ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ένας καινούριος «εφιάλτης σε αναμονή» Τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο απέναντι από την Κερύνεια

Απέναντι από τις ακτές της Κερύνειας, στο Άκκιουγιου, ξεκίνησε στις 14 Απριλίου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα του Αττίλα, με ρωσικό σχέδιο.

Οι τέσσερεις αντιδραστήρες θα τεθούν σε λειτουργία το 2020. Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες διεθνούς κύρους, θα είναι ένας καινούριος «εφιάλτης σε αναμονή».

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω σε ενεργό σεισμογενές ρήγμα. Επιπλέον, θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, ενώ η ανατολική Μεσόγειος θα χρησιμοποιείται συστηματικά ως «δρόμος μεταφοράς» πυρηνικών αποβλήτων.

Επίσης, οι πυρηνικοί σταθμοί δεν θα πάψουν να αποτελούν στόχους τρομοκρατικών ενεργειών, ειδικά σε μια χώρα που δεν διαθέτει υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Τέλος, αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και, δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, ούτε εντός, ούτε εκτός της Τουρκίας.

Το γεγονός αυτό δίνει συνάμα την ευκαιρία για συσπείρωση και συστράτευση πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και ανθρώπων απ’ όλες τις χώρες της περιοχής, και όχι μόνο, με σκοπό να αντισταθούν για να μη γίνει το έργο.