ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Μίνι ρομποτικές «σαΐτες» - κατάσκοποι από το Πεντάγωνο

Αμερικανοί επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα «μίνι» αεροσκάφος- drone, το οποίο χωρά στην παλάμη και μπορεί να ριχτεί σε μια περιοχή από τον ουρανό, λειτουργώντας σαν ένα smartphone με φτερά.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του AFP, το όνομα του «micro air vehicle» είναι «Cicada» (τζιτζίκι), εμπνευσμένο από το έντομο που ενέπνευσε τη δημιουργία του. Η βασική ιδέα είναι η ρίψη μεγάλου αριθμού σε μια εχθρική περιοχή, έτσι ώστε να μην μπορεί να τα καταστρέψει όλα ο αντίπαλος.

Το Cicada (το οποίο αποτελεί παρεμπιπτόντως ακρωνύμιο- Covert Autonomous Disposable Aircraft)είναι σχεδιασμένο για να είναι μικρότερο, φθηνότερο και απλούστερο από άλλα παρεμφερή ρομποτικά αεροσκάφη- αλλά συνάμα ικανό να φέρει σε πέρας τις αποστολές του, όσον αφορά στην παρακολούθηση περιοχών και στόχων.

Το πρωτότυπο κόστισε μόλις 1.000 δολάρια, με την τιμή να εκτιμάται πως μπορεί να πέσει στα 250 το κομμάτι, σύμφωνα με τον Άαρον Καν, του Naval Research Laboratory. Δεν διαθέτει κινητήρα και έχει μόλις 10 κομμάτια- στην ουσία είναι μια σαΐτα με ένα κύκλωμα πάνω.

Είναι σχεδιασμένο να ίπταται στις προγραμματισμένες συντεταγμένες GPS, αφού έχει πρώτα ριχθεί από κάποιο μεγαλύτερο αεροπλάνο, αερόστατο ή μεγαλύτερο drone.

Μπορεί να πετάξει σε ταχύτητα περίπου 74 χιλιομέτρων ανά ώρα και είναι πρακτικά αθόρυβο, ενώ οπτικά δεν διαφέρει πολύ, από απόσταση, από ένα πουλί.

Διαθέτει αισθητήρες που μπορούν να πραγματοποιήσουν μετεωρολογικές μετρήσεις, αλλά προσφέρεται και για πολλές άλλες αποστολές, καθώς μπορεί να φέρει διάφορους άλλους αισθητήρες και μικρόφωνα.

«Τους βάζεις ένα μικρόφωνο ή αισθητήρα δονήσεων, τα ρίχνεις σε έναν δρόμο και σου λένε πότε “ακούνε” ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό που κινείται στον δρόμο» αναφέρει ο Καν. «Ξέρεις πόσο γρήγορα και προς ποια κατεύθυνση κινούνται.

Επίσης, θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με μαγνητικούς αισθητήρες για τον εντοπισμό εχθρικών ναυτικών σκαφών ή με ειδικά μέσα για υποκλοπές. Ωστόσο, είναι δύσκολος ο εξοπλισμός τους με κάμερες, καθώς η μετάδοση του βίντεο θα απαιτούσε πολύ μεγάλο bandwidth.

Προς το παρόν, η πρώτη χρήση τους αναμένεται να έχει μετεωρολογικό χαρακτήρα, για την συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τυφώνες, καθώς, όπως αναφέρεται, το Cicada είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό.