ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Πώς οι Μάγια προσπάθησαν να αποτρέψουν την καταστροφή τους (Βίντεο)

Μέσα σε ένα ήσυχο δάσος στο Μπελίζ, μία λίμνη με γαλαζοπράσινα νερά κρύβει τα απομεινάρια ενός πολιτισμού, όταν οι αρχαίοι Μάγια έκαναν θυσίες στον θεό του νερού για να σταματήσει την ξηρασία, που τελικά οδήγησε στην παρακμή του πολιτισμού τους.

Στην περιοχή Κάρα Μπλάνκα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ναό του νερού: μια μικρή πλατεία με δύο μικρότερες δομές. Η κύρια δομή βρίσκεται δίπλα στη λίμνη, όπου οι προσκυνητές προσέφεραν θυσίες στον θεό του νερού και στους δαίμονες του κάτω κόσμου.

Το εύρημα δείχνει ότι οι Μάγια είχαν πλήρη επίγνωση της σταδιακής κατάρρευσης της αυτοκρατορίας τους λόγω της ξηρασίας, γύρω στο 800 μ.Χ.

Κάτω από λευκά βράχια της Κάρα Μπλάνκα οι προσκυνητές άφηναν αντικείμενα και κύπελλα στα βάθη της λίμνης. Οι προσφορές συχνά έρχονταν από πολύ μακριά, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα ήταν αισθητό σε όλο τον κόσμο.

«Οι προσκυνητές έρχονταν εκεί για να εξαγνιστούν και να κάνουν προσφορές», λέει η αρχαιολόγος Λίζα Λουτσέρο από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η οποία ηγήθηκε της ομάδας που εξερεύνησε τα ερείπια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξερευνούν τα βάθη της λίμνης βρίσκοντας τις προσφορές και τα απομεινάρια από τις θυσίες: «Ηταν ένα ιδιαίτερο μέρος με μια ιερή λειτουργία» εξηγεί.

Αλλά ο ναός δεν είχε πάντα τόσους προσκυνητές, αφού όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, οι προσφορές αυξήθηκαν υπερβολικά τα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας των Μάγια. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει την περίοδο που οι Μάγια προσπαθούσαν να εξευμενίσουν τον Τσαάκ. Οπως εξηγεί ο αρχαιολόγος Αντριου Κινκέλα του Μουρπαρκ Κολετζ στην Καλιφόρνια, οι προσφορές στο ιερό ξεκίνησαν να γίνονται μετά από εκτεταμένη ξηρασία που είχε εξασθενίσει τον αρχαίο κόσμο των Μάγια.

Αλλά φαίνεται ότι ο Τσαάκ και οι θεοί του κάτω κόσμου, είχαν ήδη αποφασίσει για την πτώση των Μάγια προκαλώντας πλημμύρες και μετά σταματώντας απότομα την βροχή. Ο ανθρωπολόγος Ντάγκλας Κένετ και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανέφεραν ότι οι σταλαγμίτες δείχνουν ότι η υψηλή βροχόπτωση πιθανόν οδήγησε σε μια πληθυσμιακή έκρηξη που κράτησε μέχρι το 660 μ.Χ. και στη συνέχεια η βροχή σταμάτησε καταστρέφοντας τον πολιτισμό τους.

Η διαρκής ανομβρία ανέτρεψε τους βασιλιάδες των Μάγια και οι πόλεις τους ξεκίνησαν να καταρρέουν ξεκινώντας από το 800 μ.Χ. σε όλη την Κεντρική Αμερική. Η έλλειψη βροχής ευθύνεται επίσης για τη «λατρευτική μανία» που οδήγησε τους πιστούς να κάνουν θυσίες στον θεό Τσαάκ προκειμένου να σταματήσει η ξηρασία.










Πηγή