Τι συγκλονιστικό είδε στο όραμά του ο Ιεζεκιήλ;
Ποια είναι η ιστορική και όχι η φανταστική αλήθεια για τον προφήτη της Βίβλου, που κάποιοι τον συνέδεσαν με διάφορα οράματα, που είδε ο προφήτης με διαστημόπλοια («έργα ανθρωπίνης χειρός») και άλλα παρόμοια θέματα.
Ο Προφήτης Ιεζεκιήλ, όπως τουλάχιστον διαβάζουμε στο ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, ήταν ένας ιερέας και οδηγήθηκε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα μετά την πρώτη κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 597 π.Χ. Εκεί κλήθηκε στο προφητικό αξίωμα το 593 π.Χ. και έδρασε μεταξύ των εξόριστων συμπατριωτών του. Το έργο ανήκει στα «Προφητικά Βιβλία» της Παλαιάς Διαθήκης, στην υποομάδα «Μεγάλοι Προφήτες». Στην Εβραϊκή Βίβλο κατατάσσεται επίσης στους «Προφήτες», στην υποομάδα «Μεταγενέστεροι Προφήτες».
Ας κάνουμε ένα μικρό διάγραμμα του βιβλίου:
Μετά την εισαγωγή (κεφ. 1-3), όπου περιγράφεται ένα μεγαλειώδες όραμα και η κλίση του Ιεζεκιήλ στο προφητικό αξίωμα, ακολουθούν οι προφητείες, οι οποίες εξαγγέλθηκαν κατά τις δύο περιόδους της δράσης του, πριν και μετά την οριστική κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους (587 π.Χ.). Κατά την πρώτη περίοδο της δράσης του εξαγγέλλει ο προφήτης το αναπόφευκτο της καταστροφής της Ιερουσαλήμ εξαιτίας των αμαρτιών των κατοίκων της, διαλύοντας έτσι τις απατηλές ελπίδες των εξόριστων συμπατριωτών του, οι οποίοι πίστευαν ότι ο Θεός θα λυπηθεί τελικά την πόλη του και οι ίδιοι γρήγορα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους (κεφ. 1-24). Την ενότητα αυτή ακολουθεί μια συλλογή προφητειών κατά των γειτονικών με τον Ισραήλ λαών (κεφ. 25-32).
Μετά την οριστική πτώση της Ιερουσαλήμ και την καταστροφή της αλλάζει και η αποστολή του προφήτη. Στόχος του κηρύγματος του (κεφ. 33-39) είναι πλέον να στηρίξει και να παρηγορήσει τους απογοητευμένους συμπατριώτες του, να τους προετοιμάσει για τη νέα επέμβαση του Θεού και να θέσει τα θεμέλια της αποκατάστασης. Η αποκατάσταση αυτή εξαγγέλλεται με το μεγαλειώδες όραμα των ξηρών οστών που αποκτούν και πάλι ζωή (37,1-14), όπως γράφουμε στο επόμενο κεφάλαιό μας.
Στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου (40-48) ο προφήτης οραματίζεται τη νέα κοινότητα του Ισραήλ. Με κέντρο τον ανοικοδομημένο ναό της Ιερουσαλήμ, τον οποίο περιγράφει οραματικά με κάθε λεπτομέρεια, θα δημιουργηθεί μια νέα άγια κοινότητα, ξεχωριστή από τους υπόλοιπους λαούς.
Σε ότι αφορά την ερμηνεία της καταστροφής, ο Ιεζεκιήλ κινείται στην ίδια γραμμή με τους προηγούμενους προφήτες, διαφοροποιείται όμως ταυτόχρονα από αυτούς δεχόμενος ότι η ανομία του λαού είναι εγγενής και χρονολογείται από την αρχή της ιστορίας του. Παράλληλα τονίζει την ευθύνη που έχει το κάθε άτομο ξεχωριστά για τις πράξεις του και δίνει έμφαση στην ανάγκη εσωτερικής ανακαίνισης του ανθρώπου.
Στη θεολογία του ο προφήτης τονίζει την υπερβατικότητα και την ελευθερία του Θεού. Ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Θεός ενεργεί στην ιστορία. Όσες φορές έσωσε ο Θεός στο παρελθόν το λαό του, δεν το έκανε από κάποια υποχρέωση, για να τηρήσει τις υποσχέσεις του, αλλά για τη δόξα του ονόματός του. Κατά ανάλογο τρόπο θα αντικαταστήσει την παλαιά με μια νέα διαθήκη, όχι ως επιβράβευση κάποιας επιστροφής του λαού προς αυτόν, αλλά ως χάρη.
Αυτήν τη θεολογία της χάριτος του Θεού θα αναπτύξουν αργότερα πιο αναλυτικά ο ευαγγελιστής Ιωάννης και ο απόστολος Παύλος, ενώ τα αποκαλυπτικά οράματα του προφήτη θα ασκήσουν σημαντική επίδραση στις εικόνες του βιβλίου της Αποκάλυψης.(1)
Ποιο ήταν το όραμα του Ιεζεκιήλ;
Ας διαβάσουμε το κείμενο, που άνοιξε πολύ την φαντασία των διαφόρων καλοπροαίρετων εραστών της εξωγήινης ζωής, αλλά και πολλών άλλων διακεκριμένων ερευνητών και ας δούμε ποια είναι η πραγματική αλήθεια σύμφωνα μ’ αυτά που πιστεύει η Εκκλησία μας. Ιεζεκιήλ, λοιπόν, κεφάλαιο πρώτο:
Όραμα του προφήτη για τη δόξα του Θεού
(Νεοελληνική απόδοση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας):
1-3 Την πέμπτη μέρα του τέταρτου μήνα του τριακοστού έτους της ηλικίας μου, εγώ ο Ιεζεκιήλ, γιος του ιερέα Βουζί, βρισκόμουν ανάμεσα στους αιχμαλώτους, κοντά στον ποταμό Χεβάρ. Εκείνη την ημέρα ανοίχτηκαν οι ουρανοί και είδα οράματα που μου τα φανέρωσε ο Θεός. Αυτό συνέβη τον πέμπτο χρόνο μετά που είχε αιχμαλωτιστεί ο βασιλιάς Ιωαχίν.
Εκεί, στη Βαβυλώνα, στον ποταμό Χεβάρ, ο Κύριος μου μίλησε για πρώτη φορά και ένιωσα τη δύναμη του πάνω μου.
4 Καθώς παρατηρούσα, είδα να ‘ρχεται από το βορρά μια ανεμοθύελλα, που έφερνε ένα μεγάλο σύννεφο. Το σύννεφο έβγαζε από μέσα του φωτιά και έλαμπε ολόγυρα, ενώ στο κέντρο του κάτι ακτινοβολούσε σαν το μέταλλο που βγαίνει από τη φωτιά.
5 Μέσα από τη φωτιά διέκρινα τέσσερα όντα που έμοιαζαν με άνθρωπο.
6 Το καθένα τους είχε τέσσερα πρόσωπα και τέσσερα φτερά.
7 Τα πόδια τους ήταν ίσια, ενώ τα πέλματά τους έμοιαζαν με του μοσχαριού και σπινθηροβολούσαν σαν γυαλιστερός χαλκός.
8 Εκτός από τα τέσσερα πρόσωπα και τα τέσσερα φτερά, καθένα από τα όντα αυτά είχε τέσσερα ανθρώπινα χέρια, ένα χέρι κάτω από κάθε φτερό.
