ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ερευνα: Σε πόσα χρόνια θα ψυχθεί και θα πεθάνει ο πλανήτης Γη - Τι λένε οι επιστήμονες

Τα δεδομένα που συγκέντρωσε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δείχνουν ότι το σύμπαν πεθαίνει αργά-αργά. Αλλά πιθανόν του μένουν τουλάχιστον μερικά δις. χρόνια μπροστά του.

Το σύμπαν πεθαίνει. Και πεθαίνει με αργό θάνατο. Το νέο έπεσε σαν αστροπελέκι στο μέσον αυτού του ήρεμου Αυγούστου: η ανθρωπότητα ζει σε ένα σύμπαν που παρακμάζει.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που έκανε αυτή τη σοκαριστική διάγνωση προτίμησε να το πει καθαρά: ζούμε στην πλάτη ενός γέρικου σύμπαντος, όλα όσα υπάρχουν γύρω μας είναι προορισμένα να πεθάνουν. Τα αστέρια μας γέρασαν, οι γαλαξίες παρήκμασαν ακόμη και τα στοιχειώδη σωματίδια είναι με το ένα πόδι στον τάφο.

«Από αυτή τη στιγμή, το σύμπαν είναι προορισμένο να παρακμάσει, σαν γηρατειά που κρατούν για πολύ. Το σύμπαν έχει καταρρεύσει σε ένα κρεβάτι, έβαλε την κουβέρτα πάνω του και ετοιμάζεται να κοιμηθεί τον αιώνιο ύπνο» δηλώνει ο Simon Driver, μέλος του Διεθνούς Κέντρου ραδιοαστρονομικών Ερευνών (Icrar), της Αυστραλίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Monde.


Η ομάδα των επιστημόνων μέτρησε την ενέργεια που παράγεται από 200.000 γαλαξίες και διαπίστωσε ότι είναι δύο φορές μικρότερη από εκείνη που παρήγαγε πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Σαν ένα γιγάντιο πυροτέχνημα, το σύμπαν κατανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του όταν ήταν ακόμη νέο σε ηλικία.

Ένα δευτερόλεπτο μετά το Big Bang, το σύμπαν έκαιγε με δισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, σε μια πυκνότητα που ξεπερνάει το αναμενόμενο, δημιουργώντας και καταστρέφοντας σωματίδια σε φρενήρεις ρυθμούς.

Σήμερα, 13,8 δις χρόνια αργότερα, ξεπέρασε την κορύφωση της ενέργειάς του. Απελευθερώνει από καιρού εις καιρόν καινούρια ενέργεια όταν προκαλεί θερμοπυρηνική σύντηξη στα αστέρια, αλλά, διαφορετικά, ζει με τη ρεζέρβα που κρατάει από την εποχή του Big Bang και περιμένει το τέλος του. Όταν και το τελευταίο αστέρι θα σβήσει, ο κόσμος μας θα γίνει μια κρύα άβυσσος, χωρίς ζωή.


Αυτό το σημαίνει; Ότι δεν θα έχουμε καν προλάβει να μάθουμε ποια ακριβώς μορφή έχει ο κόσμος, αν είναι άπειρο ή όχι ή αν φιλοξενεί κι άλλους πολιτισμούς σαν τον δικό μας;

Όλα θα τελειώσουν τόσο γρήγορα;

Όχι, απαντούν οι επιστήμονες. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το σύμπαν ζει το «ινδικό του καλοκαίρι». Μια ωραία ηλικία, όπου οι εξαλλοσύνες της νεότητας αφήνουν τη θέση του στην ωριμότητα και την ηρεμία.

Η στιγμή που και το τελευταίο φωτόνιο θα έχει χαθεί θα είναι σε εκατό δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τον Simon Driver. Υπάρχουν λόγοι ακόμη και για να είμαστε χαρούμενοι: τα αστέρια που γεννιούνται αυτή τη στιγμή θα ζήσουν πολλά δισεκατομμύρια χρόνια ακόμη (5 δισεκατομμύρια για τον Ηλιο μας). Ορισμένα μάλιστα από αυτά τα αστέρια θα λάμπουν ακόμη περισσότερο και από το γνωστό σύμπαν.

Ωστόσο οι επιστήμονες προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Υπάρχει εν πρώτοις η θεωρία τουBig Rip σύμφωνα με την οποία το σύμπαν όλο και αργοσβήνει εξαιτίας της απώλειας ενέργειας και κάποια στιγμή θα σκοτεινιάσει και θα διαλυθεί εντελώς. Ένα άλλο σενάριο λιγότερο δραματικό (και πιθανότερο, από όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή) είναι το εξής: το σύμπαν θα συνεχίσει να ψύχεται και θα σβήσει για πάντα. Τότε ο γαλαξίας μας θα αποβάλλει τα περισσότερα από τα αστέρια που του απομένουν σε ένα κοσμικό κενός και ό,τι απομείνει θα κατρακυλήσει σε μια κεντρική μαύρη τρύπα. Ολη η ύλη που γνωρίζουμε θα αποσυντεθεί. Και μόνο τότε το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε δεν θα υπάρχει πια.

Η ανθρωπότητα όπως την ξέρουμε σήμερα θα ζήσει τέτοιες στιγμές;

Όχι, απαντούν οι επιστήμονες και επισημαίνουν: Σε αυτό το στάδιο, ο Ηλιος θα έχει ήδη ρουφήξει τη Γη (σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια) και ο γαλαξίας μας θα συγχωνευθεί με την Ανδρομέδα (σε 10 δισεκατομμύρια χρόνια).

Και για όσους ανησυχούν ακόμη για το τι θα συμβεί, το επιστημονικό σάιτ Fusion υπενθυμίζει ότι σε κάθε περίπτωση, σε περίπου 100 χρόνια, η ανθρωπότητα θα έχει κάνει τον πλανήτη Γη αβίωτο και αυτό μπορεί να σημάνει και την πρόωρη εξάλειψή του. Ας μη μας πιάνει πανικός αμέσως!


Αυτός είναι ο ουρανός όπως θα φαίνεται από τη Γη σε 3,75 δισεκατομμύρια χρόνια: ο γαλαξίας μας θα έχει πλησιάσει όλο και περισσότερο τον γαλαξία Ανδρομέδα –Φωτό Nasa μέσω Flickr CC.