ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Γήινες τοποθεσίες βγαλμένες κατευθείαν από το Διάστημα

Υπήρξαν άραγε εποχές που κυριαρχούσαν στη Γη οι Τιτάνες και οι δράκοι;

Λέτε να επισκέφθηκαν πράγματι τον πλανήτη μας εξωγήινοι και να όργωσαν την επικράτειά του;

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσεις τα απόκοσμα τοπία της Γης!

Σίγουρα οι επιστήμονες έχουν λογικοφανείς εξηγήσεις για τις παραξενιές της οικουμένης, αν και οι θρύλοι είναι αυτοί που επιστρατεύονται συνήθως για να εξηγήσουν τοπία με απόλυτη συμμετρία, εξώκοσμα χρώματα και φυσικές κατασκευές που μοιάζουν να έχουν προέλθει από ανθρώπινο (ή εξωγήινο) χέρι.

Καλυπτόμενα λοιπόν με το πέπλο του μυστηρίου και μοιάζοντας να έχουν ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ας κάνουμε μια γυροβολιά στην υφήλιο για να δούμε φυσικές παραστάσεις που υπερβαίνουν τις συνήθεις νόρμες του ωραίου.

Και ναι, η φαντασία της Φύσης ξεπερνά τη δική μας…

Το ηφαίστειο Pu’u O’o (Χαβάη)


Το πιο ενεργό ηφαίστειο των τελευταίων 5 αιώνων, το Pu’u O’o ξερνά αδιάλειπτα λάβα, φωτιές και καπνούς από το 1983 χαρίζοντας ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα. Και δεν έχει βέβαια σκοπό να καταλαγιάσει στο κοντινό μέλλον…

Οι Σοκολατένιοι Λόφοι (Φιλιππίνες)


Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους για τη σύσταση και το χρώμα τους, οι ακριβώς 1.268 Σοκολατένιοι Λόφοι παραμένουν ένα από τα πλέον σπάνια και παράξενα γεωλογικά φαινόμενα της Γης, με τους επιστήμονες και τη λαϊκή θυμοσοφία να ερίζουν ακόμα για το τι να συνέβη άραγε πριν από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια και να γέννησε το λαχταριστό αυτό τοπίο…

Το βουνό Tianzi (Κίνα)


Απίστευτα ψηλοί και λιγνοί, είναι γεωλογικό θαύμα πώς δεν έχουν ακόμα καταρρεύσει οι 3.000 περίπου βράχοι στα 380 εκατομμύρια χρόνια της ζωής τους. Πώς να μην ονομαστεί το βουνό «Γιος του Ουρανού» και πώς να μη λειτουργήσει ως φόντο για τον πλανήτη Πανδώρα στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Avatar»; Στον ουρανό το γύρευε, στη Γη το βρήκε ο Τζέιμς Κάμερον το ντεκόρ για το φιλμ του…

Το πέτρινο δάσος Naigu (Κίνα)


Καλύπτοντας μια έκταση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων(!), το «Μαύρο Πέτρινο Δάσος», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι το διαμάντι της περιοχής. Ο ασβεστόλιθος διαβρώθηκε κάπου 270 εκατομμύρια χρόνια πριν σχηματίζοντας ένα από τα πλέον απόκοσμα τοπία της Γης…

Οι Κόκκινοι Αμμόλοφοι (Ιορδανία)


Δεν υπάρχει αμφιβολία γιατί οι γηγενείς την αποκαλούν «Κοιλάδα του Φεγγαριού» ούτε γιατί επιλέχθηκε η τριανταφυλλί έρημος της Νότιας Ιορδανίας ως φυσικό σκηνικό για τον «Λόρενς της Αραβίας»! Μνημείο της UNESCO και σπίτι των Βεδουίνων, η μείξη κόκκινης άμμου και μαύρου βασάλτη παραμένει μοναδική στη Γη…

Ο Λαιμός του Γερακιού (Τασμανία)


Στα νότια της χώρας, υπάρχει ένας στενός ισθμός που ενώνει τη χερσόνησο της Τασμανίας με την ενδοχώρα. Άλλο ένα τρανό παράδειγμα γεωλογικής σπανιότητας, η κίνηση των τεκτονικών πλατών και η διάβρωση του εδάφους δημιούργησαν εκατοντάδες τέλεια τετράγωνα, που μοιάζουν φυσικά με ανθρώπινη παρέμβαση, δεν είναι όμως…

Λίμνη Hillier (Αυστραλία)


Δεν πρόκειται για γιγαντιαία τσιχλόφουσκα ούτε και για μιλκσέικ φράουλα, λίμνη είναι και μάλιστα φυσική! Κι ενώ δεν είναι η μόνη ροζ λίμνη του κόσμου, καθώς το φαινόμενο εξηγείται επιστημονικά, παραμένει η μόνη που δεν έχει ερμηνευτεί ικανοποιητικά η καταγωγή της ροζ εμφάνισής της! Δεν πρόκειται μάλιστα για παιχνίδι του φωτός, καθώς το νερό συνεχίζει να διατηρεί το ζωηρό του χρώμα ακόμα και όταν το απομακρύνεις από τη λίμνη…

Η Λευκή Έρημος (Σαχάρα)


Εκατομμύρια χρόνια πριν, οι αμμόλοφοι της Σαχάρα ξεπλένονταν στα νερά του ωκεανού αφήνοντας τεράστια αποθέματα στον πυθμένα της θάλασσας. Κι όταν τα νερά υποχώρησαν, ο αέρας έκανε το θαύμα του σμιλεύοντας το ίζημα σε ασυνήθιστους σχηματισμούς! Η Λευκή Έρημος, τμήμα της Αιγυπτιακής Ερήμου, μεταμορφώνεται μάλιστα ακόμα, ενώ εδώ φέρεται να χάθηκε μυστηριωδώς ο στρατός του πέρση βασιλιά Καμβύση μετά την κυρίευση της Αιγύπτου τον 6ο αιώνα π.Χ.

Η Deadvlei (Ναμίμπια)


Δεν πρόκειται ούτε για σουρεαλιστικό πίνακα ζωγραφικής ούτε φυσικά για δέντρα που φύτρωσαν μυστηριωδώς στον Άρη. Πρόκειται απλώς για το εκπληκτικό άγγιγμα της Φύσης, έτσι όπως στέκεται αγέρωχη μπροστά από τους ψηλότερους αμμόλοφους του πλανήτη. Οι 900 ετών ακακίες είναι μάλιστα χωρίς ζωή, ενθύμιο του νερού που υπήρχε κάποτε εδώ, και έχουν πλέον πετροποιηθεί…

Το Μάτι της Σαχάρα


Οι κρατήρες της Σελήνης μόλις ήρθαν λίγο πιο κοντά! Καταμεσής της Ερήμου της Σαχάρα, εκεί στη Μαυριτανία, υπάρχει το «Μάτι της Αφρικής», ένα από τα μεγαλύτερα γεωλογικά μυστήρια του πλανήτη, το οποίο έπρεπε ο άνθρωπος να βγει από τη γήινη ατμόσφαιρα για να παρατηρήσει. Κι ενώ αρχικά έκαναν λόγο για μετεωρίτη ή ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι νεότερες μελέτες παραδέχονται την άγνοιά μας για το τι πράγματι σμίλεψε το απόκοσμο αυτό τοπίο…