ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Επιμένει η Παλαγγιά πως γνωρίζει τον νεκρό της Αμφίπολης…» Ο ένοικος δεν είναι…»

Αίσθηση κάνει η νέα τοποθέτηση της καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ολγας Παλαγγιά, η οποία «ξαναχτυπά» λέγοντας ότι ο ένοικος του τάφου στην Αμφίπολη είναι απλώς ένας κοινός θνητός.

Η καθηγήτρια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι ο τάφος δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξανδρο και τους στρατηγούς του και τόνισε ότι ο τάφος είναι πιθανόν για κάποιον πολίτη του τέλους του 4ου ή και 3ου π.Χ. αιώνα. «Δεν είναι και τόσο σπουδαίος ο συγκεκριμένος τάφος, έχουν βρεθεί και άλλοι ανάλογοι και μάλιστα στην ίδια την Αμφίπολη» είπε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και επεσήμανε πάντως ότι «στην αρχή έβαλαν πολλούς νεκρούς στον τάφο. Μετά δεν μπορούσαν να βάλουν άλλους και έσκαψαν παρακάτω – όπου βρέθηκε ο κιβωτιόσχημος».

Η κυρία Παλαγγιά ανέφρε ότι ο πυρήνας αυτός του τάφου είναι Μακεδονικός, όμως από πάνω του στήθηκε το πιο πλούσιο και εντυπωσιακό ύστερο ελληνιστικό – ρωμαϊκό μνημείο. Μάλιστα είπε ότι αν βγάλουν τα μάρμαρα Θάσου που είναι μεταγενέστερα, θα βρουν πιθανόν και άλλες μακεδονικές τοιχογραφίες.

Σε συνέντευξη της σε διαδικτυακή εφημεριδα, η καθηγήτρια επανέλαβε μάλιστα ότι ο ένοικος του τάφου στον τύμβου του Κάστα είναι κοινός θνητός «Έχουμε πράγματι έναν μακεδονικό τάφο, κιβωτιόσχημο, ο οποίος δεν διαφέρει σε τίποτα από δεκάδες άλλους που έχουν αποκαλυφθεί σε όλη την Μακεδονία, αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Αμφίπολη. Ο τάφος δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο και επομένως αυτός που είναι θαμμένος εκεί ήταν μάλλον ένας κοινός θνητός, ένας απλός Αμφιπολίτης, όπως και όλοι οι άλλοι που έχουν βρεθεί στην περιοχή προηγουμένως. Δεν ξέρω εάν είναι άντρας ή γυναίκα, ξέρω όμως ότι δεν είναι ούτε βασιλιάς, ούτε στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ούτε κάποια επιφανής προσωπικότητα».