ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Βραζιλία: Επιταχύνεται η αποψίλωση του Αμαζονίου

Καταγράφεται αποψίλωση μιας έκτασης 465 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην διάρκεια του Μαΐου, σχεδόν της πενταπλάσιας σε σύγκριση...
με την αποψίλωση η οποία είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2012... Στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση της Βραζιλίας καταδεικνύουν περαιτέρω επιτάχυνση της αποψίλωσης στην περιοχή του Αμαζονίου, μια τάση που σύντομα ίσως σημάνει την αντιστροφή της προόδου που είχε σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στην μάχη για να αποτραπεί η καταστροφή του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.

Τα δεδομένα που συγκέντρωσε η υπηρεσία διαστήματος της Βραζιλίας από δορυφόρους καταγράφουν την αποψίλωση μιας έκτασης 465 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην διάρκεια του Μαΐου, σχεδόν της πενταπλάσιας σε σύγκριση με την αποψίλωση η οποία είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2012.

Από τον Αύγουστο, τον μήνα που η Βραζιλία αρχίζει κάθε χρόνο να συλλέγει δεδομένα για τις εκτάσεις του τροπικού δάσους που έχουν αποψιλωθεί, συνολικά έχει καταγραφεί η καταστροφή 2.338 τετραγωνικών χιλιομέτρων τροπικού δάσους – μιας έκτασης που είναι αυξημένη κατά 35% σε σχέση με ό,τι συνέβαινε ένα χρόνο νωρίτερα. Η περιοχή αυτή, που ισούται με την έκταση της πόλης της Νέας Υόρκης επί τρία, είναι ήδη μεγαλύτερη από τα συνολικά 2.051 τετρ. χλμ. που είχε μετρηθεί ότι αποψιλώθηκαν κατά τους 12 μήνες της προηγούμενης μέτρησης, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2012.

Τα στοιχεία αυτά είναι πάντως μειωμένα σε σύγκριση με την εποχή της ραγδαίας αποψίλωσης των προηγούμενων δεκαετιών, όταν υλοτόμοι, αγρότες και μεσίτες ακινήτων κατέστρεφαν με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς το τροπικό δάσος, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Χρειάζονται πιο πλήρη στοιχεία και επιτόπια έρευνα για να επαληθευτεί η πλήρης έκταση και το είδος της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Ένα μέρος της, για παράδειγμα, ίσως οφείλεται σε δασικές πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα.

Μολαταύτα, τα δεδομένα ως τώρα εντείνουν τους φόβους επιστημόνων και ακτιβιστών που προασπίζουν το περιβάλλον ότι τα κέρδη που είχαν καταγραφεί με μεγάλους κόπους στη Βραζιλία χάνονται. Τα κρατικά έργα υποδομών, οι αλλαγές στη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και η αύξηση των τιμών της σόγιας και άλλων βραζιλιάνικων γεωργικών προϊόντων –που ωθούν τους μεγαλοκτηματίες να εκχερσώνουν μεγαλύτερες εκτάσεις– είναι ανάμεσα στις κυριότερες αιτίες της νέας αύξησης της αποψίλωσης.