9 Τα ανοιγμένα φτερά τους συναντούσαν το ένα το άλλο στις άκρες καθώς κινούνταν δεν άλλαζαν κατεύθυνση· βάδιζαν κατευθείαν μπροστά, εκεί που κοίταζε το κάθε πρόσωπο.
10 Όσο για την όψη του προσώπου τους, το κάθε ον είχε από μπροστά τη μορφή ανθρώπου, δεξιά τη μορφή λιονταριού, αριστερά τη μορφή βοδιού και πίσω τη μορφή αετού.
11 Αυτά ήταν τα πρόσωπα τους. Τα δύο από τα φτερά του καθενός ήταν ανοιγμένα προς τα πάνω και άγγιζαν τα φτερά του άλλου, ενώ τα άλλα δύο φτερά σκέπαζαν το σώμα τους.
12 Το κάθε ον βάδιζε κατευθείαν μπροστά, εκεί που κοίταζε το κάθε πρόσωπο του, όπου τα πήγαινε το Πνεύμα. Βάδιζαν χωρίς να γυρίζουν τα σώματά τους. Ανάμεσά τους διακρινόταν μια λάμψη σαν από αναμμένα κάρβουνα, σαν λάμψη από δαδιά που πηγαινοέρχονταν. Η φωτιά ήταν εκτυφλωτική κι από μέσα της πετιούνταν αστραπές.
14 Τα όντα πηγαινοέρχονταν κι έτρεχαν σαν αστραπή.
15 Καθώς παρατηρούσα τα όντα, είδα ότι πάνω στο έδαφος υπήρχε ένας τροχός κοντά τους, ένας τροχός για κάθε ον με τις τέσσερις μορφές.
16 Οι τέσσερις τροχοί είχαν το χρώμα του τοπαζιού. Όλοι τους είχαν το ίδιο σχήμα και ήταν έτσι κατασκευασμένοι, ώστε ο ένας τροχός φαινόταν να έχει έναν δεύτερο τροχό μέσα του σταυρωτά.
17 Έτσι οι τροχοί είχαν τη δυνατότητα να κινούνται σταθερά και προς τις τέσσερις κατευθύνσεις.
18 Οι τροχοί ήταν πολύ μεγάλοι έφταναν σε τρομαχτικό ύψος και η περιφέρειά τους ήταν γεμάτη μάτια σπινθηροβόλα.
19 Όταν τα όντα προχωρούσαν, προχωρούσαν μαζί τους κι οι τροχοί κι όταν σηκώνονταν τα όντα από τη γη, σηκώνονταν κι εκείνοι.
20-21 Όπου το Πνεύμα πήγαινε τα όντα, μετατοπίζονταν μαζί τους κι οι τροχοί. Όταν αυτά βαδίζανε μετακινούνταν και οι τροχοί όταν αυτά σταματούσαν, σταματούσαν κι εκείνοι· κι όταν αυτά υψώνονταν από τη γη, υψώνονταν μαζί μ’ αυτά και οι τροχοί· γιατί το ίδιο Πνεύμα κατεύθυνε τα όντα και τους τροχούς.
22 Πάνω από τα κεφάλια των όντων είδα κάτι που έμοιαζε με κρυστάλλινο, λαμπερό θόλο.
23 Κάτω απ’ το θόλο στέκονταν τα όντα με απλωμένα τα φτερά τους· καθένα άπλωνε δύο φτερά και άγγιζε τα φτερά του άλλου όντος, ενώ με τα άλλα δύο φτερά σκέπαζε το σώμα του.
24 Όταν προχωρούσαν, άκουγα τον ήχο των φτερών τους: ήταν σαν μια μεγάλη θάλασσα που βρυχιέται, σαν τη φωνή του Παντοδύναμου· ήταν ένας ορυμαγδός σαν βουή από πολεμικό στρατόπεδο. Όταν στέκονταν, δίπλωναν τα φτερά τους.
25 Αλλά και τότε ακουγόταν ακόμα ένας ήχος που ερχόταν από το θόλο, πάνω απ’ τα κεφάλια τους.
26 Κι εκεί, πάνω από το θόλο, υπήρχε κάτι που έμοιαζε με τεράστιο ζαφείρι σε σχήμα θρόνου. Και πάνω στο θρόνο είδα να κάθεται κάποιος που έμοιαζε με άνθρωπο.
27 Έπειτα είδα, από τη μέση του και πάνω κάτι που έλαμπε σαν χρυσάφι κι από τη μέση του και κάτω είδα κάτι σαν φωτιά, που ολόγυρα του έβγαζε λάμψη.
28 Έμοιαζε με το ουράνιο τόξο που εμφανίζεται στα σύννεφα μετά τη βροχή· τέτοια ήταν η λάμψη αυτή, σαν το απαύγασμα της δόξας του Κυρίου.
Τι γράφουν οι ερευνητές
Πριν καταθέσουμε την δική μας άποψη, ας δούμε τι επισημαίνουν ορισμένοι ερευνητές και πώς αποκρυσταλλώνεται μία θεωρία, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αλλά που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Μέσα στο διαδίκτυο υπάρχει ένα σχόλιο που αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε διότι δείχνει το εύρος αυτών των αντιλήψεων για τον Προφήτη Ιεζεκιήλ:
«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι στην πραγματικότητα ο Ιεζεκιήλ είδε έναν ιπτάμενο δίσκο μαζί με τον οδηγό του και μας τον περιγράφει αναλυτικά, μιας και είναι προφανές ότι αποτελούσε ένα θέαμα προτόγνωρο και τρομερό για τον Προφήτη. Ο οδηγός του οχήματος παρουσιάζεται όμως ως ο Θεός των Εβραίων, για τους οποίους φαίνεται να γνωρίζει πολλά πράγματα, ενώ αναθέτει αποστολή στον Ιεζεκιήλ, δίνοντάς του μάλιστα το προφητικό χάρισμα.
Όλοι αυτοί δεν διστάζουν να επισημάνουν πως σε αρκετά άλλα σημεία της Παλαιάς Διαθήκης αλλά και στις παραδόσεις άλλων αρχαίων λαών, υπάρχουν σκανδαλιστικά παρόμοιες αναφορές, από τη Ραμαγιάνα και τη Μαχαμπαράτα των Ινδέων έως τα νοήμονα πλοία των Φαιάκων του Ομήρου. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι οι αρχαίοι λαοί είχαν έρθει πολλές φορές σε επαφή με εξωγήινους αποίκους του πλανήτη μας, οι οποίοι και αποτέλεσαν τους πρώτους θεούς της ανθρωπότητας.
Ένας από τους πρωτεργάτες της άποψης αυτής είναι ο πασίγνωστος Έρικ φον Νταίνικεν, καθώς και ο Ζεκάρια Σίτσιν, αμφότεροι από τους οποίους έχουν δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από την επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν και ερμηνεύουν τα στοιχεία τους. Είναι ο τελευταίος μάλιστα που έχει κατηγορηθεί για λανθασμένη μετάφραση των σουμεριακών δελτών, καθώς και για το «στήσιμο» ολόκληρης της φιλολογίας περί των εξωγήινων Ανουνάκι, που ήρθαν από τον πλανήτη Νιμπιρού και αποίκησαν τη γη.
