ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ώρα να μάθουμε αν υπάρχει ζωή στο σύμπαν

Η ύπαρξη ζωής σε άλλα σημεία του σύμπαντος είναι αναπόφευκτη, δηλώνει η Δρ. Σάρα Ζίγκερ, καθηγήτρια πλανητολογίας στο πανεπιστήμιο MIT των ΗΠΑ, σε μια δημοσίευσή της στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Προσθέτει, δε, ότι η εξερεύνηση του διαστήματος βρίσκεται ίσως στο πιο ενδιαφέρον μεταίχμιο της ιστορίας της.

«Μπορούμε πλέον να πούμε με σιγουριά πως για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, είμαστε στο σημείο να ψάξουμε με αξιώσεις για σημάδια ζωής σε μερικές εκατοντάδες από τα κοντινότερα σε μας άστρα. Ο Γαλαξίας μας έχει 100 δισεκατομμύρια άστρα και το Σύμπαν έχει περισσότερους από 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, οπότε βασιζόμενοι σε απλές πιθανότητες το ενδεχόμενο να υπάρχει ζωή εκεί έξω φαίνεται αναπόφευκτο», γράφει η καθηγήτρια.

Με την ανάπτυξη όλο και πιο ισχυρών τηλεσκοπίων, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει χιλιάδες πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, γνωρίζοντας πλέον ότι τα περισσότερα άστρα φιλοξενούν τουλάχιστον ένα πλανήτη. Παράλληλα, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ορισμένοι εκτιμούν ότι θα υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα να παρατηρηθεί η χημική σύσταση των πλανητών, δηλαδή να μάθουμε αν υπάρχουν αέρια αέρια που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής, όπως το μεθάνιο ή το οξυγόνο.

Μαζί με τα νέα τηλεσκόπια, αναπτύσσονται και τεχνικές παρατήρησης οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν για την απευθείας παρατήρηση των πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος. «Για να έχουμε την κατάλληλη αυτοπεποίθηση πως η έρευνά μας θα αποδώσει καρπούς, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα απευθείας παρατήρησης τουλάχιστον 1.000 εξωπλανητών στα πιο κοντινά αστρικά συστήματα που μοιάζουν με το δικό μας. Στεκόμαστε σε ένα κατώφλι της ανθρώπινης ιστορίας καθώς σύντομα πρόκειται να μάθουμε εάν υπάρχει οποιουδήποτε είδος ζωής πέρα από τη Γη», αναφέρει η Δρ. Ζίγκερ.