ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

NASA: Ο «αστεροειδής του Halloween» πέρασε «ξυστά» από τη Γη [Βίντεο]

Εντοπίστηκε και «μετρήθηκε» από το νέο σύστημα της διαστημικής υπηρεσίας - Διέσχισε τον διάστημα σε απόσταση 310.000 μιλίων

Τον ονόμασαν «ο αστεροειδής του Halloween» και έγραψε ιστορία... Το ουράνιο σώμα, μήκους πάνω από 25 μέτρα, πέρασε σε -αστρικά- πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη και ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε από το νέο σύστημα της NASA, το οποίο ενεργοποιήθηκε μόλις πριν 5 ημέρες, για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση των σωμάτων που είναι πιθανό να συγκρουστούν με τον πλανήτη μας.

Πήρε το όνομα της μεγάλης γιορτής των νεκρών από τη χρονική συγκυρία που εμφανίστηκε κοντά στη Γη. Ο αστεροειδής πέρασε το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, της ημέρας που γιορτάζεται το Halloween σε όλον τον πλανήτη, σε απόσταση μόλις 310.000 μιλίων, δηλαδή περίπου 1,3 φορές της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.

Το σύστημα εντοπισμού που στήθηκε στο αστεροσκοπείο της Χαβάης, ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 25 Οκτωβρίου. Σκοπός του είναι να «μετρά» τις απειλές και να ενημερώνει για τυχόν συγκρούσεις μεγάλων -αλλά και μικρότερων- ουράνιων σωμάτων με τον πλανήτη.

Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα (από Usa Today)



Παρ' ότι το σύστημα λειτουργεί μόλις ελάχιστα 24ωρα, απέδωσε θαυμάσια. Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε κοντά στη Γη ένας τόσο μεγάλος αστεροειδής, ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, όταν ένα αντικείμενο 20 μέτρων εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και εξερράγη έξω από το Σεϊλιαμπίνσκ, στη Ρωσία, χωρίς κανένας να έχει καταλάβει το παραμικρό.

«Μέχρι τώρα, όταν εντοπίζαμε ένα ουράνιο αντικείμενο, δεν γνωρίζαμε ούτε την απόστασή του, ούτε την πορεία του», δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος.

 Πηγή: protothema