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι αυτό το όραμα δεν ήταν τίποτε άλλο από μια θρησκευτική εμπειρία που βίωσε ένα θρησκόληπτο άτομο, ίσως και υπό την επήρρειαψυχοτρόπων ουσιών. Αυτή είναι η υλιστική άποψη, με την οποία δεν συμφωνώ. Κάποιοι άλλοι τη θεωρούν ως μια κατεξοχήν θεϊκή επαφή, ενώ μερικοί τελευταίοι επισημαίνουν ότι μοιάζει πολύ με εμπειρία στο Αστρικό Πεδίο…
Κοινός γνωστός μας θα έλεγε ότι η χρήση ουσιών είναι πολύ πιθανόν να υπήρξε και απλά ήταν το μέσο για να ανοίξει μια δίοδος και να μπορέσει ο Ιεζεκιήλ να δει αυτό που υπάρχει και δεν μπορούσε πριν να δει, χωρίς να σημαίνει ότι η θρησκευτική εμπειρία που βίωσε, δεν ήταν αληθινή, αντίθετα μάλιστα…» (2)
Όπως διαπίστωσαν οι αναγνώστες, ορισμένοι ρίχνουν την ιδέα ότι ο προφήτης Ιεζεκιήλ έπαιρνε διάφορες ουσίες και πως όλα αυτά τα έβλεπε διότιευρίσκετο υπό την επήρεια «ψυχοτρόπων ουσιών»! Προχωρούν μάλιστα και παραπέρα λέγοντας πως ο βιβλικός αυτός προφήτης ήταν … επιληπτικός!
Αυτό υποστηρίζει ένας Αμερικανός επιστήμονας ο οποίος λέει πως η περίπτωση του προφήτη Ιεζεκιήλ είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση επιληψίας και αναφέρεται στη Βίβλο:
«Σύμφωνα με τον Eric Althschuler, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Ιεζεκιήλ παρουσίαζε όλα τα τυπικά συμπτώματα της επιληψίας. Τα οράματα του προφήτη ενδεχομένως ήταν οι κρίσεις και η «αίσθηση πως βλέπουν όνειρο» που δηλώνουν όσοι υποφέρουν από επιληψία στην εποχή μας. Ο Ιεζεκιήλ έζησε πριν 2.600 χρόνια και οι εμπειρίες του καταγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη. Ακόμη και το γεγονός πως έγραφε με αυθόρμητο τρόπο είναι σύμπτωμα επιληψίας. Άλλα συμπτώματα της επιληψίας είναι η επιθετικότητα και οι παραισθήσεις.» (3)
Ενδείξεις και όχι αποδείξεις
Είναι γεγονός, ότι ενδείξεις (και όχι αποδείξεις) για θεάσεις «επισκεπτών από τον ουρανό» υπάρχουν από την εποχή που η γη ήταν ακόμη ένας άναρχος τόπος. Αγάλματα και απεικονίσεις των προϊστορικών χρόνων σε Ιαπωνία, Κολομβία και Αυστραλία αναπαριστούν, σύμφωνα με μελετητές, εξωγήινα όντα, που επισκέπτονται με διάφορα τρόπο τη γη με τα σκάφη τους.
Διάφορα ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων, που μοιάζουν πράγματι με σύγχρονα ελικόπτερα, δημιουργούν μεγαλύτερη αίσθηση στους ερευνητές, ενώ, όπως ήδη μιλάμε, κι αυτό ακόμη το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, που αναφέρεται σε τέσσερα πλάσματα πάνω στο τετράτροχο όχημα τους, οδηγεί τους ανθρώπους σε άλλους συνειρμούς.
Χωρίς αμφιβολία, η ίδια η Βίβλος περιέχει, κατά μία άποψη, πολλές περιπτώσεις θέασης ιπτάμενων αντικειμένων (εδώ ορισμένοι φθάνουν στο σημείο να λένε ότι ακόμη και το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν Α.Τ.Ι.Α.), ενώ οι πιο πρόσφατοι Ινδιάνοι Ανασάζι του Νέου Μεξικού είναι μια καλή περίπτωση για παραπέρα συζητήσεις, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες «ήρθαν από τον ουρανό» και εκεί επέστρεψαν όταν εντελώς ξαφνικά εξαφανίστηκαν από τους καταυλισμούς τους.
Για όλα αυτά που είπαμε, ενδιαφέρον παρουσιάζει μία μελέτη ενός ερευνητή από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που είναι δημοσιευμένη στο διαδίκτυο (4)και η οποία ασχολείται με το θέμα αυτό. Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε ένα απόσπασμα του πονήματος αυτού, που φέρει την υπογραφή του κ Δημήτρη Δημητρίου και του οποίου το προοίμιο έχει ως ακολούθως:
«Η αναζήτηση για εξωγήινη ζωή και νοημοσύνη είναι το «ιερό δισκοπότηρο» των αστρονόμων και άλλων ειδικών επιστημόνων εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Οι μαρτυρίες για θεάσεις αγνώστων αντικειμένων και επαφές με όντα από άλλο πλανήτη είναι εκατομμύρια ανά τον κόσμο την τελευταία πεντηκονταετία. Οι (επιστημονικές και μη) θεωρίες για την εξήγηση του φαινομένου είναι πολλές και το ερώτημα αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες απασχολεί, λιγότερο ή περισσότερο, όλους μας»
Συνεχίζοντας ο κ Δημητρίου θα προσθέσει:
«Έχουν περάσει σχεδόν 55 χρόνια από τότε που ο Κένεθ Άρνολντ, πιλότος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια πτήσης του πάνω από τα όρη Κάσκεϊντ της Ουάσινγκτον είδε για πρώτη φορά ένα «Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο». Τότε, ο Αμερικανός πιλότος είχε περιγράψει ένα πουροειδές λαμπερό αντικείμενο που κινούνταν με εκπληκτική ταχύτητα. Η ιστορία των Α.Τ.Ι.Α. ξεκινά, όμως, πολύ νωρίτερα.
Ενδείξεις για θεάσεις «επισκεπτών από τον ουρανό» υπάρχουν από την εποχή που η γη ήταν ακόμη πρωτόγονος τόπος. Αγάλματα και απεικονίσεις των προϊστορικών χρόνων σε Ιαπωνία, Κολομβία και Αυστραλία αναπαριστούν, σύμφωνα με μελετητές, εξωγήινα όντα και τα σκάφη τους. Ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων μοιάζουν εκπληκτικά με σύγχρονα ελικόπτερα.
Ακόμη και το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, που αναφέρεται σε τέσσερα πλάσματα πάνω στο τετράτροχο όχημα τους, παραπέμπει σε «απόκοσμες θεωρίες». Η ίδια η Βίβλος περιέχει, κατά μία άποψη, πάμπολλες περιπτώσεις θέασης ιπτάμενων αντικειμένων (όπως η, για πολλούς βλάσφημη, θεωρία ότι το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν Α.Τ.Ι.Α.). Τέλος, οι πιο πρόσφατοι Ινδιάνοι Ανασάζι του Νέου Μεξικού είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες «ήρθαν από τον ουρανό» και εκεί επέστρεψαν όταν εντελώς ξαφνικά εξαφανίστηκαν από τους καταυλισμούς τους…»
Θεωρίες..
