ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο χάρτης της Γης όπως δεν τον έχουμε δει ξανά - Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Το πού βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και όλες οι υπόλοιπες χώρες της υφηλίου είναι κάτι που μαθαίνει κανείς στο σχολείο.

Το World Economic Forum αλλάζει τη γεωγραφία του πλανήτη και αναδιατάσσει τις θέσεις που έχουν οι χώρες και οι ήπειροι επί τη βάση του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πρόκειται για τον χάρτη που έχει τον τίτλο «The World’s Economy Divided by Area» και βασίζεται στα στοιχεία που διαθέτει η CIA για τις παγκόσμιες οικονομίες (για κάθε χώρα ξεχωριστά) και το ποσοστό συμμετοχής τους στο συνολικό ΑΕΠ.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μεγαλύτερη οικονομία, με 17 τρισ. δολάρια, αναδεικνύεται η οικονομία των ΗΠΑ, η οποία αντιστοιχεί σχεδόν στο ¼ του παγκόσμιου ΑΕΠ (23,32%).

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αμερικανική οικονομία βασίζεται ως επί το πλείστον στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ σε πολύ μικρότερο βαθμό στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας.

Στον αντίποδα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με συμμετοχή 13,9% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, η κινεζική, βασίζεται τόσο στους τομείς των υπηρεσιών, όσο και της βιομηχανίας, με τον τομέα της γεωργίας, ωστόσο, να υστερεί.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι ο κλάδος των υπηρεσιών στην Κίνα θα συνεχίσει να επεκτείνεται, ενώ οι κλάδοι της βιομηχανία και της γεωργία να συρρικνώνεται.

Αξίζει να αναφερθεί πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, αυτή της Γερμανίας, αντιστοιχεί μόλις στο 5,17% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η ταπεινή ελληνική οικονομία, μόλις στο 0,33%.