ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τεχνητό φύλλο παράγει ενέργεια με 1,5 μπουκάλι νερό – Φθηνότερο από τα φωτοβολταϊκά (Βίντεο)

Το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της GE για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους σχετικά με τις καινοτομίες του μέλλοντος κέρδισε «το τεχνητό φύλλο»... Η ταινία που παρουσιάζει την εφεύρεση του χημικού Daniel Nocera, μια έξυπνη συσκευή που παράγει ενέργεια μιμούμενη τη φωτοσύνθεση και μπορεί να τροφοδοτήσει, σύμφωνα με τον δημιουργό της, τις ενεργειακές ανάγκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τεχνητό φύλλο δεν είναι τίποτα άλλο από έναν δίσκο πυριτίου, επιστρωμένο με καταλύτες που εκμεταλλεύονται το φως του ήλιο για να χωρίσουν το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Τα αέρια που αναβλύζουν με τη μορφή φυσαλίδων από το νερό μπορούν να μετατραπούν σε καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας με τη μορφή κυψελών καυσίμου.

Μπορεί η συσκευή να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο ο Δρ. Nocera πιστεύει ότι μια μέρα θα αντικαταστήσει το κεντρικό ενεργειακό σύστημα, το δίκτυο.

Δεδομένου ότι του χρειάζεται μόνο φως και νερό, τα στοιχεία που απαιτούνται για τη φωτοσύνθεση, εκτιμάται ότι η συσκευή θα μπορούσε να προμηθεύσει με ενέργεια απομακρυσμένες κοινότητες, αποκομμένες από το δίκτυο.

Με 1,5 μπουκάλι καθαρού νερού και ηλιοφάνεια, το τεχνητό φύλλο μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός μικρού σπιτιού.

Το μόνο πρόβλημα είναι το κόστος καθώς, αν και φθηνότερο από τα φωτοβολταϊκά, το τεχνητό φύλλο παραμένει ακριβό.

Ο Δρ. Nocera σε αυτή τη φάση αναζητά λύσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε η συσκευή του να διατεθεί στο ευρύ κοινό.

Πρόσφατα αντικατέστησε τον καταλύτη πλατίνας που παράγει υδρογόνο με ένα φθηνότερο υλικό αποτελούμενο από νικέλιο και ψευδάργυρο, ενώ ψάχνει τρόπους για να μειώσει την απαιτούμενη ποσότητα πυριτίου.

Το 2009 η Υπηρεσία Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας χρηματοδότησε την έρευνα του τεχνητού φύλλου.

Οι δημιουργοί της ταινίας μικρού μήκους για το τεχνητό φύλλο, Jared P. Scott και Kelly Nyks, που κέρδισαν το βραβείο της GE, πιστεύουν ότι με την ταινία τους θα καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τις βιώσιμες ενεργειακές λύσεις.

Σήμερα 1,6 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.