ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

«Δεν ξέρω τι θα πω όταν πατήσουμε το πόδι μας στη Σελήνη»

Στις 21 Ιουλίου του 1969 ο αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ έκανε «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα», όντας ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.

Λίγες ημέρες πριν από την ιστορική στιγμή της προσελήνωνης στο φεγγάρι, ο Νιλ Άρμστρονγκ είχε απαντήσει με ένα γράμμα σε μια θαυμαστή του, λέγοντάς της με λίγα λόγια ότι δεν είχε ιδέα τι θα έλεγε όταν –και αν – έφτανε η στιγμή να πατήσουν στη Σελήνη.

Το γράμμα του αμερικανού αστροναύτη είχε αποδέκτη την A. O. Teller από τη Χαβάη και εστάλη στις 23 Ιουνίου του 1969.


Σε αυτό, αποκάλυπτε ότι δεν είχε αποφασίσει τι θα έλεγε αν η διαστημική αποστολή του Apollo 11 στεφόταν με επιτυχία, λέγοντας ακόμη ότι ήλπιζε να της άρεσε «όποιο κι αν ήταν τελικά το μήνυμα που θα είχαν».

«Εκτιμούμε που κάθισες να μας γράψεις μια πρόταση για το τι μήνυμα θα μπορούσαμε να στείλουμε από την επιφάνεια της Σελήνης. Όμως στην παρούσα φάση δε γνωρίζουμε τι θα μας έρθει εκείνη τη στιγμή, εφόσον η αποστολή προσελήνωσης στεφθεί με επιτυχία» έλεγε στο γράμμα του, μια φωτογραφία του οποίου δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail στην ιστοσελίδα της.


Το γράμμα που φέρει την υπογραφή του Άρμστρονγκ αλλά και αυτή του Buzz Aldrin, πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο RR Auction στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης έναντι 24.000 δολαρίων.

«Το συγκλονιστικό αυτό γράμμα αναφέρεται σε μια από τις πιο σημαντικές ιστορικά εκπομπές όλων των εποχών: τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν στη Γη από τη Σελήνη. Είναι η μοναδική αλληλογραφία που έχουμε δει ανάμεσα στον Armstrong τον Aldrin και κάποιον εκτός της NASA, αναφορικά με μία από τις πιο γνωστές φράσεις της σύγχρονης ιστορίας» δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών.