πολύ ευκίνητος αλλά και μοχθηρός και τον παρομοιάζουν στις ικανότητες και την επιθετικότητα με τους Βελισοράπτορες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των δεινοσαύρων τόσο ως προς το μέγεθος τους όσο και ως προς την μετατροπή τους σε πτηνά. «Αυτός ο δεινόσαυρος συμπληρώνει το κενό στο μέγεθος των δεινοσαύρων ανάμεσα στα μικρότερα θερόποδα και τα μεγαλύτερα είδη όπως οι Τυραννόσαυροι» αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπούμχαμ, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Κάνσας που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.


Καλλιτεχνική απεικόνιση του Δακόσαυρου. Credit (University of Kansas)