ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Μεγάλη διπλωματική νίκη του Πούτιν

Ομπάμα και Μέρκελ κάνουν πίσω για κυρώσεις και ουκρανικό πρόβλημα.

Πρόκειται χωρίς καμία δόση υπερβολής για μεγάλη διπλωματική νίκη του μετρ της παγκόσμιας διπλωματίας, του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι πρωτοβουλίες του σε διπλωματικό επίπεδο, η επιμονή του στην επίτευξη πολιτικής λύσης στο καυτό ουκρανικό ζήτημα απέδωσαν καρπούς. Παράλληλα, η καθαρή και σταθερή χωρίς ενδοιασμούς στάση του, απέναντι στις όποιες κυρώσεις και απειλές των δυτικών κατά της Ρωσίας, ανάγκασαν τους ηγέτες της Δύσης, κυρίως τις ΗΠΑ, να αποδεχθούν το αυτονόητο πλέον: Ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια στρατιωτική και διπλωματική σκακιέρα.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαίοι εταίροι διστάζουν να αποφασίσουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, γεγονός που πολλαπλασιάζει σε ισχύ τη διπλωματική νίκη Πούτιν. Κυρίως όμως, οι κινήσεις του ρώσου προέδρου, έφεραν το σημαντικότερο αποτέλεσμα: να σταματήσει ο εμφύλιος στην Ουκρανία και να μπει τέλος στην αιματοχυσία αθώων ανθρώπων με παράλληλη αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτονομιστών. Αργά χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μεσούσης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, προέβη σε μια σιβυλλική μεν, σαφέστατη δε δήλωση, στην οποία έλεγε ότι «οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας είναι δυνατόν να αρθούν αν εφαρμοστεί η απόφαση για την πολιτική λύση και κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία».

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πετρό Ποροσένκο επίσης από την Ουαλία, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε έτοιμος για πολιτική λύση, που θα εδράζεται σε όσα είχαν συζητήσει με τον πρόεδρο Πούτιν και θα έχουν οδηγό τις προτάσεις του ρώσου προέδρου.

Με δεδομένο λοιπόν, ότι ο βασικός εμπνευστής της εν λόγω πρότασης για πολιτική λύση στο ουκρανικό ζήτημα είναι ο ρώσος ηγέτης, είναι κατανοητό σε όλους, ότι η Δύση πλέον έχει αποδεχθεί τις προτάσεις Πούτιν, με ότι αυτό συνεπάγεται. Την ίδια στιγμή όμως, ο ρώσος ηγέτης, με δεδομένη την εμμονή των δυτικών να εγκαταστήσουν δύναμη ταχείας αντίδρασης στην ανατολική Ευρώπη και τα σενάρια για εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στην Ουκρανία, κατέστησε σαφές προς τις ΗΠΑ ειδικότερα, ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει «casus belli» για την Ρωσία.

Ειδικότερα, ο ουκρανός πρόεδρος Πετρό Ποροσένκο χθες από την πόλη Νιούπορτ όπου διεξάγεται η Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε έτοιμος για πολιτική λύση, ενώ υπογράμμισε πως θα προχωρήσει σε σημαντικά βήματα, όπως, γενική αμνηστεία, ανταλλαγή αιχμαλώτων, αποκέντρωση της εξουσίας σε περιοχές του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και παραχώρηση δικαιωμάτων. Παράλληλα, υποσχέθηκε γενική κατάπαυση του πυρός και συνέχιση της πολιτικής διαλόγου στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου των 12 σημείων που υπεγράφη χθες από την τριμερή Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του ουκρανού προέδρου στον ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Θα δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα βασίζεται στα όσα είπαμε στη μακρά συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος. Προς επίρρωση αυτών, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Λουσένκο διαβεβαίωσε από το Κίεβο ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να για την κατάπαυση του πυρός, υπακούοντας στις εντολές Ποροσένκο.

Λίγο μετά τις νέες σοβαρές εξελίξεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ζήτησε συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή της.

Ένα εικοσιτετράωρο πριν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, μιλώντας από το Νιούπορτ της Ουαλίας για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία, επεσήμανε πως κανείς δεν θα ήθελε ένα πόλεμο, μια γενικευμένη ένοπλη σύρραξη: «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης. Και για να διευκολυνθεί μια τέτοια πολιτική λύση, πιστεύω ακράδαντα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά απέναντι στη στάση της Ρωσίας, με βαθύτερες, ευρύτερες και πιο αυστηρές κυρώσεις που θα συνδράμουν στην περαιτέρω απομόνωση της Μόσχα και θα «χτυπήσουν» τη ρωσική οικονομία».

Είναι «αιτία πολέμου»

Με σαφή προειδοποίηση τόσο στο Κίεβο όσο και προς την Ουάσιγκτον, η Μόσχα ξεκαθαρίζει τη θέση της αναφορικά με τα σενάρια των τελευταίων ημερών για συμφωνία Ποροσένκο-Ομπάμα σχετικά με εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στην Ουκρανία. Μέσω του επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Δούμας Αλεξέι Πουσκόφ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, διαμηνύει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα αποτελέσει casus belli (αιτία πολέμου) για την Ρωσία. Ο Αλεξέι Πουσκόφ μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή, οι ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Ουκρανίας. «Θεωρητικά είναι δυνατόν, με διμερή συμφωνία, χωρίς την συγκατάθεση των άλλων κρατών – μελών του ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Πουσκόφ, «αλλά αυτό θα ήταν αιτία πολέμου» είπε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια άμεση πρόκληση για τη Ρωσία και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ είναι αμφίβολο να αποφασίσουν μια τέτοια κίνηση. Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή θα σήμανε νέα επιδείνωση και νέο πλήγμα στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.
Πηγή