ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ball's Pyramid Αυστραλία: Το διαβρωμένο απομεινάρι ενός ηφαιστείου που σχηματίστηκε πριν επτά εκατομμύρια χρόνια

Είναι το διαβρωμένο απομεινάρι ενός ηφαιστείου που σχηματίστηκε περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια πριν. Βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το νησί Lord Howe στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσα στο θαλάσσιο πάρκο Lord Howe Island Marine Park. Με ύψος 562 μέτρα είναι ο υψηλότερος ηφαιστειακός σωρός του κόσμου. Η πυραμίδα πήρε το όνομά της από τον Αντιστράτηγο Henry Lidgbird Ball, που την ανακάλυψε το 1788 σε ένα ταξίδι του αλλά το πρώτο πρόσωπο που πάτησε πάνω στην ξηρά πιστεύεται ότι είναι ο Henry Wilkinson, γεωλόγος από την Νέα Νότια Ουαλία το 1882.

Η πρώτη επιτυχημένη ανάβαση προς την κορυφή έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 1965 από μια ομάδα ορειβατών από το Σύδνεϋ. Υπήρξε και μία προηγούμενη προσπάθεια το 1964 από άλλη ομάδα του Σίδνεϊ αλλά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω την πέμπτη ημέρα τους, καθώς δεν είχαν τα απαραίτητα τρόφιμα και νερό.

Το 1979 όμως επέστρεψαν στην πυραμίδα και έφθασαν με επιτυχία στην κορυφή της ξεδιπλώνοντας μια σημαία της Νέας Νότιας Ουαλίας δηλώνοντας το έδαφος σαν νησί της Αυστραλίας (μια τυπική διαδικασία η οποία φαίνεται ότι δεν είχε γίνει προηγουμένως).

Η αναρρίχηση απαγορεύτηκε το 1982 και το 1986, η πρόσβαση στο νησί είχε απαγορεύτηκε εντελώς.

Το 1990, η πολιτική ήταν πιο χαλαρή για να επιτρέψει κάποια αναρρίχηση υπό αυστηρές προϋποθέσεις, και τα τελευταία χρόνια απαιτείται αίτηση στον αρμόδιο υπουργό του κράτους.