«Πολλές είναι οι θεωρίες που δέχονται την ύπαρξη των Α.Τ.Ι.Α. και προσπαθούν να την εξηγήσουν. Πρώτη και πιο διαδεδομένη είναι η θεωρία των εξωγήινων νοημόνων όντων που επισκέπτονται τη γη. Οι περισσότερες μαρτυρίες παραπέμπουν σ’ αυτή την άποψη, η οποία όμως είναι εκείνη που έχει και τους περισσότερους πολέμιους. Όσοι την απορρίπτουν, τονίζουν τους περιορισμούς που υπάρχουν για το ταξίδι στο διάστημα και τις αποστάσεις μεταξύ των πλανητών. Μια άλλη θεωρία είναι αυτή που πρεσβεύει ότι τα Α.Τ.Ι.Α. είναι αποτέλεσμα μυστικής γήινης τεχνολογίας. Άλλη πάλι μιλά για παράλληλες διαστάσεις στο σύμπαν, στις οποίες τα Α.Τ.Ι.Α. ανοίγουν τρύπες και μπορούν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται ξαφνικά. Τέλος, μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία είναι αυτή των χρονοταξιδιωτών, σύμφωνα με την οποία τα Α.Τ.Ι.Α. είναι σκάφη ανθρώπων από το μέλλον που ταξιδεύουν στο παρελθόν.»
Ο κόσμος ενδιαφέρεται;
«Το ενδιαφέρον του κόσμου για το φαινόμενο των Α.Τ.Ι.Α. υπήρξε ανέκαθεν έντονο. Αυτό δείχνουν και οι διάφορες ερευνητικές ομάδες πολιτών που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Αμοιβαίο Δίκτυο Α.Τ.Ι.Α. (MUFON – Mutual UFO Network) και το Κέντρο Ερευνών Α.Τ.Ι.Α. (CUFOS – Centre of UFO Studies), που υφίστανται ακόμα. Άλλο ένα δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού είναι η τεράστια εμπορική επιτυχία ταινιών που ασχολούνται με το ζήτημα (από τις παλαιότερες «Ε.Τ. ο εξωγήινος» και «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» ως τις νεότερες «Μέρα Ανεξαρτησίας», «Επαφή» και την πιο πρόσφατη «Οιωνός»). Επιπλέον, μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και τηλεοπτικές σειρές όπως το «Star Trek» και τα «X-Files», που επίσης είχαν θεματικό άξονα σχετικό με την εξωγήινη ζωή…». (5)
Τι λέει ο Αλέξανδρος Λαγκαδάς:
Για να επανέλθουμε, όμως, στο θέμα του Προφήτη Ιεζεκιήλ, ας δούμε τι ισχυρίζεται ο αείμνηστος ιστορικός ερευνητής και μεγάλος γνώστης αστρονομικών θεμάτων, Αλέξανδρος Λαγκαδάς:
«Άλλη επίσης, πολύ παλιά περιγραφή εμφανίσεως εξωγήινου μηχανισμού, είναι εκείνη του ιπταμένου άρματος, στο όραμα του ιερέως και προφήτου Ιεζεκιήλ, περί το τέλος της ανοίξεως του 613 π.Χ. – Ιεζ. α1γ.
Επρόκειτο για ένα βίαιο άνεμο με νέφος και συστρεφομένη φωτιά. Από το άρμα αυτό έβγαιναν τέσσερα ζωντανά πλάσματα με φτερά και πρόσωπα, ενός ανθρώπου, ενός λέοντος, ενός μόσχου και ενός αετού. Το καθένα συνοδευόταν, σαν να πούμε, από ένα τροχό μέσα σε άλλο τροχό φοβερού ύψους, με στεφάνη γεμάτη μάτια .
Πολλοί για να εντυπωσιάσουν τους καλόπιστους ή αφελείς, προσπαθούν να εξηγήσουν με επιστημονικό τρόπο «το είδος του διαστημοπλοίου αυτού», αφού έφθασαν μέχρι του σημείου να θεωρούν το όραμα του Ιεζεκιήλ σαν εμφάνισιν ατομοκινήτου διαστημοπλοίου!
Σχετικώς ο μηχανικός της NASA Γιόζεφ Μπλούμπριχ κατεσκεύασε, βάσει της περιγραφής της Βίβλου, ένα διαστημικόν όχημα που εδοκίμασε στο ειδικό τούνελ του Κέντρου Ερευνών της NASA, στο Λάνγκλεϋ και έγραψε στο βιβλίο του «Και ηνοίχθησαν οι ουρανοί….» πως «τα συμπεράσματα που βγάζουμε από τις μελέτες που κάναμε, δείχνουν ένα διαστημόπλοιο που όχι μόνον είναι αναμφισβήτητα πιθανόν, από τεχνικήν άποψιν, αλλά και που είναι πολύ λογικά διαρρυθμισμένο για τις λειτουργίες του και για την αποστολή του Εκτός αυτού τα συμπεράσματά μας είναι πως χρησιμοποιήθηκε ένα διαστημόπλοιο που είχε επαφή με ένα αστρόπλοιο-μητέρα το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω στη Γη».
Όλα αυτά είναι εκτός σοβαρότητος. Όχι μόνο γιατί η περιγραφή του οράματος, «με τα φτερά και τις ρόδες και στεφάνη γεμάτη μάτια» δεν έχει καμμιάσχέσιν με την μορφή διαστημοπλοίου, που ούτε φτερά ούτε ρόδες του χρειάζονται για να ταξιδέψη στο διαστημικό χώρο, αλλά ακόμη και γιατί δεν είναι δυνατόν να πιστεύωμε πως υπήρξαν κατά γράμμα όσα περιγράφει ο Ιεζεκιήλ, επειδή αυτά, πρέπει να δεχθούμε, πως είναι συμβολικά.
Η Αγία Γραφή δεν είναι βιβλίο που έχει σκοπό να μας δώσει επιστημονικές γνώσεις. Θα ήταν μεγάλο λάθος μας να πιστεύουμε σε κάτι τέτοιο. Ο σκοπός της είναι καθαρά πνευματικός. «Θέλει να βοηθήσει τον άνθρωπο πνευματικώς ώστε να τον ανεβάση από την Γη στον Ουρανό». (6)
Η αλήθεια
Πραγματική εντύπωση προκαλεί στον γράφοντα η ευκολία με την οποίαν ένα όραμα μεταφράζεται σε … διαστημική εμπειρία και μάλιστα από έναν προφήτη, ο οποίος το μόνο που ήθελε ήταν η σωτηρία του λαού του. Και η εντύπωση αυτή λαμβάνει μεγαλύτερη μορφή και γίνεται απορία όταν είναι γνωστό, πως όποιος ανοίξει ένα τυχαίο ετυμολογικό λεξικό των ελληνικών λέξεων θα δει τι σημαίνει η λέξη «όραμα»:
«όραμα = καθετί που βλέπουμε # θέαμα # όραση # οπτασία # παράσταση #
υπνοφαντασία # φάσμα, το – εξ αυτής η αγγλική λέξη panorama» (7)
Τα οράματα, λοιπόν, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια για τα UFO;
Τι πιο απλό και σαφές να λέει ο ίδιος ο Ιεζεκιήλ ότι είδε όραμα και όχι … εξωγήϊνους και διαστημόπλοια;
Σημειώσεις:
1) Παλαιά Διαθήκη, βιβλίο « Ιεζεκιήλ.», Νεοελληνική απόδοση: Ελληνική Βιβλική Εταιρεία.
2) Από την ιστοσελίδα: images.google.gr.
3) www.focusmag.gr (Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2001)
4) www.papaki.panteion.gr
5) www.papaki.panteion.gr
6) Αλέξανδρος Λαγκαδάς, Η μυθολογία των ιπταμένων δίσκων, Αθήνα 2001.
