ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Προειδοποίηση Στήβεν Χώκινγκ: Η γη θα καταστραφεί. Μόνη λύση η μετοίκηση στο διάστημα

Σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί, και η τροφή γίνεται όλο και πιο σπάνιο αγαθό, ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα.

Το INTERSTELLAR, η ταινία που εξιστορεί τις περιπέτειες μιας ομάδας εξερευνητών, οι οποίοι αναλαμβάνουν την αποστολή να ταξιδέψουν, μέσω μιας πύλης στο χρόνο, για να ανακαλύψουν αν η ανθρωπότητα έχει μέλλον ανάμεσα στα αστέρια, ίσως να έδειξε τον δρόμο.

Η ανθρωπότητα κινδυνεύει από τις δημιουργίες των ίδιων των ανθρώπων, υποστήριξε ο Στίβεν Χόκινγκ λέγοντας πως η μόνη λύση για να επιβιώσουμε είναι να αποικίσουμε σε άλλους κόσμους.

Ο σπουδαίος αστροφυσικός έφερε ως παράδειγμα τους πυρηνικούς πολέμους, την κλιματική αλλαγή και τους γενετικά κατασκευασμένους ιούς προκειμένου να αποδείξει πως οι άνθρωποι κινδυνεύουν εξαιτίας των δημιουργιών τους.

Μιλώντας σε ειδική επιστημονική διάλεξη υπό την αιγίδα του BBC ανέφερε ότι περαιτέρω πρόοδος σε επιστήμες και τεχνολογία θα δημιουργήσει «νέους τρόπους μέσω των οποίων τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν». Πρόσθεσε όμως ότι εφόσον η ανθρωπότητα τελικά εγκαταστήσει αποικίες σε άλλους κόσμους θα μπορέσει να επιβιώσει.

«Μπορεί η πιθανότητα να συμβεί μια τραγωδία στη Γη σε συγκεκριμένη χρονιά να είναι αρκετή μικρή, ωστόσο συσσωρευμένη στο χρόνο γίνεται βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια», είπε.

Ωστόσο επεσήμανε πως «μέχρι τότε θα πρέπει να έχουμε επεκταθεί στο διάστημα και σε άλλους αστέρες, ώστε μια καταστροφή επί γης να μη σημαίνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής», ενώ εκτίμησε ότι δεν έχουν εγκαθιδρυθεί αυτοδιατηρούμενες αποικίες ανθρώπων στο Διάστημα τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια, «επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτή την περίοδο».

Σε προηγούμενες διαλέξεις του, ο Στίβεν Χόκινγκ είχε σταθεί ιδιαιτέρως στους ενδεχόμενους κινδύνους από την δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να ενδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου.

Ωστόσο σημείωσε πως κατά την εκτίμησή του, «δεν θα σταματήσουμε να προοδεύουμε» σε αυτό το κομμάτι, επομένως «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε». «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μπορούμε», είπε.

Ερωτηθείς να δώσει συμβουλές από νέους επιστήμονες, ο καθηγητής Χόκινγκ ανέφερε ότι οι νέοι θα πρέπει να διατηρήσουν «μια αίσθηση θαυμασμού για το περίπλοκο σύμπαν» και συμπλήρωσε ότι από τη δική του οπτική γωνιά, «τα χρόνια αυτά ήταν ένδοξα για να ζει κανείς και να κάνει έρευνα στη θεωρητική φυσική» καθώς «είναι ασύγκριτη η στιγμή που κάποιος ανακαλύπτει κάτι που κανείς δεν ήξερε πριν».

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι οι μελλοντικές γενιές ερευνητών θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος αλλάζουν τον κόσμο και βοηθούν το ευρύ κοινό να τον κατανοήσουν, μεταδίδει το BBC.