ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

12+1 μήνες στην αρχαία Ελλάδα (ονομασίες)

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δώδεκα συν ένας (12+1) μήνες, όπως έχουμε και εμείς σήμερα... Στην αρχαία Αθήνα κάθε μήνας είχε 30 ημέρες (πλήρης μήνας) ή 29 ημέρες (κοίλος μήνας).
Οι μήνες αυτοί και οι αντιστοιχίες τους με τους σημερινούς αναφέρονται παρακάτω:


Εκατομβαίων (30 ημέρες) 22 Ιουνίου - 21 Ιουλίου
Μεταγειτνιών (29 ημέρες) 22 Ιουλίου - 19 Αυγούστου
Βοηοδρομιών (30 ημέρες) 20 Αυγούστου - 18 Σεπτεμβρίου
Πυανεψιών (29 ημέρες) 19 Σεπτεμβρίου - 17 Οκτωβρίου
Μαιμακτηριών (30 ημέρες) 18 Οκτωβρίου - 16 Νοεμβρίου
Ποσειδεών (29 ημέρες) 17 Νοεμβρίου - 15 Δεκεμβρίου
Ποσειδεών Β' (11 ημέρες) 16 Δεκεμβρίου - 26 Δεκεμβρίου
Γαμηλιών (30 ημέρες) 27 Δεκεμβρίου - 25 Ιανουαρίου
Ανθεστηριών (29 ημέρες) 26 Ιανουαρίου - 23 Φεβρουαρίου
Ελαφηβολιών (30 ημέρες) 24 Φεβρουαρίου - 25 Μαρτίου
Μουνιχιών (29 ημέρες) 26 Μαρτίου - 23 Απριλίου
Θαργηλιών (30 ημέρες) 24 Απριλίου - 23 Μαΐου
Σκιροφοριών (29 ημέρες) 24 Μαΐου - 21 Ιουνίου
Η πρώτη ημέρα κάθε μήνα ονομαζόταν νουμηνία.

Ο πρώτος αττικός μήνας άρχιζε με την εμφάνιση της νέας σελήνης (νουμηνία) μετά τη θερινή ισημερία, δηλαδή γύρω στις 15 Ιουλίου.

Ο πρώτος μήνας του αττικού ημερολογίου ήταν ο Εκατομβαιών που είχε πάρει το όνομά του από τα Εκατόμβαια, μία γιορτή που γινόταν προς τιμή του Απόλλωνα. Κατά τη διάρκεια του μήνα γιορτάζονταν στην Αθήνα εκτός από τα Εκατόμβαια, τα Κρόνια, τα Συνοίκια και τα Παναθήναια (με κορυφαία τη μέρα των γενεθλιών της Θεάς Αθηνάς, στις 28 του μήνα).
-
Ο δεύτερος μήνας ονομαζόταν Μεταγειτνιών και είχε πάρει το όνομά του από τη γιορτή Μεταγείτνια προς τιμή του Απόλλωνα, του θεού που παράστεκε στην αλλαγή γειτόνων. Το μήνα αυτό γίνονταν και τα Ηράκλεια στο Κυνόσαργες.
-
Ο τρίτος μήνας του έτους ονομαζόταν Βοηδρομιών κι είχε πάρει το όνομά του από τη γιορτή Βοηδρόμια που γινόταν κι αυτός προς τιμή του Απόλλωνα. Άλλες γιορτές του μήνα ήταν τα Γενέσια, μια γιορτή της Αρτέμιδος Αγροτέρας, και τα Μυστήρια που είχαν διάρκεια πολλών ημερών
-
Ο τέταρτος μήνας ονομαζόταν Πυανεψιών, από τη γιορτή Πυανέψια που γινόταν και πάλι προς τιμή του Απόλλωνα. Το μήνα αυτό γιορτάζονταν πολλές γιορτές όπως τα Προηρόσια, τα Οσχοφόρια, τα Θήσεια, τα Στήνια, τα Θεσμοφόρια, τα Χαλκεία και τα Απατούρια.
-
Ο πέμπτος μήνας ονομαζόταν Μαιμακτηριών, από τη γιορτή Μαιμακτήρια που γινόταν προς τιμή του Δία, επειδή τον θεωρούσαν θεό των θυελλών (μαίμαξ = θυελλώδης). Το μήνα αυτό γίνονταν στην Αθήνα και τα Πομπαία.
-
Ο έκτος μήνας είχε το όνομα Ποσειδεών, από τα Ποσείδεα μια γιορτή προς τιμή του Ποσειδώνα. Το μήνα αυτό γίνονταν ακόμη τα Αλώα και τα Κατ' αγρούς Διονύσια.
-
Ο έβδομος μήνας ονομαζόταν Γαμηλιών, από τη γιορτή Γαμήλια, τον "ιερό γάμο" του Δία με την Ήρα. Άλλη γιορτή του μήνα ήταν τα Λήναια.
-
Ο όγδοος μήνας ήταν ο Ανθεστηριών. Ο μήνας είχε πάρει το όνομά του από τα Ανθεστήρια που γίνονταν προς τιμή του Διονύσου. Άλλη γιορτή του μήνα ήταν τα Διάσια.
-
Ο ένατος μήνας ονομαζόταν Ελαφηβολιών, από τη γιορτή Ελαφηβόλια, προς τιμή της Άρτεμης. Επίσης γιορτάζονταν Ασκληπίεια, τα εν άστει Διονύσια και τα Πάνδια.
-
Ο δέκατος μήνας ονομαζόταν Μουνιχιών από τη γιορτή Μουνίχια προς τιμή της Άρτεμης. Ο μήνας είχε ακόμη την Εορτή του Έρωτα (στις 4 του μήνα), την Πομπή προς το Δελφίνιον και τα Ολυμπιεία.
-
Ο ενδέκατος μήνας ονομαζόταν Θαργηλιών από τη γιορτή Θαργήλια, προς τιμή της Άρτεμης και του Απόλλωνα. Άλλες γιορτές ήταν τα Βενδίδια, τα Πλυντήρια και τα Καλλυντήρια.
-
Και ο δωδέκατος μήνας ονομαζόταν Σκιροφοριών από τη γιορτή Σκιροφόρια προς τιμή του Ποσειδώνα. Τον ίδιο μήνα γιορτάζονταν τα Διιπόλιεια και τα Διισωτήρια.

Επίσης όλα τα ονόματα των εορτών είναι στον πληθυντικό αριθμό.