7) Ηλεκτρονικό Ελληνικό Λεξικό Ματζέντα.
Ο Προφήτης Ιεζεκιήλ, όπως τουλάχιστον διαβάζουμε στο ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, ήταν ένας ιερέας και οδηγήθηκε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα μετά την πρώτη κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 597 π.Χ. Εκεί κλήθηκε στο προφητικό αξίωμα το 593 π.Χ. και έδρασε μεταξύ των εξόριστων συμπατριωτών του. Το έργο ανήκει στα «Προφητικά Βιβλία» της Παλαιάς Διαθήκης, στην υποομάδα «Μεγάλοι Προφήτες». Στην Εβραϊκή Βίβλο κατατάσσεται επίσης στους «Προφήτες», στην υποομάδα «Μεταγενέστεροι Προφήτες».
Ας κάνουμε ένα μικρό διάγραμμα του βιβλίου:
Μετά την εισαγωγή (κεφ. 1-3), όπου περιγράφεται ένα μεγαλειώδες όραμα και η κλίση του Ιεζεκιήλ στο προφητικό αξίωμα, ακολουθούν οι προφητείες, οι οποίες εξαγγέλθηκαν κατά τις δύο περιόδους της δράσης του, πριν και μετά την οριστική κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους (587 π.Χ.). Κατά την πρώτη περίοδο της δράσης του εξαγγέλλει ο προφήτης το αναπόφευκτο της καταστροφής της Ιερουσαλήμ εξαιτίας των αμαρτιών των κατοίκων της, διαλύοντας έτσι τις απατηλές ελπίδες των εξόριστων συμπατριωτών του, οι οποίοι πίστευαν ότι ο Θεός θα λυπηθεί τελικά την πόλη του και οι ίδιοι γρήγορα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους (κεφ. 1-24). Την ενότητα αυτή ακολουθεί μια συλλογή προφητειών κατά των γειτονικών με τον Ισραήλ λαών (κεφ. 25-32).
Μετά την οριστική πτώση της Ιερουσαλήμ και την καταστροφή της αλλάζει και η αποστολή του προφήτη. Στόχος του κηρύγματος του (κεφ. 33-39) είναι πλέον να στηρίξει και να παρηγορήσει τους απογοητευμένους συμπατριώτες του, να τους προετοιμάσει για τη νέα επέμβαση του Θεού και να θέσει τα θεμέλια της αποκατάστασης. Η αποκατάσταση αυτή εξαγγέλλεται με το μεγαλειώδες όραμα των ξηρών οστών που αποκτούν και πάλι ζωή (37,1-14), όπως γράφουμε στο επόμενο κεφάλαιό μας.
Στα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου (40-48) ο προφήτης οραματίζεται τη νέα κοινότητα του Ισραήλ. Με κέντρο τον ανοικοδομημένο ναό της Ιερουσαλήμ, τον οποίο περιγράφει οραματικά με κάθε λεπτομέρεια, θα δημιουργηθεί μια νέα άγια κοινότητα, ξεχωριστή από τους υπόλοιπους λαούς.
Σε ότι αφορά την ερμηνεία της καταστροφής, ο Ιεζεκιήλ κινείται στην ίδια γραμμή με τους προηγούμενους προφήτες, διαφοροποιείται όμως ταυτόχρονα από αυτούς δεχόμενος ότι η ανομία του λαού είναι εγγενής και χρονολογείται από την αρχή της ιστορίας του. Παράλληλα τονίζει την ευθύνη που έχει το κάθε άτομο ξεχωριστά για τις πράξεις του και δίνει έμφαση στην ανάγκη εσωτερικής ανακαίνισης του ανθρώπου.
Στη θεολογία του ο προφήτης τονίζει την υπερβατικότητα και την ελευθερία του Θεού. Ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Θεός ενεργεί στην ιστορία. Όσες φορές έσωσε ο Θεός στο παρελθόν το λαό του, δεν το έκανε από κάποια υποχρέωση, για να τηρήσει τις υποσχέσεις του, αλλά για τη δόξα του ονόματός του. Κατά ανάλογο τρόπο θα αντικαταστήσει την παλαιά με μια νέα διαθήκη, όχι ως επιβράβευση κάποιας επιστροφής του λαού προς αυτόν, αλλά ως χάρη.
Αυτήν τη θεολογία της χάριτος του Θεού θα αναπτύξουν αργότερα πιο αναλυτικά ο ευαγγελιστής Ιωάννης και ο απόστολος Παύλος, ενώ τα αποκαλυπτικά οράματα του προφήτη θα ασκήσουν σημαντική επίδραση στις εικόνες του βιβλίου της Αποκάλυψης.(1)
Ποιο ήταν το όραμα του Ιεζεκιήλ;
Ας διαβάσουμε το κείμενο, που άνοιξε πολύ την φαντασία των διαφόρων καλοπροαίρετων εραστών της εξωγήινης ζωής, αλλά και πολλών άλλων διακεκριμένων ερευνητών και ας δούμε ποια είναι η πραγματική αλήθεια σύμφωνα μ’ αυτά που πιστεύει η Εκκλησία μας. Ιεζεκιήλ, λοιπόν, κεφάλαιο πρώτο:
Όραμα του προφήτη για τη δόξα του Θεού
(Νεοελληνική απόδοση της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας):
1-3 Την πέμπτη μέρα του τέταρτου μήνα του τριακοστού έτους της ηλικίας μου, εγώ ο Ιεζεκιήλ, γιος του ιερέα Βουζί, βρισκόμουν ανάμεσα στους αιχμαλώτους, κοντά στον ποταμό Χεβάρ. Εκείνη την ημέρα ανοίχτηκαν οι ουρανοί και είδα οράματα που μου τα φανέρωσε ο Θεός. Αυτό συνέβη τον πέμπτο χρόνο μετά που είχε αιχμαλωτιστεί ο βασιλιάς Ιωαχίν.
Εκεί, στη Βαβυλώνα, στον ποταμό Χεβάρ, ο Κύριος μου μίλησε για πρώτη φορά και ένιωσα τη δύναμη του πάνω μου.
4 Καθώς παρατηρούσα, είδα να ‘ρχεται από το βορρά μια ανεμοθύελλα, που έφερνε ένα μεγάλο σύννεφο. Το σύννεφο έβγαζε από μέσα του φωτιά και έλαμπε ολόγυρα, ενώ στο κέντρο του κάτι ακτινοβολούσε σαν το μέταλλο που βγαίνει από τη φωτιά.
5 Μέσα από τη φωτιά διέκρινα τέσσερα όντα που έμοιαζαν με άνθρωπο.
6 Το καθένα τους είχε τέσσερα πρόσωπα και τέσσερα φτερά.
7 Τα πόδια τους ήταν ίσια, ενώ τα πέλματά τους έμοιαζαν με του μοσχαριού και σπινθηροβολούσαν σαν γυαλιστερός χαλκός.
8 Εκτός από τα τέσσερα πρόσωπα και τα τέσσερα φτερά, καθένα από τα όντα αυτά είχε τέσσερα ανθρώπινα χέρια, ένα χέρι κάτω από κάθε φτερό.
9 Τα ανοιγμένα φτερά τους συναντούσαν το ένα το άλλο στις άκρες καθώς κινούνταν δεν άλλαζαν κατεύθυνση· βάδιζαν κατευθείαν μπροστά, εκεί που κοίταζε το κάθε πρόσωπο.
