ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τέλος στις δοκιμές θεραπειών και φαρμάκων σε ζώα!

Τέλος στις δοκιμές θεραπειών και φαρμάκων σε ζώα, γεγονός το οποίο σημαίνει σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται ώστε να διαπιστώνεται η αποτελεσματικότητα κάθε θεραπείας, βάζει η δημιουργία μικροτσίπ που θα μιμούνται τα όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Μικροτσίπ, που δεν θα είναι μεγαλύτερα από ένα κινητό τηλέφωνο, θα υποκαθιστούν ανθρώπινα όργανα, όπως οι πνεύμονες ή το συκώτι, και θα χρησιμοποιούνται για να διαπιστώνεται η αντίδραση του οργανισμού σε νέα φάρμακα. Οι ερευνητές τα αποκαλούν «ανθρώπους σε τσιπάκια» και οι δημιουργοί τους φιλοδοξούν να κατασκευάσουν «φάρμες τεχνητών ανθρώπων», ώστε σε διάστημα τριών ετών να μη χρησιμοποιούνται πλέον πειραματόζωα (που ετησίως ξεπερνούν τα 100.000.000) για τη δοκιμή θεραπειών, τροφίμων ή χημικών ουσιών.

Ο ειδικός επιστήμονας Ούβε Μαρξ ο οποίος εργάζεται για την εταιρία TissUse θεωρεί, όπως είπε σε συνέδριο που έγινε στην Πράγα, πως το μικροτσίπ που θα είναι δέκα όργανα μαζί αναμένεται να είναι έτοιμο ως το 2017. Σύμφωνα με τους «Sunday Times», αν όλα εξελιχθούν καλά, τα περισσότερα εργαστήρια όπου γίνονται έρευνες με πειραματόζωα θα βάλουν λουκέτο. Απλοποιώντας την ερμηνεία της μεθόδου, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό που θέλουν να κάνουν οι επιστήμονες είναι ένα είδος «φάρμας ανθρώπων», όπως στην ταινία «The Matrix». Μόνο που δεν θα συγκεντρώνονται άνθρωποι για να προσφέρουν την ενέργεια του σώματός τους, αλλά μικροτσίπ, για να δοκιμάζονται φάρμακα και όχι μόνο, προσφέροντας λύσεις για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ασθενειών.

Αν το concept ολοκληρωθεί όπως είναι προδιαγεγραμμένο να γίνει, θα δοθεί η δυνατότητα απαγόρευσης των δοκιμών σε ζώα, όπως ήδη έχει γίνει -στην Ευρωπαϊκή Ενωση τουλάχιστον- με τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα.