ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Δοκιμή στο νέο σκάφος της SpaceX (Βίντεο)

Ενόψει της πρώτης επανδρωμένης αποστολής γύρω στο 2017, η αμερικανική SpaceX πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή του συστήματος εκτίναξης με το οποίο θα δραπετεύουν οι αστροναύτες σε περίπτωση προβλήματος κατά την εκτόξευση του σκάφους Crew Dragon.

Με μοναδικό επιβάτη μια κούκλα δοκιμών που προσομοιώνει τη συμπεριφορά του ανθρώπινου σώματος, το Dragon Crew υψώθηκε στην εξέδρα εκτόξευσης του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ χωρίς να βρίσκεται τοποθετημένο πάνω σε πύραυλο.

Αστροναύτες προς εκτόξευση

Την ώρα μηδέν, οκτώ πυραυλοκινητήρες SuperDraco πυροδοτούνται για πέντε δευτερόλεπτα στα πλαϊνά του σκάφους και το εκτοξεύουν στον αέρα. Το Crew Dragon συνεχίζει να ανεβαίνει για ακόμα 15 δευτερόλεπτα και μετά αρχίζει να πέφτει ελεύθερα προς τον Ατλαντικό, οπότε αναπτύσσει πέντε συνολικά αλεξίπτωτα για ομαλή προσθαλάσσωση.

Η δοκιμή διήρκεσε κάτι περισσότερο από 100 δευτερόλεπτα, και το σκάφος έπεσε στο νερό λιγότερο από 2 χιλιόμετρα μακριά από την εξέδρα εκτόξευσης.

Η ανάπτυξη συστήματος εκτίναξης ήταν απαίτηση της NASA προκειμένου να αναθέσει στη SpaceX τη μεταφορά των αστροναυτών της από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) -κάτι που σήμερα μπορούν να κάνουν μόνο τα ρωσικά Soyuz.

Ανάλογο σύστημα εκτίναξης έχει αναπτύξει και η Boeing για την κάψουλα CST-100, την οποία επίσης σχεδιάζει να αξιοποιήσει η NASA από το 2017.

Μια μη επανδρωμένη έκδοση του Dragon χρησιμοποιείται ήδη για τον ανεφοδιασμό του ISS.

Στην τελική του μορφή, ελπίζει η SpaceX το Crew Dragon δεν θα πέφτει με αλεξίπτωτο αλλά θα μπορεί να προσεδαφίζεται κατακόρυφα στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.