ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

"Ως Βρετανίδα ντρέπομαι. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα"

H Βρετανή ανταποκρίτρια του Guardian στην Aθήνα, Έλενα Σμιθ, υπερασπίζεται την Ελλάδα, σ’ ένα άρθρο κόλαφος, σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Ως Βρετανή σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» είναι χαρακτηριστικά ο τίτλος του άρθρου της στον Observer.

Η δημοσιογράφος γράφει: «Δεν υπάρχει αντίλογος. Τα Μάρμαρα του Παρθένωνα ή ελγίνεια, που κοσμούν εδώ και 200 χρόνια το κακοφωτισμένο Βρετανικό Μουσείο, πρέπει να γυρίσουν στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν» και προσθέτει:

«Δεν θα κρυφτώ. Με τις αθάνατες λέξεις του Λόρδου Βύρωνα: Είμαι με την Ελλάδα. Και φυσικά είμαι ενθουσιασμένη που αυτή η διαμάχη, η οποία θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και καιρό, αν η λογική και η αξιοπρέπεια είχαν επικρατήσει, προκύπτει ξανά και μάλιστα με σθένος, μετά την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα».

Η Βρετανή μάλιστα, χαρακτηρίζει ψεύτικο τον ισχυρισμό των Βρετανών ότι είναι καλύτερα τα Γλυπτά να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο γιατί «εξυπηρετούν το παγκόσμιο κοινό», ενώ επισημαίνει πως οι Έλληνες ζήτησαν πρώτη φορά πίσω τα Γλυπτά επί βασιλείας του Όθωνα, του πρώτου τους βασιλιά μετά την ανεξαρτησία τους το 1830, και πολύ πριν η Μελίνα Μερκούρη (πριν τρεις δεκαετίες) επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο.

«Το να αρνείται κανείς το αίτημα της Ελλάδας ως εθνικιστικό είναι ακραίο» επισημαίνει.

Επιπλεόν δηλώνει εντυπωσιασμένη με τη στάση και την υπομονή των Ελλήνων λέγοντας: «Αν ένα βρετανικό μνημείο είχε την ίδια τύχη, τρέμω στην ιδέα του ποια θα ήταν η αντίδραση. Αλλά και πάλι, έχω εντυπωσιαστεί με την ψυχραιμία που δείχνει η Αθήνα. Με την ευγένεια πως το ένα έθνος ξέρει το άλλο, οι Έλληνες έχουν επιλέξει το διάλογο από το θυμό, την ειρήνη από τη μνησικακία, το χιούμορ από την έχθρα».

Τέλος δηλώνει: «Η Ελλάδα πέρασε μια από τις χειρότερες στιγμές της πρόσφατα. Η επανένωση των Γλυπτών θα ήταν μια ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα σε δύσκολες στιγμές βρισκόταν στο πλευρό της Βρετανίας. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Η ευκαιρία αυτή είναι τώρα και για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να την αδράξει. Θα ήταν, όπως θα έλεγε το Στίβεν Φράι, πράξη μεγαλοσύνης».