ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σκόνη σουπερνόβα συνέλεξε το Cassini

Το σκάφος Cassini που από το 2004 μελετά το σύστημα του Κρόνου συνέλεξε σκόνη η οποία προέρχεται από περιοχές μακριά από το ηλιακό σύστημα και προέρχεται από άστρα που καταστράφηκαν σε εκρήξεις σουπερνόβα. 

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική γιατί ο εντοπισμός διαστρικής σκόνης στο ηλιακό μας είναι εξαιρετικά σπάνιος και η μελέτη της θα προσφέρει νέα στοιχεία για την ύλη που εκτοξεύεται από τις εκρήξεις σουπερνόβα και τον ρόλο που αυτή παίζει στην γέννηση νέων άστρων.

Οι κοσμικοί κόκκοι

Τα όργανά του Cassini στη διάρκεια της αποστολής έχουν συλλέξει εκατομμύρια κόκκους σκόνης. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Νίκολας Αλτομπέλι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ανακάλυψε ότι ανάμεσα στο πλήθος της σκόνης που έχει συλλέξει το Cassini υπάρχουν λίγοι κόκκοι, μόλις 36, επειδή η προέλευσή τους είναι διαστρική.

Η ανάλυση που έγινε από τα όργανα του Cassini σε αυτούς τους κόκκους αποκάλυψαν ότι αποτελείται από ένα ειδικό μίγμα ορυκτών και δεν διαθέτουν καθόλου πάγο. Από τα χημικά στοιχεία, επικρατούν το μαγνήσιο, το πυρίτιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».