ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

To «φλεγόμενο κεφάλι» του Γαλαξία

Ο Τράβις Ρέκτορ, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Alaska Anchorage, εντόπισε και κατέγραψε ένα ιδιαίτερης δομής και εμφάνισης νεφέλωμα... Ο Ρέκτορ χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Mayall που βρίσκεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Kitt Peak και φωτογράφισε το νεφέλωμα Sh2-68. Πρόκειται για ένα πλανητικό νεφέλωμα που ταξιδεύει μέσα στον γαλαξία μας και μοιάζει πολύ με ένα... φλεγόμενο κρανίο θυμίζοντας έντονα τον γνωστό ήρωα κόμικ Ghost Rider.

Το εντυπωσιακό πλανητικό νεφέλωμα Sh2-68 που δημιουργεί... κόμικ συνειρμούς

Το νεφέλωμα θυμίζει τον Ghost Rider

Τα αέρια

Ενα πλανητικό νεφέλωμα αποτελείται από ένα επεκτεινόμενο κέλυφος ιονισμένου αερίου που αποβάλλεται από άστρα τα οποία βρίσκονται στα τελευταία στάδια της ζωής τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πλανητικά νεφελώματα μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στη χημική εξέλιξη ενός γαλαξία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το Sh2-68 έχει ηλικία 45 χιλιάδων ετών. Η «φλεγόμενη κόμη» του νεφελώματος δημιουργείται εξαιτίας της κίνησής του και του υδρογόνου που υπάρχει σε αυτό. Το «πρόσωπό» του αποτελείται από υψηλής ενέργειας άτομα οξυγόνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ρέκτορ επεξεργάστηκε χρωματικά τα διάφορα αέρια του νεφελώματος ώστε να γίνουν διακριτά το ένα από το άλλο συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία αυτής της εντυπωσιακής εικόνας.