ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Βρέθηκε η μυθική «Λευκή Πόλη» στην Ονδούρα;

Η «Λευκή Πόλη», που βρίσκεται στην Ονδούρα, αποτελεί έναν από τους πιο μυστήριους προορισμούς για τους αρχαιολόγους όλου του κόσμου.

Η αρχαία πόλη, η οποία βρίσκεται στα δάση της Ονδούρας, έχει διατελέσει σημαντικό ρόλο στη μυθολογία των λαών της Κεντρικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τους μύθους, η πόλη είχε ως άρχοντα έναν θεό με τη μορφή πιθήκου, που είχε απαγάγει μαζί με τους συντρόφους του τις πιο όμορφες κοπέλες της περιοχής για να τεκνοποιήσει.

Από την ένωση των θεών πιθήκων με τις κοινές θνητές προέκυψε μια φυλή ανθρωπόμορφων πιθήκων.

Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι αλλά και οι τυχοδιώκτες γοητεύτηκαν περισσότερο από τις αφηγήσεις των κατοίκων, οι οποίοι διηγούνται ότι η πόλη είναι γεμάτη από ναούς φτιαγμένους από έβενο και χρηματοκιβώτια γεμάτα χρυσάφι.

Παρά τις προσπάθειες των αρχαιολόγων για να βρουν υπολείμματα του μυθικού πολιτισμού, η «Λευκή Πόλη» διατηρούσε το πέπλο του μυστηρίου που την περιέβαλε.

Όμως, μια ομάδα επιστημόνων του National Geographic, η οποία εξερευνούσε μια αχαρτογράφητη περιοχή στη ζούγκλα Μοσκίτα, υποστηρίζει ότι βρήκε σημάδια του αρχαίου αυτού πολιτισμού.

Ο επιστήμονας Ντάγκλας Πρέστον περιγράφει:

«Βρήκαμε το πάνω μέρος τελετουργικών θρόνων, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με μορφές που απεικονίζουν φίδια, ζωόμορφα σχήματα και γύπες, καθώς και ένα κεφάλι πιθήκου».


Ο χάρτης της περιοχής. Με το κόκκινο χρώμα επισημαίνεται η τοποθεσία όπου πιστεύεται ότι υπάρχει η «Λευκή Πόλη»

Οι αρχαιολόγοι έφτασαν σε αυτή την ανακάλυψη χάρη στη χαρτογράφηση την οποία έκαναν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χιούστον. Οι χαρτογράφοι πέταξαν πάνω από τη ζούγκλα της Μοσκίτα και σάρωσαν με ακτίνες λέιζερ το έδαφος, με σκοπό να βρουν σημάδια ανθρώπινης παρέμβασης στον χώρο.

Οι έρευνές τους οδήγησαν στην αχαρτογράφητη περιοχή της ζούγκλας, στην οποία ανακαλύφθηκαν τα υπολείμματα του αρχαίου πολιτισμού. Οι αρχαιολόγοι δεν μετακίνησαν τα ευρήματα, καθώς έχουν ως πρόθεση να επιστρέψουν με καλύτερο εξοπλισμό και να αρχίσουν τις ανασκαφές.

Αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη της «Λευκής Πόλης», θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη στην αμερικανική ήπειρο μετά το Μάτσου Πίτσου, στο Περού.