ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η Κίνα θέλει να κάνει το «Minority Report» πραγματικότητα!

Tο Πεκίνο εργάζεται σε μια προσπάθεια συλλογής δεδομένων που θα τους βοηθήσει να προσδιορίζουν τους ανατρεπτικούς/αντιεξουσιαστές πριν εκείνοι χτυπήσουν.

Η Κίνα έχει μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του εγκλήματος, βγαλμένη από την επιστημονική φαντασία και εσπευσμένα τοποθετημένη στην κορυφή της λίστας κάθε παρανοϊκής ιδέας.

Ονομάζεται «pre-crime», «προ-εγκλήματος». Ξεπερνά κάθε επιχείρηση σύλληψης, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ή οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική δράση, και στοχεύει να προκαταλάβει την εγκληματική δραστηριότητα.

Όπως στην ταινία του 2002, Minority Report, η Κίνα θέλει να καταπολεμήσει τα εγκλήματα προτού αυτά συμβούν. Θέλουν να ξέρουν τι θα συμβεί πριν ακόμα από κάποιο «έγκλημα», πριν ακόμα κι από τον ίδιο τον εγκληματία που θα λάβει μέρος σε αυτό.

Το loomberg Business αναφέρει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα «έχει δώσει οδηγίες σε έναν από τους μεγαλύτερους κρατικούς ανάδοχους της άμυνας της χώρας, την China Electronics Technology Group, για την ανάπτυξη λογισμικού για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις θέσεις εργασίας, τα χόμπι, τις συνήθειες κατανάλωσης, και άλλες συμπεριφορές των απλών πολιτών ώστε να προβλέπει τις τρομοκρατικές ενέργειες πριν αυτές συμβούν».

Η κινεζική κυβέρνηση θέλει να ξέρει τα πάντα: κάθε κείμενο που ένα άτομο στέλνει, κάθε επιπλέον στάση που κάνει στο δρόμο για το σπίτι. Είναι σχεδιασμένο για τους αντιφρονούντες, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα ξέρουν κάθε φορά που ένας καπνιστής αγοράζει ένα πακέτο τσιγάρα, πόσο φυσικό αέριο χρησιμοποιεί ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου, τι ώρα η νέα μαμά πηγαίνει στο κρεβάτι και τι υπάρχει στο ψυγείο ενός εργένη.


Είναι μια τρομακτική σκέψη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο κύριος στόχος της κινεζικής προσπάθειας «pre-crime» δεν θα είναι οι… «τρομοκράτες», δολοφόνοι, βιαστές, ή παιδεραστές, αλλά μάλλον οι πάσης φύσεως διαφωνούντες.

Ανακοινώνοντας δημοσίως την πρόθεσή τους να οικοδομήσουν ένα δίκτυο πληροφοριών που μπορεί να προβλέψει τα εγκλήματα, η Κίνα πήγε όλων τη σκέψη μόλις ένα βήμα πιο κοντά στην αστυνόμευση της dystopian, τα εφιαλτικά σενάρια για ένα μέλλον μιας απόλυτα ελεγχόμενης κοινωνίας μέσω της τεχνολογίας.

Η πρόληψη του εγκλήματος είναι ένα δίκοπο μαχαίρι όταν πρόκειται για ατομικά δικαιώματα: Η λογική που προωθεί αποτρεπτικά (όπως καλύτερη κλειδαριές, μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις) δεν στοχεύει μεμονωμένους εγκληματίες, αλλά μάλλον επικεντρώνεται στην προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας τους από τυχόν εγκληματίες. Αλλά το «pre-crime» και τα δεδομένα δεν έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν καλύτερα αποτρεπτικά, αλλά για να αναζητήσουν εκείνους που θα μπορούσαν να γίνουν εγκληματίες μία ημέρα.

Όμως, το «pre-crime» πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει διαρρήξεις και ληστείες, ή μάλλον για αντικυβερνητική δράση;

Ωστόσο δεν είναι μόνο η συλλογή των δεδομένων το θέμα, όσο και η ανάλυση των δεδομένων. Ένα άρθρο στην Telegraph εξηγεί ότι ο σκοπός αυτού του νέου συστήματος, στη συνέχεια, θα ήταν η «κατάρτιση προηγμένης επιτήρησης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό ανθρώπων σε βιντεοκάμερα ασφαλείας, και η online ανάλυση συμπεριφοράς των ανθρώπων, οικονομικές συναλλαγές, θέσεις εργασίας και τις συνήθειες».

Στις «καλές προθέσεις» αυτής της τεχνολογίας είναι να σωθούν ζωές. Στις «κακές προθέσεις» αυτής της τεχνολογίας είναι ο Οργουελικός εφιάλτης να ολοκληρωθεί ως πραγματικότητα. Ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα σε αυτόν τον τομέα και το Χόλιγουντ, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνεται. Ή μάλλον… επιβεβαιώνει ότι έχει καλές πηγές!

Θυμίζουμε την ταινία Minority Report, που τελικά.. όλα πήγαν στραβά με μια τέτοια τεχνολογία!