ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην καρδιά της «αιώνιας πόλης» οδηγεί τους ιστορικούς να επανασχεδιάσουν τον χάρτη της αρχαίας Ρώμης

Μια πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην καρδιά της «αιώνιας πόλης» οδηγεί τους ιστορικούς να επανασχεδιάσουν τον χάρτη της αρχαίας Ρώμης.

Στον Κυρηνάλιο, έναν από τους επτά λόφους της ιστορικής πόλης, ανακαλύφθηκε ένα οίκημα που δείχνει ότι η Ρώμη πριν από 2.500 χρόνια είχε μεγαλύτερη έκταση απ” ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα και δεν περιοριζόταν σε μια περιοχή γύρω από την Αγορά.

Το αρχαϊκό οίκημα του 6ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την αρχαιολόγο Μιρέλα Σερλορέντζι μέσα σε ένα κτίριο του 20ού αιώνα, το Palazzo Canevari που είναι γνωστό ως το Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Το κτίσμα, το οποίο εκπλήσσει με το πόσο καλά έχει διατηρηθεί, έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου και χωρίζεται σε δύο δωμάτια, ενώ από τα χαρακτηριστικά του εκτιμάται ότι σε αυτό έμενε κάποιος σημαντικός άνθρωπος. Χτίστηκε πάνω σε βάση από πωρόλιθο, είχε ύψος τριών μέτρων, πιθανότατα ξύλινους τοίχους καλυμμένους με πηλό, στέγη από κεραμίδια, ενώ είχε είσοδο με στοά στη μία από τις δύο μακρές πλευρές του.

Πολύ κοντά στο κτίριο βρίσκεται ένας ναός του 5ου αιώνα, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2013 κατόπιν εντατικών ανασκαφών στην περιοχή.

Ιερός χώρος


Αρχαιόλογοι στο οίκημα του 6ου αιώνα π.Χ. που ανακαλύφθηκε στην Ρώμη. Το οίκημα έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου και χωρίζεται σε δύο δωμάτια, ενώ από τα χαρακτηριστικά του εκτιμάται ότι σε αυτό έμενε κάποιος σημαντικός άνθρωπος

«Η θέση της οικίας κοντά στον ναό δείχνει ότι ήταν ιερός χώρος και ότι οποιοσδήποτε ήταν ο ένοικός του παρακολουθούσε τι συνέβαινε εκεί μέσα», εκτίμησε η επικεφαλής αρχαιολόγος Σερλορέντζι.

Ήδη έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι το κτίσμα φιλοξενούσε την έδρα του βασιλιά Σέρβιου Τύλλιου, του έκτου και προτελευταίου βασιλιά της Ρώμης, ο οποίος έζησε από το 578 έως το 534 π.Χ. και που, αν και ήταν ο πρώτος που απέκτησε τον θρόνο όχι με την ψήφο του λαού, αλλά με κληρονομικό δικαίωμα, αργότερα θεωρήθηκε από τον λαό της Ρώμης για το έργο του ως ο καλύτερος βασιλιάς της πόλης. Επίσης οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι γύρω από το ανάκτορο του βασιλιά θα μπορούσαν να υπάρχουν πολυάριθμες απλές ξύλινες καλύβες του λαού.

«Είναι ακόμα πιο σημαντικό το ότι μπορούμε τώρα να επαναχρονολογήσουμε την αστικοποίηση της ζώνης του Κυρηνάλιου. Τα Σέρβια Τείχη περικλείουν μια περιοχή, η οποία ήταν ήδη κατοικημένη και δεν ήταν νεκρόπολη», σημείωσε η αρχαιολόγος Σερλορέντζι.

«Αυτό σημαίνει ότι η Ρώμη στην αρχή του 6ου αιώνα ήταν πολύ μεγαλύτερη απ” ό,τι θεωρούσαμε και δεν περιοριζόταν γύρω από την Αγορά». Η ανακάλυψη επανασχεδιάζει τον χάρτη της αρχαίας Ρώμης, η ίδρυση της οποίας τοποθετείται το 753 π.Χ., για την περίοδο από τον 6ο μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ.


Είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το αρχαιολογικό εύρημα ανατρέπει τη μέχρι σήμερα θεωρία ότι η περιοχή, στην οποία βρέθηκε, στον Κυρηνάλιο λόφο, χρησιμοποιείτο μόνον ως νεκρόπολη.

Πρόκληση η μετατροπή σε μουσείο

Ο επιβλέπων του Κολοσσαίου, του Εθνικού Μουσείου και της αρχαιολογικής περιοχής της Ρώμης, Φρανσέσκο Προσπερέτι, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «αξιοποιηθεί επαρκώς» το εύρημα. Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι το πώς θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσείο, δεδομένου ότι το οίκημα του 6ου αιώνα βρίσκεται μέσα σε ένα ιδιωτικό κτίριο. «Εξετάζουμε προτάσεις για τη μετατροπή του κτιρίου σε μουσείο διασφαλίζοντας τη συμβατότητα με τον σκοπό του και το να μην κλείσει η ανασκαφή», εξήγησε.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