ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Augusta Ada Lovelace: Η γυναίκα που άνοιξε το δρόμο στους υπολογιστές

Η γυναίκα που έμεινε γνωστή στην ιστορία η πρώτη προγραμματίστρια γεννήθηκε το 1815.

Η Augusta Ada Lovelace ήταν το μοναδικό παιδί που προέκυψε μετά από το σύντομο και θυελλώδη γάμο του εκκεντρικού ποιητή λόρδου Βύρωνα (Lord George Gordon Byron) με την Annabella Milbanke, η οποία λάτρευε τα μαθηματικά.

Φοβούμενη ότι η κόρη της θα κληρονομούσε την αλλοπρόσαλλη ιδιοσυγκρασία και τον κυκλοθυμικό χαρακτήρα του πατέρα της, η Annabella Milbanke μεγάλωσε την Ada με αυστηρή πειθαρχία και προσήλωση στις επιστήμες, τη λογική και φυσικά… τα μαθηματικά.

Από μικρό παιδί η Augusta Ada Lovelace έδειξε να γοητεύεται από τις μηχανές. Σχεδίαζε ευφάνταστες βάρκες και ιπτάμενες μηχανές ατμού και μελετούσε προσεχτικά τα διαγράμματα των νέων εφευρέσεων της βιομηχανικής επανάστασης, που κατέκλυζαν τα επιστημονικά περιοδικά της εποχής.

Στην ηλικία των 19 ετών παντρεύτηκε έναν αριστοκράτη: τον William King. Όταν το 1838 εκείνος έγινε ο Κόμης του Lovelace, η σύζυγός του έγινε Κόμισσα: η Κόμισσα του Lovelace, τίτλος από τον οποίο προέκυψε και το όνομα με το οποίο έγινε γνωστή ευρέως.

Το ζευγάρι απέκτησε μαζί τρία παιδιά, όπως αναφέρεται στο βιβλίο με τίτλο "APassionforScience: Stories of Discoveryand Invention", αποσπάσματα του οποίου γύρω από τη βιογραφία της Lovelace δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα findingada.com.

Το 1833 η μέντορας της Augusta Ada Lovelace, η επιστήμονας και πολυμαθής Mary Sommerville, τη σύστησε στον Charles Babbage, διάσημο καθηγητή μαθηματικών.

Οι δυο τους έγιναν στενοί φίλοι και η φιλία τους κράτησε πολλά χρόνια. Ο Babbage περιέγραφε την Ada ως "μια μάγισσα που έχει ρίξει το ξόρκι της στις αφηρημένες επιστήμες, τις οποίες έχει συλλάβει με τρόπο που λίγες αρσενικές διάνοιες θα μπορούσαν να έχουν πετύχει" ή πιο περιληπτικά ως "τη μάγισσα των αριθμών".

Η Αναλυτική Μηχανή

Η Ada Lovelace έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχέδια του Babbage να κατασκευάσει μια εξαιρετικά πολύπλοκη συσκευή, την οποία αποκαλούσε "Αναλυτική Μηχανή", η οποία μπορεί να μην κατασκευάστηκε ποτέ, όμως η σχεδίασή της είχε όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενός σύγχρονου υπολογιστή.

Το 1842 η Augusta Ada Lovelace μετέφρασε ένα μικρό άρθρο του ιταλού μαθηματικού Luigi Menabrea, το οποίο περιέγραφε την Αναλυτική Μηχανή και το έστειλε στον Babbage, με τον οποίο είχε πυκνή αλληλογραφία. "Αυτός την ενθάρρυνε να γράψει παράλληλα με τη μετάφραση του άρθρου και τα δικά της σχόλια, πράγμα που και έκανε τριπλασιάζοντας την έκταση του άρθρου. Εκτός από τις προβλέψεις της ότι μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά, στο άρθρο περιέλαβε κι ένα "σχέδιο" σχετικά με το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλι (Bernoulli numbers).

Αυτό ακριβώς το "σχέδιο" θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 1843" αναφέρει η Wikipedia.

Η εργασία της ήταν τόσο πλήρης και ολοκληρωμένη που η Ada Lovelaceθεωρείται ως η πρώτη προγραμματίστρια.

Η Augusta Ada Lovelace πέθανε από καρκίνο στην ηλικία των 36 ετών, λίγα χρόνια μετά τη δημοσίευση της εργασίας της "Sketch of the Analytical Engine, with Notes from the Translator".

Η Αναλυτική Μηχανή παρέμενε ένα όραμα, μέχρι που οι σημειώσεις της ενέπνευσαν τον Alan Turing –ο οποίος θεωρείται ως ο "πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών"- να εργαστεί επάνω στους πρώτους σύγχρονους υπολογιστές τη δεκαετία του 1940.