ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Το Curiosity ξεκινά το επικό ταξίδι προς το αρειανό Όρος Σαρπ

Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο γεωλογικών αναλύσεων στην περιοχή που προσεδαφίστηκε, το πυρηνοκίνητο ρομπότ Curiosity της NASA έβαλε μπρος για το μυστηριώδες Όρος Σαρπ... σε ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο.

To Όρος Σαρπ διακρίνεται στο φόντο αυτής της εικόνας, η οποία συνδυάζει 900 επιμέρους λήψεις και καλύπτει γωνία 360 μοιρών

Η αποστολή

Το Curiosity προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012 μέσα στη λεκάνη του κρατήρα Γκέιλ, και έχει ήδη ανακαλύψει περιοχές που βρέχονταν κάποτε από νερό και ήταν θεωρητικά φιλόξενες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Τελικός στόχος της αποστολής είναι το Όρος Σαρπ, ένα βουνό ύψους 5,5 χιλιομέτρων που ορθώνεται στο κέντρο του Κρατήρα Γκέιλ. Τα αλλεπάλληλα εκτεθειμένα στρώματα στις πλαγιές του εξωγήινου όρους θα επιτρέψουν στους πλανητολόγους να μελετήσουν τα στάδια της εξέλιξης του πλανήτη.

Η απόσταση μέχρι τους πρόποδες του βουνού είναι περίπου 8 χιλιόμετρα και το εξάτροχο ρομπότ θα χρειαστεί γύρω στον ένα χρόνο για να τους φτάσει. Η μέγιστη ταχύτητά του σε επίπεδο έδαφος δεν ξεπερνά τα 0,14 χιλιόμετρα την ώρα. Το πρώτο βήμα έγινε στις 4 Ιουλίου όταν το ρομπότ κάλυψε τα πρώτα 18 μέτρα. Πέρασαν τρεις ημέρες, μέχρι τις 7 Ιουλίου, για να κινηθεί ξανά και να προχωρήσει ακόμα 40 μέτρα.

Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, το Curiosity θα επαγρυπνά για ενδιαφέροντα πετρώματα -από τα οποία μπορεί να πάρει δείγματα με το τρυπάνι του για να τα αναλύσει στο ενσωματωμένο χημικό-γεωλογικό εργαστήριο. Στον Άρη λειτουργεί πάντως και ένα δεύτερο ρομπότ της NASA -είναι το πολύ μικρότερο Opportunity, το οποίο συμπλήρωσε πρόσφατα μια δεκαετία περιπέτειας στον Κόκκινο Πλανήτη.