10 Όσο για την όψη του προσώπου τους, το κάθε ον είχε από μπροστά τη μορφή ανθρώπου, δεξιά τη μορφή λιονταριού, αριστερά τη μορφή βοδιού και πίσω τη μορφή αετού.
11 Αυτά ήταν τα πρόσωπα τους. Τα δύο από τα φτερά του καθενός ήταν ανοιγμένα προς τα πάνω και άγγιζαν τα φτερά του άλλου, ενώ τα άλλα δύο φτερά σκέπαζαν το σώμα τους.
12 Το κάθε ον βάδιζε κατευθείαν μπροστά, εκεί που κοίταζε το κάθε πρόσωπο του, όπου τα πήγαινε το Πνεύμα. Βάδιζαν χωρίς να γυρίζουν τα σώματά τους. Ανάμεσά τους διακρινόταν μια λάμψη σαν από αναμμένα κάρβουνα, σαν λάμψη από δαδιά που πηγαινοέρχονταν. Η φωτιά ήταν εκτυφλωτική κι από μέσα της πετιούνταν αστραπές.
14 Τα όντα πηγαινοέρχονταν κι έτρεχαν σαν αστραπή.
15 Καθώς παρατηρούσα τα όντα, είδα ότι πάνω στο έδαφος υπήρχε ένας τροχός κοντά τους, ένας τροχός για κάθε ον με τις τέσσερις μορφές.
16 Οι τέσσερις τροχοί είχαν το χρώμα του τοπαζιού. Όλοι τους είχαν το ίδιο σχήμα και ήταν έτσι κατασκευασμένοι, ώστε ο ένας τροχός φαινόταν να έχει έναν δεύτερο τροχό μέσα του σταυρωτά.
17 Έτσι οι τροχοί είχαν τη δυνατότητα να κινούνται σταθερά και προς τις τέσσερις κατευθύνσεις.
18 Οι τροχοί ήταν πολύ μεγάλοι έφταναν σε τρομαχτικό ύψος και η περιφέρειά τους ήταν γεμάτη μάτια σπινθηροβόλα.
19 Όταν τα όντα προχωρούσαν, προχωρούσαν μαζί τους κι οι τροχοί κι όταν σηκώνονταν τα όντα από τη γη, σηκώνονταν κι εκείνοι.
20-21 Όπου το Πνεύμα πήγαινε τα όντα, μετατοπίζονταν μαζί τους κι οι τροχοί. Όταν αυτά βαδίζανε μετακινούνταν και οι τροχοί όταν αυτά σταματούσαν, σταματούσαν κι εκείνοι· κι όταν αυτά υψώνονταν από τη γη, υψώνονταν μαζί μ’ αυτά και οι τροχοί· γιατί το ίδιο Πνεύμα κατεύθυνε τα όντα και τους τροχούς.
22 Πάνω από τα κεφάλια των όντων είδα κάτι που έμοιαζε με κρυστάλλινο, λαμπερό θόλο.
23 Κάτω απ’ το θόλο στέκονταν τα όντα με απλωμένα τα φτερά τους· καθένα άπλωνε δύο φτερά και άγγιζε τα φτερά του άλλου όντος, ενώ με τα άλλα δύο φτερά σκέπαζε το σώμα του.
24 Όταν προχωρούσαν, άκουγα τον ήχο των φτερών τους: ήταν σαν μια μεγάλη θάλασσα που βρυχιέται, σαν τη φωνή του Παντοδύναμου· ήταν ένας ορυμαγδός σαν βουή από πολεμικό στρατόπεδο. Όταν στέκονταν, δίπλωναν τα φτερά τους.
25 Αλλά και τότε ακουγόταν ακόμα ένας ήχος που ερχόταν από το θόλο, πάνω απ’ τα κεφάλια τους.
26 Κι εκεί, πάνω από το θόλο, υπήρχε κάτι που έμοιαζε με τεράστιο ζαφείρι σε σχήμα θρόνου. Και πάνω στο θρόνο είδα να κάθεται κάποιος που έμοιαζε με άνθρωπο.
27 Έπειτα είδα, από τη μέση του και πάνω κάτι που έλαμπε σαν χρυσάφι κι από τη μέση του και κάτω είδα κάτι σαν φωτιά, που ολόγυρα του έβγαζε λάμψη.
28 Έμοιαζε με το ουράνιο τόξο που εμφανίζεται στα σύννεφα μετά τη βροχή· τέτοια ήταν η λάμψη αυτή, σαν το απαύγασμα της δόξας του Κυρίου.
Τι γράφουν οι ερευνητές
Πριν καταθέσουμε την δική μας άποψη, ας δούμε τι επισημαίνουν ορισμένοι ερευνητές και πώς αποκρυσταλλώνεται μία θεωρία, που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αλλά που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Μέσα στο διαδίκτυο υπάρχει ένα σχόλιο που αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε διότι δείχνει το εύρος αυτών των αντιλήψεων για τον Προφήτη Ιεζεκιήλ:
«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι στην πραγματικότητα ο Ιεζεκιήλ είδε έναν ιπτάμενο δίσκο μαζί με τον οδηγό του και μας τον περιγράφει αναλυτικά, μιας και είναι προφανές ότι αποτελούσε ένα θέαμα προτόγνωρο και τρομερό για τον Προφήτη. Ο οδηγός του οχήματος παρουσιάζεται όμως ως ο Θεός των Εβραίων, για τους οποίους φαίνεται να γνωρίζει πολλά πράγματα, ενώ αναθέτει αποστολή στον Ιεζεκιήλ, δίνοντάς του μάλιστα το προφητικό χάρισμα.
Όλοι αυτοί δεν διστάζουν να επισημάνουν πως σε αρκετά άλλα σημεία της Παλαιάς Διαθήκης αλλά και στις παραδόσεις άλλων αρχαίων λαών, υπάρχουν σκανδαλιστικά παρόμοιες αναφορές, από τη Ραμαγιάνα και τη Μαχαμπαράτα των Ινδέων έως τα νοήμονα πλοία των Φαιάκων του Ομήρου. Είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι οι αρχαίοι λαοί είχαν έρθει πολλές φορές σε επαφή με εξωγήινους αποίκους του πλανήτη μας, οι οποίοι και αποτέλεσαν τους πρώτους θεούς της ανθρωπότητας.
Ένας από τους πρωτεργάτες της άποψης αυτής είναι ο πασίγνωστος Έρικ φον Νταίνικεν, καθώς και ο Ζεκάρια Σίτσιν, αμφότεροι από τους οποίους έχουν δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από την επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν και ερμηνεύουν τα στοιχεία τους. Είναι ο τελευταίος μάλιστα που έχει κατηγορηθεί για λανθασμένη μετάφραση των σουμεριακών δελτών, καθώς και για το «στήσιμο» ολόκληρης της φιλολογίας περί των εξωγήινων Ανουνάκι, που ήρθαν από τον πλανήτη Νιμπιρού και αποίκησαν τη γη.
Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι αυτό το όραμα δεν ήταν τίποτε άλλο από μια θρησκευτική εμπειρία που βίωσε ένα θρησκόληπτο άτομο, ίσως και υπό την επήρρειαψυχοτρόπων ουσιών. Αυτή είναι η υλιστική άποψη, με την οποία δεν συμφωνώ. Κάποιοι άλλοι τη θεωρούν ως μια κατεξοχήν θεϊκή επαφή, ενώ μερικοί τελευταίοι επισημαίνουν ότι μοιάζει πολύ με εμπειρία στο Αστρικό Πεδίο…
Κοινός γνωστός μας θα έλεγε ότι η χρήση ουσιών είναι πολύ πιθανόν να υπήρξε και απλά ήταν το μέσο για να ανοίξει μια δίοδος και να μπορέσει ο Ιεζεκιήλ να δει αυτό που υπάρχει και δεν μπορούσε πριν να δει, χωρίς να σημαίνει ότι η θρησκευτική εμπειρία που βίωσε, δεν ήταν αληθινή, αντίθετα μάλιστα…» (2)
Όπως διαπίστωσαν οι αναγνώστες, ορισμένοι ρίχνουν την ιδέα ότι ο προφήτης Ιεζεκιήλ έπαιρνε διάφορες ουσίες και πως όλα αυτά τα έβλεπε διότιευρίσκετο υπό την επήρεια «ψυχοτρόπων ουσιών»! Προχωρούν μάλιστα και παραπέρα λέγοντας πως ο βιβλικός αυτός προφήτης ήταν … επιληπτικός!
Αυτό υποστηρίζει ένας Αμερικανός επιστήμονας ο οποίος λέει πως η περίπτωση του προφήτη Ιεζεκιήλ είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση επιληψίας και αναφέρεται στη Βίβλο:
«Σύμφωνα με τον Eric Althschuler, νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο Ιεζεκιήλ παρουσίαζε όλα τα τυπικά συμπτώματα της επιληψίας. Τα οράματα του προφήτη ενδεχομένως ήταν οι κρίσεις και η «αίσθηση πως βλέπουν όνειρο» που δηλώνουν όσοι υποφέρουν από επιληψία στην εποχή μας. Ο Ιεζεκιήλ έζησε πριν 2.600 χρόνια και οι εμπειρίες του καταγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη. Ακόμη και το γεγονός πως έγραφε με αυθόρμητο τρόπο είναι σύμπτωμα επιληψίας. Άλλα συμπτώματα της επιληψίας είναι η επιθετικότητα και οι παραισθήσεις.» (3)
Ενδείξεις και όχι αποδείξεις
Είναι γεγονός, ότι ενδείξεις (και όχι αποδείξεις) για θεάσεις «επισκεπτών από τον ουρανό» υπάρχουν από την εποχή που η γη ήταν ακόμη ένας άναρχος τόπος. Αγάλματα και απεικονίσεις των προϊστορικών χρόνων σε Ιαπωνία, Κολομβία και Αυστραλία αναπαριστούν, σύμφωνα με μελετητές, εξωγήινα όντα, που επισκέπτονται με διάφορα τρόπο τη γη με τα σκάφη τους.
Διάφορα ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων, που μοιάζουν πράγματι με σύγχρονα ελικόπτερα, δημιουργούν μεγαλύτερη αίσθηση στους ερευνητές, ενώ, όπως ήδη μιλάμε, κι αυτό ακόμη το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, που αναφέρεται σε τέσσερα πλάσματα πάνω στο τετράτροχο όχημα τους, οδηγεί τους ανθρώπους σε άλλους συνειρμούς.
Χωρίς αμφιβολία, η ίδια η Βίβλος περιέχει, κατά μία άποψη, πολλές περιπτώσεις θέασης ιπτάμενων αντικειμένων (εδώ ορισμένοι φθάνουν στο σημείο να λένε ότι ακόμη και το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν Α.Τ.Ι.Α.), ενώ οι πιο πρόσφατοι Ινδιάνοι Ανασάζι του Νέου Μεξικού είναι μια καλή περίπτωση για παραπέρα συζητήσεις, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες «ήρθαν από τον ουρανό» και εκεί επέστρεψαν όταν εντελώς ξαφνικά εξαφανίστηκαν από τους καταυλισμούς τους.
Για όλα αυτά που είπαμε, ενδιαφέρον παρουσιάζει μία μελέτη ενός ερευνητή από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που είναι δημοσιευμένη στο διαδίκτυο (4)και η οποία ασχολείται με το θέμα αυτό. Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε ένα απόσπασμα του πονήματος αυτού, που φέρει την υπογραφή του κ Δημήτρη Δημητρίου και του οποίου το προοίμιο έχει ως ακολούθως:
«Η αναζήτηση για εξωγήινη ζωή και νοημοσύνη είναι το «ιερό δισκοπότηρο» των αστρονόμων και άλλων ειδικών επιστημόνων εδώ και πάνω από μισό αιώνα. Οι μαρτυρίες για θεάσεις αγνώστων αντικειμένων και επαφές με όντα από άλλο πλανήτη είναι εκατομμύρια ανά τον κόσμο την τελευταία πεντηκονταετία. Οι (επιστημονικές και μη) θεωρίες για την εξήγηση του φαινομένου είναι πολλές και το ερώτημα αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες απασχολεί, λιγότερο ή περισσότερο, όλους μας»
Συνεχίζοντας ο κ Δημητρίου θα προσθέσει:
«Έχουν περάσει σχεδόν 55 χρόνια από τότε που ο Κένεθ Άρνολντ, πιλότος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια πτήσης του πάνω από τα όρη Κάσκεϊντ της Ουάσινγκτον είδε για πρώτη φορά ένα «Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο». Τότε, ο Αμερικανός πιλότος είχε περιγράψει ένα πουροειδές λαμπερό αντικείμενο που κινούνταν με εκπληκτική ταχύτητα. Η ιστορία των Α.Τ.Ι.Α. ξεκινά, όμως, πολύ νωρίτερα.
Ενδείξεις για θεάσεις «επισκεπτών από τον ουρανό» υπάρχουν από την εποχή που η γη ήταν ακόμη πρωτόγονος τόπος. Αγάλματα και απεικονίσεις των προϊστορικών χρόνων σε Ιαπωνία, Κολομβία και Αυστραλία αναπαριστούν, σύμφωνα με μελετητές, εξωγήινα όντα και τα σκάφη τους. Ιερογλυφικά σύμβολα των αρχαίων Αιγυπτίων μοιάζουν εκπληκτικά με σύγχρονα ελικόπτερα.
Ακόμη και το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, που αναφέρεται σε τέσσερα πλάσματα πάνω στο τετράτροχο όχημα τους, παραπέμπει σε «απόκοσμες θεωρίες». Η ίδια η Βίβλος περιέχει, κατά μία άποψη, πάμπολλες περιπτώσεις θέασης ιπτάμενων αντικειμένων (όπως η, για πολλούς βλάσφημη, θεωρία ότι το αστέρι της Βηθλεέμ ήταν Α.Τ.Ι.Α.). Τέλος, οι πιο πρόσφατοι Ινδιάνοι Ανασάζι του Νέου Μεξικού είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες «ήρθαν από τον ουρανό» και εκεί επέστρεψαν όταν εντελώς ξαφνικά εξαφανίστηκαν από τους καταυλισμούς τους…»
Θεωρίες..
