ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Πέθανε ο Έντγκαρ Μίτσελ, ο έκτος άνθρωπος που πάτησε στη σελήνη [Βίντεο]

Σε ηλικία 85 ετών απεβίωσε ο Αμερικανός αστροναύτης Έντγκαρ Μίτσελ, ο έκτος άνθρωπος που περπάτησε στη σελήνη και ήταν μέλος της αποστολή του αποστολής Apollo 14 το 1971.

Όπως ανακοίνωσε χθες η NASA χθες, ο Μίτσελ πέθανε στο Ουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντας την Πέμπτη, την παραμονή της 45ης επετείου από την προσσελήνωσή του.

Η εφημερίδα Palm Beach Post, ανέφερε πως ο αστροναύτης πέθανε σε ένα κέντρο για ηλικιωμένους λόγω ασθένειας.

Στη μοναδική του διαστημική αποστολή, ο Μίτσελ μαζί με τον Άλαν Σέφαρντ Τζούνιορ, τον πρώτο Αμερικανό που ταξίδεψε στον διάστημα, βρισκόταν στη σεληνάκατο όταν προσεδαφίστηκε την 5η Φεβρουαρίου 1971.

Η αποστολή τους, η τρίτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι, ήταν να εγκαταστήσουν επιστημονικά όργανα, να κάνουν μια δοκιμή συστημάτων τηλεπικοινωνιών, να φωτογραφίσουν την επιφάνεια της Σελήνης και φαινόμενα στο βαθύ διάστημα, καθώς και να συλλέξουν πετρώματα.

Οι Μίτσελ και Σέφαρντ έκαναν ρεκόρ χρόνου για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανυθεί ποτέ στην επιφάνεια της σελήνης, το μεγαλύτερο φορτίο που μεταφέρθηκε στη γη από τον δορυφόρο της και την πιο μακρά παραμονή στη σελήνη (33 ώρες). Ήταν επίσης οι πρώτοι αστροναύτες που μετέδωσαν έγχρωμες τηλεοπτικές εικόνες από τη Σελήνη. Ο Μίτσελ συνέβαλε να συλλεχθούν σεληνιακά πετρώματα και δείγματα του εδάφους βάρους 42,6 κιλών.