ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Humai: Η εταιρεία που υπόσχεται να «καταργήσει» το θάνατο [Βίντεο]

Μια εταιρεία από την Αυστραλία, η Humai, ισχυρίζεται ότι ψάχνει τρόπο να μεταφέρει τη συνείδηση ενός ανθρώπου σε τεχνητό σώμα μετά τον θάνατό του.

Ο θάνατος είναι το μόνο σίγουρο στον σημερινό αβέβαιο κόσμο, όμως τώρα μια νέα επιχείρηση start-up, η Humai, ίσως καταφέρει να μας απαλλάξει και από αυτό το… πρόβλημα, αφού υπόσχεται να μεταφέρει τη συνείδησή μας σε νέα, τεχνητά σώματα.

Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία και προς το παρόν αυτό είναι, καθώς καμία από τις τεχνολογίες που απαιτεί το business plan της Humai δεν τελεί σήμερα υπό εφαρμογή. Αυτό όμως δεν αποθαρρύνει τον Josh Bocanegra, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος εξαγγέλλει ότι η ομάδα του θα αναστήσει το πρώτο ανθρώπινο ον εντός της επομένης 30ετίας.


Πώς λοιπόν ξεκινάς για να μεταφέρεις τη συνείδηση ενός ατόμου στο σώμα ενός ρομπότ; Όπως εξηγεί η Humai στον ιστότοπό της:
«Χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη και τη νανοτεχνολογία προκειμένου να αποθηκεύσουμε δεδομένα για τους τρόπους ομιλίας, τα πρότυπα συμπεριφοράς, τις διαδικασίες σκέψης, και πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το σώμα σας από μέσα προς τα έξω.

»Αυτά τα δεδομένα θα κωδικοποιηθούν σε τεχνολογίες πολλαπλών αισθητήρων, οι οποίες θα εγκατασταθούν σε ένα τεχνητό σώμα με τον εγκέφαλο ενός νεκρού ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της κλωνοποίησης, θα αποκαταστήσουμε τον εγκέφαλο καθώς ωριμάζει».

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ενώ ακούγεται σαν «ανέβασμα» των εγκεφάλων μας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ουσιαστικά η εταιρεία θέλει να τους καταψύξει κρυογενετικά και να τους τοποθετήσει σε άλλα σώματα μελλοντικά, όταν πλέον η τεχνολογία θα είναι έτοιμη να τους επισκευάσει.

«Οι λειτουργίες του τεχνητού σώματος θα ελέγχονται με τις σκέψεις σας μέσω μέτρησης εγκεφαλικών κυμάτων. Καθώς ο εγκέφαλος γερνάει, θα χρησιμοποιήσουμε τη νανοτεχνολογία για να επισκευάσουμε και να βελτιώσουμε τα κύτταρα. Η τεχνολογία της κλωνοποίησης επίσης θα μας βοηθήσει σ” αυτό» δηλώνει ο Bocanegra στο περιοδικό «Popular Science».

Μπορεί το πλάνο να μοιάζει αρκετά σαφές, στην πραγματικότητα όμως επιστήμονες σε όλον τον κόσμο παλεύουν εδώ και δεκαετίες κι ακόμα δεν έχουν αποδείξεις ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Πράγματι, καταφέραμε να χρησιμοποιήσουμε τα εγκεφαλικά κύματα για να ελέγξουμε τεχνητά άκρα, ρομπότ ή και χέρια άλλων ανθρώπων, το να κάνεις όμως έναν αποσπασμένο εγκέφαλο να σκεφτεί και να ελέγξει ανεξάρτητα ένα σώμα είναι άλλη ιστορία…

Εξάλλου γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι ο εγκέφαλός μας δεν λειτουργεί μόνος του όταν ρυθμίζει τις πράξεις και τη συμπεριφορά μας. Αντιθέτως, λαμβάνει πληροφορίες από τις ορμόνες ή άλλα μέρη του σώματος, ακόμα και από βακτήρια που ζουν στο έντερό μας.

Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν που οι ειδικοί δεν σπεύδουν να εγγραφούν συνδρομητές στο newsletter της Humai. O Michael Maven, Βρετανός σύμβουλος λογισμικού, δηλώνει πως η εν λόγω ιδέα βρίσκεται πολύ κοντά στο αδύνατο – και όχι μόνο επειδή ο Bocanegra έχει μόνο μια πενταμελή ομάδα με δύο ερευνητές και καθόλου επιχειρηματικό κεφάλαιο. «Πώς θα τον συνδέσει (τον εγκέφαλο) με μια μηχανή;» διερωτάται. «Δεν τον βάζεις απλά σαν βύσμα σε θύρα USB. Η νανοτεχνολογία δεν είναι απάντηση, είναι καραμέλα.»


Ο Andrea Riposati, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, προχωρά ακόμη περισσότερο και αμφισβητεί τη φερεγγυότητα του εγχειρήματος, εξηγώντας ότι επιστημονικά δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η απαραίτητη τεχνολογία θα έχει αναπτυχθεί σε 30 χρόνια.


O Bocanegra όμως του απαντά ότι η Humai είναι αξιόπιστη. «Ναι» παραδέχεται, «είναι ένα υπερφιλόδοξο εγχείρημα, αλλά ακριβώς γι’ αυτό είμαι ενθουσιασμένος με τη δουλειά μου».

Υπάρχει, τέλος, κι ένας άλλος λόγος αμφιβολίας. Η τελευταία start-up του Bocanegra ήταν το LoveRoom, κάτι μεταξύ Airbnb και ΟΚ Cupid, που καλούσε ελκυστικούς εμφανισιακά ανθρώπους να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο και να δουν αν ταιριάζουν…

Καλή ιδέα για κάποιους, αλλά δεν παρέχει τα εχέγγυα ότι ο εμπνευστής της μπορεί να φέρει την επανάσταση σε έναν επιστημονικό τομέα όπου τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου, με πολυπληθείς ερευνητικές ομάδες και άφθονη χρηματοδότηση, τα έχουν βρει σκούρα.



Πηγή