«Πολλές είναι οι θεωρίες που δέχονται την ύπαρξη των Α.Τ.Ι.Α. και προσπαθούν να την εξηγήσουν. Πρώτη και πιο διαδεδομένη είναι η θεωρία των εξωγήινων νοημόνων όντων που επισκέπτονται τη γη. Οι περισσότερες μαρτυρίες παραπέμπουν σ’ αυτή την άποψη, η οποία όμως είναι εκείνη που έχει και τους περισσότερους πολέμιους. Όσοι την απορρίπτουν, τονίζουν τους περιορισμούς που υπάρχουν για το ταξίδι στο διάστημα και τις αποστάσεις μεταξύ των πλανητών. Μια άλλη θεωρία είναι αυτή που πρεσβεύει ότι τα Α.Τ.Ι.Α. είναι αποτέλεσμα μυστικής γήινης τεχνολογίας. Άλλη πάλι μιλά για παράλληλες διαστάσεις στο σύμπαν, στις οποίες τα Α.Τ.Ι.Α. ανοίγουν τρύπες και μπορούν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται ξαφνικά. Τέλος, μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία είναι αυτή των χρονοταξιδιωτών, σύμφωνα με την οποία τα Α.Τ.Ι.Α. είναι σκάφη ανθρώπων από το μέλλον που ταξιδεύουν στο παρελθόν.»
Ο κόσμος ενδιαφέρεται;
«Το ενδιαφέρον του κόσμου για το φαινόμενο των Α.Τ.Ι.Α. υπήρξε ανέκαθεν έντονο. Αυτό δείχνουν και οι διάφορες ερευνητικές ομάδες πολιτών που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Αμοιβαίο Δίκτυο Α.Τ.Ι.Α. (MUFON – Mutual UFO Network) και το Κέντρο Ερευνών Α.Τ.Ι.Α. (CUFOS – Centre of UFO Studies), που υφίστανται ακόμα. Άλλο ένα δείγμα του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού είναι η τεράστια εμπορική επιτυχία ταινιών που ασχολούνται με το ζήτημα (από τις παλαιότερες «Ε.Τ. ο εξωγήινος» και «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» ως τις νεότερες «Μέρα Ανεξαρτησίας», «Επαφή» και την πιο πρόσφατη «Οιωνός»). Επιπλέον, μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και τηλεοπτικές σειρές όπως το «Star Trek» και τα «X-Files», που επίσης είχαν θεματικό άξονα σχετικό με την εξωγήινη ζωή…». (5)
Τι λέει ο Αλέξανδρος Λαγκαδάς:
Για να επανέλθουμε, όμως, στο θέμα του Προφήτη Ιεζεκιήλ, ας δούμε τι ισχυρίζεται ο αείμνηστος ιστορικός ερευνητής και μεγάλος γνώστης αστρονομικών θεμάτων, Αλέξανδρος Λαγκαδάς:
«Άλλη επίσης, πολύ παλιά περιγραφή εμφανίσεως εξωγήινου μηχανισμού, είναι εκείνη του ιπταμένου άρματος, στο όραμα του ιερέως και προφήτου Ιεζεκιήλ, περί το τέλος της ανοίξεως του 613 π.Χ. – Ιεζ. α1γ.
Επρόκειτο για ένα βίαιο άνεμο με νέφος και συστρεφομένη φωτιά. Από το άρμα αυτό έβγαιναν τέσσερα ζωντανά πλάσματα με φτερά και πρόσωπα, ενός ανθρώπου, ενός λέοντος, ενός μόσχου και ενός αετού. Το καθένα συνοδευόταν, σαν να πούμε, από ένα τροχό μέσα σε άλλο τροχό φοβερού ύψους, με στεφάνη γεμάτη μάτια .
Πολλοί για να εντυπωσιάσουν τους καλόπιστους ή αφελείς, προσπαθούν να εξηγήσουν με επιστημονικό τρόπο «το είδος του διαστημοπλοίου αυτού», αφού έφθασαν μέχρι του σημείου να θεωρούν το όραμα του Ιεζεκιήλ σαν εμφάνισιν ατομοκινήτου διαστημοπλοίου!
Σχετικώς ο μηχανικός της NASA Γιόζεφ Μπλούμπριχ κατεσκεύασε, βάσει της περιγραφής της Βίβλου, ένα διαστημικόν όχημα που εδοκίμασε στο ειδικό τούνελ του Κέντρου Ερευνών της NASA, στο Λάνγκλεϋ και έγραψε στο βιβλίο του «Και ηνοίχθησαν οι ουρανοί….» πως «τα συμπεράσματα που βγάζουμε από τις μελέτες που κάναμε, δείχνουν ένα διαστημόπλοιο που όχι μόνον είναι αναμφισβήτητα πιθανόν, από τεχνικήν άποψιν, αλλά και που είναι πολύ λογικά διαρρυθμισμένο για τις λειτουργίες του και για την αποστολή του Εκτός αυτού τα συμπεράσματά μας είναι πως χρησιμοποιήθηκε ένα διαστημόπλοιο που είχε επαφή με ένα αστρόπλοιο-μητέρα το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω στη Γη».
Όλα αυτά είναι εκτός σοβαρότητος. Όχι μόνο γιατί η περιγραφή του οράματος, «με τα φτερά και τις ρόδες και στεφάνη γεμάτη μάτια» δεν έχει καμμιάσχέσιν με την μορφή διαστημοπλοίου, που ούτε φτερά ούτε ρόδες του χρειάζονται για να ταξιδέψη στο διαστημικό χώρο, αλλά ακόμη και γιατί δεν είναι δυνατόν να πιστεύωμε πως υπήρξαν κατά γράμμα όσα περιγράφει ο Ιεζεκιήλ, επειδή αυτά, πρέπει να δεχθούμε, πως είναι συμβολικά.
Η Αγία Γραφή δεν είναι βιβλίο που έχει σκοπό να μας δώσει επιστημονικές γνώσεις. Θα ήταν μεγάλο λάθος μας να πιστεύουμε σε κάτι τέτοιο. Ο σκοπός της είναι καθαρά πνευματικός. «Θέλει να βοηθήσει τον άνθρωπο πνευματικώς ώστε να τον ανεβάση από την Γη στον Ουρανό». (6)
Η αλήθεια
Πραγματική εντύπωση προκαλεί στον γράφοντα η ευκολία με την οποίαν ένα όραμα μεταφράζεται σε … διαστημική εμπειρία και μάλιστα από έναν προφήτη, ο οποίος το μόνο που ήθελε ήταν η σωτηρία του λαού του. Και η εντύπωση αυτή λαμβάνει μεγαλύτερη μορφή και γίνεται απορία όταν είναι γνωστό, πως όποιος ανοίξει ένα τυχαίο ετυμολογικό λεξικό των ελληνικών λέξεων θα δει τι σημαίνει η λέξη «όραμα»:
«όραμα = καθετί που βλέπουμε # θέαμα # όραση # οπτασία # παράσταση #
υπνοφαντασία # φάσμα, το – εξ αυτής η αγγλική λέξη panorama» (7)
Τα οράματα, λοιπόν, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν την αλήθεια για τα UFO;
Τι πιο απλό και σαφές να λέει ο ίδιος ο Ιεζεκιήλ ότι είδε όραμα και όχι … εξωγήϊνους και διαστημόπλοια;
Σημειώσεις:
1) Παλαιά Διαθήκη, βιβλίο « Ιεζεκιήλ.», Νεοελληνική απόδοση: Ελληνική Βιβλική Εταιρεία.
2) Από την ιστοσελίδα: images.google.gr.
3) www.focusmag.gr (Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2001)
4) www.papaki.panteion.gr
5) www.papaki.panteion.gr
6) Αλέξανδρος Λαγκαδάς, Η μυθολογία των ιπταμένων δίσκων, Αθήνα 2001.
7) Ηλεκτρονικό Ελληνικό Λεξικό Ματζέντα.