ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Βόμβα Περιστέρη για Αμφίπολη

«Πρέπει να εστιάσουμε στο ίδιο το μνημείο και όχι στα κόκαλα, που για μένα δεν σημαίνουν πολλά. Δεν μπορείς να χρονολογήσεις από τους νεκρούς. Για μένα οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα».

Αυτά δηλώνει σε συνέντευξή της στη Real News η Κατερίνα Περιστέρη, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη. Μάλιστα, προχωράει ακόμα παραπέρα, λέγοντας ότι «εμένα το θέμα “σκελετοί” δεν μου λέει τίποτε. Hταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα. Οι τυμβωρύχοι είχαν ρημάξει τα πάντα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, στον νεκρικό θάλαμο όπου έψαχναν τους μεγάλους θησαυρούς έγινε η μεγάλη ζημιά, η τεράστια καταστροφή».

Όσο για το σε ποιους ανήκουν οι σκελετοί, ήταν αποστομωτική: «Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίας που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από αρχαιοκάπηλους. Άλλωστε, το σκελετικό υλικό δεν βρισκόταν σε ένα σημείο».

Αναφερόμενη στον κύριο νεκρό, είπε: «Ποιος είναι ο κύριος νεκρός; Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι σκελετικού υλικού από τον νεκρό που βρέθηκε πιο χαμηλά από τους υπόλοιπους, δηλαδή κοντά στο δάπεδο, και ανήκει σε έναν κοντούλη 1,60 μ. και αυτού, όμως, τον σκελετό τον είχαν ανακατέψει οι τυμβωρύχοι. Και έπειτα, αν πράγματι ήταν πολύτιμος ο νεκρός, μπορεί ακόμη και να τον είχαν πάρει».

Στην ίδια συνέντευξη η Κατερίνα Περιστέρη μιλά και για όλα τα άλλα θέματα που έχουν προκύψει: απαντάει στους επικριτές της, εκφράζει την πικρία της, περιγράφει τα συναισθήματά της για τις βολές που δέχθηκε, ενώ μιλάει αναλυτικά για το «μοναδικό ταφικό συγκρότημα», κάνοντας εκτενή αναφορά στην πρώτη φάση της ανασκαφής αλλά και το τι θα επακολουθήσει.