ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ: Πειραματική μέθοδος με πυρηνική σύντηξη κατά καρκίνου

Όσο και αν ποσοστό της κοινής γνώμης διατηρεί επιφυλάξεις για την πυρηνική ενέργεια η ανακοίνωση Ρώσων επιστημόνων ότι μέσω πυρηνικής σύντηξης είναι δυνατόν να εξοντωθούν καρκινικά κύτταρα δημιουργεί μια ολότελα καινούργια προοπτική στην ιατρική.

Οι Ρώσοι ειδικοί που πειραματίζονται σε εργαστήρια στη Σιβηρία (Novosibirsk) αναφέρουν ότι σε πειραματικό επίπεδο πέτυχαν την καταστροφή καρκινικών κυττάρων με υπό κλίμακα τεχνολογίες της πυρηνικής σύντηξης.

Η βασική πρόταση που ελέγχθηκε είναι ότι η ελεγχόμενη απελευθέρωση υψηλή ισχύος ενεργείας μέσα στα κύτταρο ως αποτέλεσμα πυρηνικής αντίδρασης, μπορεί να τα καταστρέψει ολοσχερώς χωρίς την συνδρομή της συμβατικής επεμβατικής διαδικασίας.

Πως λειτουργεί η μέθοδος στο κύτταρο

Με απλουστευμένο τρόπο για να λειτουργήσει πειραματικά η μέθοδος χρησιμοποίησαν καρκινικά κύτταρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να συγκεντρώνουν το ισότοπο Βόριο-10 συγκριτικά σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι υγιείς ιστοί. Η εισαγωγή του στον οργανισμό γίνεται με χορήγηση σκευάσματος.

Το στοιχείο αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να «ενεργοποιηθεί» ώστε συμμετέχοντας σε πυρηνική αντίδραση να προκληθεί παραγωγή ισχυρότατης ενέργειας μέσα στο κύτταρο και να το καταστρέψει.

Στην ουσία το ισότοπο Βόριο-10 παραμένει ανενεργό μέσα στο κύτταρο λειτουργώντας ως βόμβα εν αναμονή πυροδότησης από το εξωτερικό περιβάλλον. Γι αυτό δικαιολογημένα παρομοιάζεται με δούρειο ίππο, «αόρατο» στο κύτταρο, κυττάρου.

Η λύση που επελέγη ήταν μια δέσμη νετρονίων, προερχόμενη από επιταχυντή στο εργαστήριο, να πλήξει την επιλεγμένη περιοχή όπου βρίσκονται τα καρκινικά κύτταρα με αυστηρά ρυθμισμένη ένταση και χρονική διάρκεια για την αποφυγή επιπτώσεων στον οργανισμό.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή μέθοδο η υπό έλεγχο θεραπευτική διαδικασία βασίζεται και πάλι σε πυρηνικές διαδικασίες όμως προκαλεί άμεση καταστροφή καθώς μέρος του υλικού για την «βόμβα» ήδη βρίσκεται στο κύτταρο.

Όπως ισχύει μέχρι τώρα με την κλασσική ακτινοβόληση προκαλείται με έμμεσο τρόπο καταστροφή των καρκινικών κυττάρων καθώς ο μηχανισμός είναι αποκλειστικά η δέσμη που εισέρχεται στον οργανισμό και όχι ο συνδυασμός με χημικό στοιχείο που έχει ενσωματωθεί στο κύτταρο.

Τα αρχικά πειράματα

Εφ όσον συνεχίσει με επιτυχία η ανάπτυξη της μεθόδου τότε θεωρείται ότι δημιουργούνται ελπίδες χρήσης της σε βαρείες μορφές καρκινικών όγκων όπως αυτοί που εμφανίζονται στον εγκέφαλο και γενικώς έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Alexander Zaboronok στο πανεπιστήμιο Tsukuba της Ιαπωνίας αναφερόμενος στην διαδικασία αυτή σχολίασε ότι με τις κλασσικές μέθοδος είναι αδύνατον να απομακρυνθούν ή και καταστρέφουν πλήρως καρκινικά κύτταρα όγκων που έχουν διασκορπιστεί σε όλο το σώμα.

Αν και το πείραμα των Ρώσων ειδικών πέτυχε σε εργαστηριακή κλίμακα στην πραγματικότητα ειδικοί έχουν απασχοληθεί μαζί της ήδη από τα τέλη του '70.

Ο Ιάπωνας νευροχειρούργος Hiroshi Hatanaka ήταν ο πρωτοπόρος που πειραματίσθηκε με την επιλεκτική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων βασιζόμενος στη πυρηνική σύντηξη Για τις ανάγκες της μελέτης τότε πειραματίσθηκε μέσα σε πυρηνικό αντιδραστήρα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ένας από τους ασθενείς του Ιάπωνα επιστήμονα έζησε επί 21 χρόνια. Όμως με τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής θεωρήθηκε αδύνατον να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα καθώς προαπαιτούσε η εργασία να γίνει μέσα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Πριν το ατύχημα στις πυρηνικές εγκατασταθείσες της Fukushima οι Ιάπωνες ειδικοί χρησιμοποιούσαν τον αντιδραστήρα JRR-4 ως πηγή των νετρονίων. Όμως οι προσπάθειες ανεστάλησαν μετά την καταστροφή του αναφέρει ο καθηγητής νευροχειρουργικής Kei Nakai στο πανεπιστήμιο Tsukuba.

Αυτό ήταν και το τέλος καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση διέκοψε την χρήση των αντιδραστήρων για ιατρικούς λόγους.

Οι προοπτικές

Από την πλευρά του ο Ρώσος ειδικός ερευνητής Sergei Taskayev, στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στην Σιβηρία, αναφέρει ότι έπρεπε να διαμορφώσουν την δέσμη ηλεκτρόνιων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αρκετή για βομβαρδισμό των καρκινικών κυττάρων όχι περισσότερο από μια ώρα.

Προσφέροντας σημαντικά στο πείραμα οι Ιάπωνες επιστήμονες προμήθευσαν τους Ρώσους συναδέλφους τους με περισσότερο αποτελεσματικά ως προς την περιεκτικότητα Βόριου φάρμακα.

Πάντως προϋπόθεση για να λειτουργήσει η μέθοδος είναι να κατασκευασθούν μικρού μεγέθους ασφαλείς επιταχυντές μόνον για την συγκεκριμένη χρήση αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε σκέψη χρήσης μεγάλων πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Στο χρονοδιάγραμμα του πειράματός αναφέρεται ότι το 2017 θα χρησιμοποιηθούν πειραματόζωα με καρκίνο του εγκεφάλου ενώ για το 2018 υπάρχουν ελπίδες ότι η θεραπευτική διαδικασία θα συμπεριλάβει και ανθρώπους.

Πηγή: efsyn