ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Υποβρύχια ρομποτικά «φίδια» για υποθαλάσσιες έρευνες και εργασίες [Βίντεο]

Συμφωνία με την Eelume, εταιρεία του NTNU (Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας) υπέγραψαν οι Kongsberg Maritime και η Statoil, με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης ρομποτικής τεχνολογίας που αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα κόστη υποθαλάσσιων ελέγχων/ επιθεωρήσεων και εργασιών συντήρησης και επισκευής.

To NTNU και η Sintef (ερευνητικός οργανισμός στη Νορβηγία) πραγματοποιούν έρευνες στην «ερπετοειδή» ρομποτική εδώ και 10 χρόνια, και η Eelume αναπτύσσει μια επαναστατική λύση στο αντικείμενο, υπό τη μορφή ενός ρομποτικού «θαλασσίου φιδιού».

Η κεντρική ιδέα είναι η χρήση τέτοιων ρομπότ για επιθεωρήσεις, ελέγχους και ελαφρές εργασίες στον πυθμένα, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση μεγαλύτερων και πιο ακριβών σκαφών.

Χάρη στην ερπετοειδή μορφή του, το ευέλικτο σώμα του ρομπότ της Eelume μπορεί να φτάνει σε περιοχές που είναι δυσπρόσιτες με τα σημερινά μέσα.

Ρομπότ τέτοιου είδους θα εγκαθίστανται μόνιμα στον πυθμένα και θα πραγματοποιούν εργασίες κατά παραγγελία.

Η εγκατάστασή τους είναι εύκολη και ενδείκνυται για μια σειρά από διαφορετικούς τομείς/ αντικείμενα, από τον οπτικό έλεγχο, τον καθαρισμό και τον χειρισμό βαλβίδων κ.α.

«Η Eelume είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που φέρνει αυτά τα καταπληκτικά ρομπότ στον βιομηχανικό τομέα.

Τώρα κάνουμε το βήμα από τον ακαδημαϊκό κόσμο στον τομέα των επιχειρήσεων για να διασφαλίσουμε τη θέση μας στο νέο και συναρπαστικό τοπίο των υποθαλάσσιων εργασιών» είπε ο Παλ Λίλτζεμπεκ, CTO της εταιρείας.



Πηγή