ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Όπλο για αχρήστευση και «πάγωμα» drones εν πτήσει (Βίντεο)

Τα drones (τηλεκατευθυνόμενα/ μη επανδρωμένα αεροσκάφη) κάποτε αποτελούσαν «παιχνίδια» για λίγους, και κυρίως για τις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, εν έτει 2015, έχουν καταστεί καταναλωτικό αγαθό, καθώς οι τιμές τους έχουν πέσει σημαντικά και η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμη στο εμπόριο.

Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι τα θεωρούν ένα μέσον το οποίο μπορεί να αποτελέσει απειλή στα χέρια ατόμων με κακές προθέσεις (από την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μέχρι και απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας). Απλά μιλώντας, η αντιμετώπισή τους είναι εύκολη, από την άποψη ότι ένα οποιοδήποτε όπλο θα μπορούσε να καταρρίψει ένα drone. Ωστόσο, ενάντια σε υψηλής τεχνολογίας μέσα συνήθως χρησιμοποιούνται υψηλής τεχνολογίας αντίμετρα όπως το DroneDefender της εταιρείας Battelle.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για το πρώτο φορητό, ακριβές και άμεσης χρήσης «όπλο»/ αντίμετρο εναντίον drones εν πτήσει, που χρησιμοποιεί τεχνολογίες παρεμβολών στη συχνότητα ελέγχου: κοινώς, κόβει τη σύνδεση μεταξύ του αεροσκάφους και του χειριστή του, με αποτέλεσμα την αχρήστευσή του.


Η εμβέλεια του DroneDefender είναι 400 μέτρα και, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, εξουδετερώνει άμεσα την «απειλή», έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρξει ενέργεια που ενδεχομένως να είναι επικίνδυνη (όπως, για παράδειγμα, την πυροδότηση εκρηκτικών με τα οποία μπορεί να είναι φορτωμένο το drone).

Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα μέσο που επιτρέπει την ασφαλή αντιμετώπιση της απειλής που αποτελούν τα drones και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε: Από την προστασία του Λευκού Οίκου, πρεσβειών, στρατιωτικών βάσεων κλπ μέχρι και σε φυλακές, σχολεία κτλ. Μπορεί να λειτουργεί επί πέντε ώρες συνεχόμενα, ενώ η ενεργοποίησή του είναι άμεση. To βάρος του είναι περίπου 4,5 κιλά.