ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Πρόγραμμα υπολογιστή μπορεί μέσω κάμερας να αντιλαμβάνεται... προκαταλήψεις

Τις προκαταλήψεις κάποιου μπορεί να αντιλαμβάνεται μέσω κάμερας πρόγραμμα υπολογιστή το οποίο «διαβάζει» τη γλώσσα του σώματος αυτού που παρατηρεί.

Αλγόριθμοι είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται συναισθήματα από τις εκφράσεις προσώπου και τον τρόπο ομιλίας, οπότε Ιταλοί ερευνητές του Università degli Studi di Modena e Reggio Emilia πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, στο πλαίσιο των ερευνών τους, ζητήθηκε από 32 λευκούς φοιτητές να συμπληρώσουν δύο ερωτηματολόγια: Το ένα είχε να κάνει με τις προφανείς προκαταλήψεις τους ενώ το δεύτερο είχε σκοπό να εντοπίσει υποσυνείδητες τάσεις διακρίσεων που έχουν να κάνουν με τη φυλή.

Ο καθένας συμμετείχε σε δύο συζητήσεις που καταγράφηκαν σε βίντεο: Μία με λευκό και μία με μαύρο. Το ζεύγος περνούσε τρία λεπτά συζητώντας ένα ουδέτερο θέμα και μετά άλλα τρία ένα πιο «ευαίσθητο», όπως η μετανάστευση. Οι κινήσεις τους παρατηρούνταν από κάμερα GoPro και Microsoft Kinect, ενώ αισθητήρες παρακολουθούσαν τον χτύπο της καρδιάς και τις αντιδράσεις του δέρματος.

Αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από επιστήμονες υπολογιστών του πανεπιστημίου αναζήτησαν συσχετισμούς μεταξύ των απαντήσεων στα ερωτηματολόγια και της σωματικής συμπεριφοράς/ στάσης τους στις συζητήσεις: Κάποιοι, για παράδειγμα, κρατούσαν μεγαλύτερη απόσταση από τους μαύρους συνομιλητές τους. Από την άλλη, αυτοί που ήταν πιο άνετοι έτειναν να κάνουν περισσότερες παύσεις και να χρησιμοποιούν τα χέρια τους περισσότερο ενώ μιλούσαν.

Ο υπολογιστής στη συνέχεια δοκίμασε τα συμπεράσματά του εξετάζοντας ξανά τα δεδομένα και προσπαθώντας να προβλέψει ποιοι θα σημείωναν υψηλότερα ή χαμηλότερα σκορ στο τεστ των «κρυμμένων» προκαταλήψεων. Πρόβλεψε σωστά στο 82% των περιπτώσεων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στη Χαϊδελβέργη τον προηγούμενο μήνα, και η ομάδα έχει αρχίσει ήδη να εργάζεται σε παρεμφερή προγράμματα, όπως για παράδειγμα με τον εντοπισμό προκαταλήψεων απέναντι σε άτομα που είναι θετικά στον HIV ή έρευνες πάνω στη συμπεριφορά των παιδιών.