ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Πάπας Φραγκίσκος: Άγγελος της ειρήνης ο Αμπάς

Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε χθες Σάββατο με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στον οποίο είπε πως τον σκέφτεται σαν έναν “άγγελο της ειρήνης”, μερικές ημέρες αφότου το Βατικανό ολοκλήρωσε μια διμερή συμφωνία η οποία επισημοποιεί την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Αγία Έδρα.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για περίπου 20 λεπτά στο Βατικανό χθες. Θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα Κυριακή, σε μια τελετή αγιοποίησης δύο Παλαιστινίων.

Την περασμένη Τετάρτη, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι πρόκειται σύντομα να υπογραφεί μια διμερής συμφωνία με το κράτος της Παλαιστίνης για το νομικό καθεστώς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα παλαιστινιακά εδάφη.

Είναι η πρώτη επίσημη διμερής συμφωνία που θα συναφθεί, επιβεβαιώνοντας τη de factoαναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από το Βατικανό, που πάντως ήταν γνωστή από τη στιγμή που η Παλαιστίνη έλαβε καθεστώς κράτους μη μέλους-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη το 2012.

Σε μια ανακοίνωσή του το Βατικανό ανέφερε ότι ο Φραγκίσκος και ο Αμπάς συνομίλησαν σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν σύντομα απευθείας διμερείς επαφές της κυβέρνησης του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.


Ο Φραγκίσκος έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε χειρονομίες με σκοπό την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό, που όμως απορρίπτει η ισραηλινή δεξιά και δεν παίρνουν σοβαρά ριζοσπαστικές παλαιστινιακές οργανώσεις όπως η Χαμάς.